İzmir'de hangi limon fidanı yetiştirmek için uygundur sorusunun yanıtları içinde mayer, aydın ve kütdiken limonları yer almaktadır. En çok talep gören narenciye ürünlerinden limon, İzmir'de düşük rakımlı bölgelerde yetiştirilebilir.
Ülkemiz limon üretiminde ilk 5 sırayı Mersin, Adana, Muğla, Antalya ve Hatay illeri almaktadır. Ülkemiz 2019 yılı limon üretiminin yüzde 52,68'i Mersin, yüzde 29,87'sini Adana, yüzde 7,23'ü Muğla, yüzde 5,37'si Antalya, yüzde 4,53'ü Hatay ve yüzde 0,32'si ise diğer illerden gerçekleşmektedir.
Limon ağaçları nemli ve sıcak bölgelerde yetişmektedir. Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca görülen limon ağaçları, evde yetiştirildiğinde yine aynı bakımı isteyecektir. Limon yetiştirmek için ihtiyacınız olan temel şey çok basittir; temiz su. Bol su isteyen limon, susuz kaldığında acı meyve verir.
İçlerinde en çok öne çıkanlar ise dünyaca ünlü sultaniye üzümü, Kırkağaç kavunu, zeytin, incir, kiraz, karadut, şeftali, satsuma mandalina, erik, çilek, fıstık ve her ne kadar reklamı iyi yapılamasa da kestane.
Limon Ağaçları 0 derecenin altına ısının düşmediği bölgelerde yetişir. -9 derecenin altında limon ağaçları kurumaya geçebilir. Yine çok fazla sıcaklığıda sevmez.
İlgili 23 soru bulundu
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
Limonlar 14 °C ile 15 °C'lerde % 90 bağıl nemde 5 ay kadar depolanabilir. 14 °C altındaki sıcaklıklarda uzun süre soğuk etkisinde kalırlarsa, kabuklarda lekecikler oluşur ve meyve eti samanlaşır.
İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
İzmir'de, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bitki örtüsü görülmekte olup; ormanlık alanlarda kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, meşe, kestane, halep çamı, ardıç ile maki türleri bulunmaktadır.
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Limon ağaçları ısının sıfır derecenin altına düşmediği bölgelerde yetişir. Eksi 9 derecenin altında limon ağaçları kurur. Buna karşın aslında sıcak iklimleri de çok fazla sevmez. Limon ağaçları ideal olarak Akdeniz ikliminde yetişir.
Limon fidanları gün boyunca ışık alan yerlerde bulunmalıdır. Limon fidanı hem yazın hem de kılın sürekli olarak bol güneş ışığı alan yerlerde bulunmalıdır. Limon fidanları açık havayı sever bu yüzden açık havada bulunmaları önemlidir.
Limon Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ; Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir. Meyve tutumu yeterli olmayabilir. Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir. Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Limon ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir.
Köken olarak limonun anavatanı Himalaya Dağlarının güney etekleridir. Anavatan olarak belirtilen bu bölgede bildiğimiz limonlara rastlanılmamakta ve daha çok limon benzerleri yada melezleri bulunmaktadır. Limon (Citrus limon) aslında Akdeniz Havzası ve Ortadoğu'da oluşmuş bir türdür.
Aslında Dünya da limon ağacının anavatanı Hindistan'dır. Fakat ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Limon ağacı, bu bölgenin her yerinde yetişmektedir. Ayrıca limonun en fazla ve en verimli üretildiği iller Mersin ile Hatay olmaktadır.
Akdeniz'in incisi, Mersin'in göz bebeği, Çiftçimizin vazgeçilmezi olan Erdemli, Limonun %65′ini üreterek Başkent olmayı hak etmiştir. Limonun Başkenti Erdemli'dir.
Meyve üretim faaliyetleri:
Kuzey yarım kürenin en erken hasadı yapılan kiraz üretiminde İzmir 87 bin 667 tonla ülkede 1. sırada yer almaktadır. Kestane ve incir (yaş) üretiminde 2., yağlık zeytin üretiminde 3., şeftali ve mandalina (satsuma) üretiminde 4. sırada yer almaktadır.
Sıcak Akdeniz iklimi sayesinde ilimizde kayısı, can eriği ve kirazda ilk turfanda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
EGE BÖLGESİNDE TARIM
Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
Ege Bölgesi'nde İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyon, Uşak gibi kentlerde kayısı tarımı mevcuttur. Marmara Bölgesi'nde ise Ege Bölgesi'ne göre daha az olmakla birlikte Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Tekirdağ şehirlerinde kayısı yetiştirilir.
Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır. Bölgede yetiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün, pamuk, susam, keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır. Edremit Körfezi kıyıları yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından önemlidir. Üzüm bağlarına da bölgenin her yerinde rastlanır.
Limon sulama tekniği; Limon, toprak nemini korumak için düzenli sulamaya ihtiyaç duyar. İlkbahar ve sonbahar döneminde haftada en az bir kez sulama gerekirken, sıcak yaz döneminde haftada 2-3 sulamaya ihtiyaç duyar. Sulamanın sıklığı ve miktarı ağaçların yaşına, hâkim sıcaklıklara ve toprak türüne bağlıdır.
Limon Ağacı Budama Zamanı
Aşırı sıcak olduğu dönemlerde budama yapmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz. Çoğunlukla Şubat ve Nisan ayları budama yapmak için en iyi dönemdir. Bununla beraber genel olarak limon ağacınızı çiçek verdiğinde budayabilirsiniz.
Örneğin aydın limon çeşidinde verim az, mayer limon çeşidinde ise verim çok yüksektir.Ortalama tüm bakımları zamanında yapılmış verim çağına gelmiş 10 yaşından bir limon ağacından minumum 70 kg meyve alınabilmektedir.Tabi Saksıda içerisinde saksının ebatına ve ağacın yaşın yaşına göre bu verim 2-10 kg arasında ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri