İzmir de çokça tüketilen tulum peyniri farklı yemeklerde, salatalarda da tüketilmektedir. Karadeniz bölgesinde de hazırlanan tulum peyniri, kahvaltılara renk katmaktadır. Diş sağlığını korumaya, çürüklerden korunmak için tulum peynirini ölçülü derecede kullanmanın faydası olacaktır.
Tulum peynirinin kendine özgü tadı, sıcacık köy ekmeğiyle buluşunca herkesin beğenisini kazanıyor. Günümüzde restoranlarda ana yemek gelmeden hemen önce meze olarak da sunulan tulum peyniri, tereyağı ve sıcak lavaş ile vazgeçilmez bir lezzete dönüşüyor.
Tulum peyniri; koyun besiciliğinin yaygın olarak yapıldığı Konya, Bingöl ve Tunceli gibi illerde de sıklıkla üretilmektedir. İzmir'de üretilen tulum peynirleri de çok sevilmektedir, hamur işlerinde ve birçok yemekte kullanılmaktadır.
Tulum peyniri yenildikten sonra bol su tüketilmelidir ve tansiyonu olan insanlar tulum peyniri yemeden önce mutlaka suda bekletmelidir.
kasar konularak yapilan her turlu yiyecege, kasar yerine konularak yenmesine taraftar oldugum, lezzetli, yagli, tuzlu, harika peynir. tost makinasinda, tavada, firinda mukemmel erir.
İlgili 27 soru bulundu
Dolaptan çıkardığımız peynirler, önce una sonra yumurtaya en sonda galeta ununa bulanarak 30dk daha buzdolabında dinlendirilir. Bir tavaya kızartmak için yağ konur. Peynirlerin 2 dk bir tarafı, 2 dk diğer tarafı kızartılarak, peçete serilmiş bir tabağa alınır. Soğuyunca servis yapılır.
tuzlu, sert lezzetli peynirdir. yerken damağınızı kaşındırır her kaliteli peynirin yaptığı gibi. simit ile tadına doyulmaz.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Tulum peyniri, saklama bakımından rahatlıkla muhafaza edebileceğiniz bir süt ürünüdür. Sert bir yapıya sahip olması sebebiyle tulum peyniri ürünlerini, saklama kabında ya da kendi poşetinde ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Tulum peynirini derin dondurucuda saklamanız önerilmez.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Erzurum tulum peynirinden sonra en çok bilinen çeşidi Ege'nin yöresel lezzeti İzmir tulum peyniridir. İzmir tulum peyniri taze peynirlere göre daha tuzlu, uzun ömürlü ve sert yapıdadır. Peynirin üzerinden ufak gözeneklerin yer alması tulum peynirinin lezzetini göstermektedir.
Satın alınan peynirler büyük bir kazan içinde biriktirilerek soğuk suya konulur. 1-2 saat, keçi sütünden yapılanlar ise 24 saat olarak bekletilir.
Tulum peyniri, kahvaltılarda en çok tercih edilen yöresel lezzetlerden biridir. Kahvaltıda sade olarak tüketilmesinin yanı sıra omlet, krep, poğaça gibi kahvaltılık tariflerle de zevkle tüketilir. Aynı zamanda salata ve makarnalarda da en çok tercih edilen peynirlerin başında gelir.
Sert bir dokuya sahip olmasına rağmen ağızda hemen dağılır bir yapıda ve biraz tuzlu bir peynirdir. En doğal haliyle sofranıza ulaşan tulum peyniri ile kahvaltı yapıp. Çayla birlikte de benzersiz bir uyum yakalayabilirsiniz.
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Peynirin hava ile temasını önlemek için Koroplast kilitli poşet, kapta olanlar için ise Koroplast streç film kullanılabilir. Top şeklindeki suda mozerella peynirlerini de içine soğuk su doldurulmuş Koroplast kilitli poşetin içine atarak poşetin ağzını kapattıktan sonra buzdolabında 15 gün muhafaza edebilirsiniz.
Tulum peyniri için mayalanan süt, süzgeçten ya da tülbentten geçirilerek süzülüyor. Ardından bir gece dinlendirilen bu peynir, büyük torbalar içine ekleniyor ve bir süre bekletiliyor. Bu sayede suyunu tamamen süzen peynir, bakır kaplarda ufalanıyor ve özel tuzla tatlandırılıyor.
Ne miktarda peynirin tuzunu alacaksanız miktarı belirleyip peynirinizin yüzeyini kaplayacak kadar yoğurt suyu ile dolduruyoruz. Yoğurt suyunuz, tuz alma işlemini seve seve yapacaktır. Hem de lezzetten ödün vermeden ve bozulmadan.
Tulum peyniri yapmak için tam yağlı süt 30 derece sıcaklığa getirilerek mayalanır. Maya bundan önceki peynir tariflerinde olduğu gibi 10 kilo süt için bir gram şişe mayası kullanılarak yapılır ve süt bir saatte teleme hâline getirilir. 5 kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
İzmir ile özdeşleşmiş ve ün kazanmış gıda ürünleri bir bir coğrafi işaret alırken, coğrafi işaret alan son ürün ise meşhur İzmir tulum peyniri oldu.
İzmir tulum peynirinin tenekede yapılan çeşidinde inek sütü, keçi sütü ve koyun sütü kullanılır. Peynir tenekeye yerleştirildikten sonra kuru tuz ve salamura eklenir. Salamura olarak peynir altı suyundan yararlanılır. İzmir deri tulum peynirinde ise salamura yerine su kullanılır.
– Peynirleri resimde görüldüğü gibi kesin. – Bir teflon tavada 3-4 yemek kaşığı tereyağı eritin. – Tereyağının kararmaması için içine biraz zeytinyağı ekleyin. – Tereyağı kızıp köpüklenince una bulanmış peynirleri içine atın ve kızartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri