Karides pişireceğiniz zaman öncelikli olarak karar vermeniz gereken nokta kabuklu mu kabuksuz mu pişirmek istediğinizdir. Karidesi söğüş olarak salatalarda, karides haşlama şeklinde ve mezelerde kullanmak isterseniz önce haşlamanız ve sonra da soymanız gerekir.
Karideslerin kuyrukları, tüketime yönelik birincil besin kaynağıdır ve dünya çapında binlerce karides çiftliği ve vahşi arazide yakalananları vardır.
Karidesleri temizleyebilmek için önce başlarının koparılmasıı gerekmektedir. Sonra kabukları soyulu ve pişirme işlemine geçilir. Jumbo karides gibi karideslerin kabukları soyulduktan sonra iç organları da ayrılmalıdır. Taze karideslerin iç organlarını kürdan kullanarak rahatlıkla çıkarabilirsiniz.
bahsedildiği gibi bağırsak falan ayıklamakla uğraşmaya gerek yoktur. karidesin bağırsakları ensesindedir. çiğken kafaları kopartın, zaten yarısı kafayla birlikte gider, diğer yarısı piştikten sonra kabuğu alırken gider, gitmese de sorun yok, ıstakozun ense kısmındaki bölgeyi sosta kullanır gurmeler.
Ardından derisini baş kısmından başlayarak spiral şeklinde soyun. Zaten kolayca ayrılacaktır. Son olarak kuyruk kısmını hafif çekin, o da ayrılacak ve karidesiniz temizlenmiş olacaktır. Karidesin sırt kısmında siyah bir ipçik vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Yıkanan karideslerin baş ve kol kısımları çekilerek gövdeden ayırın. Daha sonra karidesin kabuğu gövdeden çıkarın. Karidesin kabuğu çıkarılırken özen gösterilmesi gereklidir çünkü ete zarar verilebilir. Kabuk çıkartıldığında küçük lif şeklinde uzantılar oluşur.
Karides Tüketmek Neye İyi Gelir? Karidesin içeriğinde omega-3 yağ asitleri bulunurken, iyot, çinko, fosfor, D vitamini ve Selenyum da bulunur. Bu içeriği ile kemik ve diş sağlığına iyi geldiği gibi zihinsel fonksiyonların da daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Diyanet açıklamasına göre karides haram mı sorusu karides gibi deniz ürünlerinin tüketilmesi helaldir olarak yanıtlanmıştır.
Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır.
Az zeytinyağı ve tereyağını yapışmaz tavada eritip içine kıyılmış sarımsak ekleyin. Ayıklanmış karidesleri tavaya atın ve yüksek ateşte hızla karıştırarak pişirin. Karidesleri pembeleşince tavadan alın. Kekik, tuz ve pul biber de çok yakışacaktır.
Karides, uzun gövdeye sahip olan ve denizlerde yaşayan kabuklu bir deniz canlısıdır.
Karides düşük kalorili bir protein kaynağıdır. Bir porsiyon karideste yaklaşık 23,7 gram protein ve 112 kalori vardır. 3. İyi bir D vitamini kaynağı olan karides dişlerin ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kalsiyum ve fosfor dengesini de sağlar.
Şafii mezhebinde konuyla ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Orta Anadolu'ya has bir yemek olarak bilinen pöç, et sevenlerin sık sık tükettiği bir leziz tariftir. Lezzetini pişirildiği güveçten alan pöç yemeği, sağlıklı ve besleyici bir yemek olduğu için tüketilmektedir.
Karidesin arka sırtı boyunca, karidesin bağırsak yolu olan koyu renkli bir damar vardır. Bir kesme bıçağı veya soyma bıçağıyla, bu, karidesi doğrudan bu sırt boyunca, sadece damara ulaşıp onu çekip çıkarabilirsiniz.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Balık dışındaki denizde yaşayan canlılar, Hanefî âlimleri tarafından helal kabul edilmemiştir. Mezhep alimleri ise Mâide Suresinin 96. ayetindeki "deniz avı" ifadesinin geniş kapsamlı olduğunu ve bu hadisi şerife dayanarak, ahtapot gibi deniz ürünlerinin yenilmesi konusunda hem fikir olmuşlardır.
Mâlikî ve Hanbelî âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir.
Diyanet, bu fetvasını mezhepler üzerinden verirken; kabuklu deniz hayvanlarının Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre caiz, Hanefi mezhebine göre ise haram olduğunu belirtti.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Karides tavanın tam lezzetinde bir tarifi ve balık sofralarına çok yakışan bir ara sıcak diyebiliriz. Tarifi için balık dışında karides tavanın yanında ne yenir? diye araştıranlara makarna, sarımsaklı ekmek ve süzme mercimek çorbası önerebiliriz.
Mutlaka her hafta 2 - 3 kez tüketilmesi önerilir. Deniz ürünleri ise kolesterol ve yağ açısından genelde tedbirli davrandığımız ve tüketim miktarını biraz sınırladığımız gruptur. Karides deniz ürünleri içinde en sevilenlerden biridir.
Güçlü bir protein kaynağı olan karides, kas kazanmak ve antrenmanlarda yıkıma uğrayan kasların yeniden toparlanması için ideal bir besindir. 100 g karideste 24 g kadar protein bulunur ki bu da gayet yüksek bir değerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri