Dikili, İzmir'in kuzeyinde, Ege Denizi'nin yanı başında sakin ve şirin bir ilçedir. El değmemiş koyları ve tertemiz denizi ile ünlü bu şirin ilçe, gündüzleri olduğu kadar geceleri de oldukça hareketli ve güzeldir.
İzmir'de Ege Denizi'nin kıyısında ve Yunanistan'ın Midilli Adası'nın tam karşısında sahil boyunca uzanan Dikili ilçesi, mavi bayraklı plajları ve turkuaz rengi suları ile yüzmeyi sevenler için harika bir tatil noktasıdır.
Dikili'ye gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında; keşkek, topalak, oğlak kavurma, pırasalı ekmek, şambali tatlısı, koruk şerbeti ve Dikili'nin sembollerinden biri olan zeytin ve zeytinyağı yer almaktadır.
Dikili Koylarında, yaz aylarında su sıcaklığı ortalama 25 derece ve hava sıcaklığı ortalama 30-35 derece bandında. Soğuk yüzme suyu olarak kabul edilse de zinde ve dinç hissetmek istiyorsanız sıcak havalarda tam size göre bir tercih diyebiliriz.
Dikili'nin halk plajlarından birisi olan adını da Dikili'den alan bu halk plajı oldukça kalabalık bir halk plajıdır. Girişi ücretsiz olan bu halk plajı temiz bir halk plajı olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız buraya erken saatlerde gelmeniz de fayda vardır.
İlgili 18 soru bulundu
İzmir - Dikili arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 1 saat 45 dakika sürmektedir.
Türkiye'nin En Temiz Denizi 2021
Ayvalık Sarımsaklı plajı, Bozcaada Ayazma Plajı, Antalya Lara Plajı, Gökçeada Kefalos plajı, Antalya Çıralı Plajı, Çeşme Ilıca, Datça Ovabüklü, Marmaris Amos gibi isimler de en temiz denize sahip olan plajlar arasında yer alıyor.
İzmir'in turistik ilçelerinden Foça'dan sonra Dikili'de de denizanası görülmesini değerlendiren Yaşar, “Foça'da her yıl belli dönemlerde görülmesinin akıntıyla ilgili olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte bildiğimiz diğer şeyde denizanalarının yavaş hareket ettiği gerçeğidir.
“Ege'de en sıcak deniz nerede?” diye soruyorsan hemen yanıtlayalım: İzmir Ilıca Plajı'nda! Denizinde termal suların bulunduğu bu plaj, ılık suyu ve berraklığı ile dikkat çekiyor.
Dikili Koylarında, yaz aylarında su sıcaklığı ortalama 25 derece ve hava sıcaklığı ortalama 30-35 derece bandında. Soğuk yüzme suyu olarak kabul edilse de zinde ve dinç hissetmek istiyorsanız sıcak havalarda tam size göre bir tercih diyebiliriz.
Yapılan araştırmalarda yöre halkından alınan bilgiye göre: İngiliz dükleri (Kraliyet mensupları) yatlarıyla buralara gelir, bir müddet kalır ve araştırmalar yaparlarmış. Bundan ötürü de buralara düklerin kaldığı yer anlamına gelen "Dük-ili" denirmiş. Bu sözcük zamanla Dikili olmuş bu da başka bir olasılıktır.
İlçemiz konumu itibariyle Ege denizi kıyısında ve Midilli Adası karşısında yer alır. Komşu ilçeler Ayvalık, Bergama ve Aliağa'dır.
Bugünün Hava Kalitesi-Dikili, İzmir
Hava kalitesinin yeterli düzeyde olduğu kabul edilmektedir ve hava kirliliği çok az risk taşımaktadır veya hiç risk taşımamaktadır.
İzmir'de Denize Girilecek Yerleri Özetlemek Gerekirse:
Çeşme Ilıca Plajı Seferihisar Akkum Plajı Urla Demircili Köyü Melengeç Plajı Çeşme Dalyan, Kocakarı Plajı
Dikili merkezde denize girecekseniz en güzel alternatifiniz Dikili Mavi Bayrak Halk Plajı. Burası yaklaşık 4 km'lik uzunluğuyla oldukça uzun bir plaj. Kalabalık tolere edilebilir düzeyde. Mavi Bayrak Halk Plajı bölgede Belediye Plajı ve Merkez Plajı olarak da biliniyor.
Dikili'de kime sorulsa önerilecek ilk plajlardan biri olan mavi bayraklı Bademli Halk Plajı, İzmir'in en popüler koyunda bulunan adeta bir doğa harikasıdır. Halk plajı için giriş ücreti bulunmamakla birlikte isterseniz şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz.
Çeşme, İzmir
Çeşme'ye gittiğinde Ege kıyılarının tadını çıkarmak için Ilıca Plajı, Boyalık Koyu, Pırlanta Plajı ve Delikli Koy'da mutlaka yüzmelisin. Tertemiz denizlere ve beyaz kumlara sahip olan bu plajlarda rüzgar sörfü de yapabilirsin.
Ege'nin temiz havasının fazlasıyla hissedildiği bölgeler arasında Ayvalık, Sarımsaklı, Cunda Adası ve Kaz Dağları gibi doğa harikası olan alanlar göze çarpmaktadır.
Öncelikle şunu belirtelim Ege kıyıları Akdeniz kıyılarına göre yazın biraz daha serin geçer, deniz suyu sıcaklığı da aynı şekilde daha serindir. Hatta Bodrum ve Datça gibi yerlerde genelde nem de olmaz. Yazın çok sıcak ve nemli havaya gelemeyenler için Ege doğru tercih.
Denizlerimizde sayıları giderek artan denizanalarının bazı tehlikeli türlerinin geçtiğimiz yıllarda görünmesi paniğe neden olmuştu. Uzmanlar, Maviş denizanasının (Cotylorhiza Tuberculata) ege kıyılarında karşılaşılabilen orta zehirli bir denizanası türü olduğuna dikkat çekti.
Çevre sakinleri, denizanalarının Foça'da bu kadar fazla olmasının sebebini kuzeyden esen rüzgarlara veya sıcak havalara bağlarken, bazı vatandaşlar ise denizanası artışının en önemli sebebinin deniz kirliliğinin yanı sıra kaçak avlanmalar olabileceğine dikkat çekti.
Zehirleri vücutta şişme, yanma, kızarıklık ve ateşe sebep olabilir. Vahşi doğada dokuz aya kadar yaşayabilirler. Deniz ciğeri denizanası Kuzeydoğu Atlantik'te, Adriyatik Denizi'nde, Akdeniz, Karadeniz ve Azak Denizi'nde bulunur.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerinden alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk ve en sıcak deniz suyu sıcaklıkları belli oldu. Buna göre yapılan ölçümlerde en soğuk deniz suyu Akçakoca'da ölçülürken, ikinci sırada Zonguldak üçüncü sırada ise Bartın'da ölçüldü.
Sazan, Kadife, Şiraz ve Yayın gibi iç su balıklarının av yasağı 15 Mart 2023 Çarşamba günü başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında yasak uygulanacaktır.
İskenderun körfezi 31 derece ile en yüksek deniz suyu sıcaklığının ölçüldüğü merkez olarak dikkat çekti. Meteoroloji verilerine göre son 50 yılda ağustos ayında Akdeniz'de ortalama su sıcaklığı en yüksek 27.9 derece oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri