2. Zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere 9 yıl olarak düzenlenmiştir [Japonya'da zorunlu okula başlama yaşı altıdır (Taguma, Litjens ve Makowiecki, 2012, s. 40)]. 3. Eğitimde bütünlük ve aşamalılık ilkesi benimsenmiştir.
Japonya'da dokuz yıl süren zorunlu eğitim altı yaşından on beş yaşına kadar devam eder. Çocuklar altı yaşını doldurduktan sonraki ilk Nisan ayından itibaren ilkokula kaydolurlar. Altı yıllık ilkokul eğitimini tamamladıktan sonra üç yıl ortaokula devam ederler.
Shōgakkō (小学, İlkokul) 6 - 12 yaş Chūgakkō (中学, Ortaokul) 12 - 15 yaş Kōkō (高校, Lise) 15 - Yaş
Japon okul sistemi okul öncesi, 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ile ortala- ma 4 yıl üniversite olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. İlkokul ve ortaokulu kapsayan zorunlu öğrenim süresi 9 yıldır.
Japonya'da çocuklar 6 yaşından itibaren okula yalnız gidiyor desek bu duruma tepkiniz nasıl olurdu? Evet, yanlış duymadınız; bu çocuklar, anaokuluna bile ebeveynleri olmadan gidiyor ancak bu yolculukta onlara eşlik eden bir şey var: parlak sarı şapkaları.
İlgili 15 soru bulundu
Yıllık ders saatleri 1. sınıflar için 850, 2. ve 3. sınıflar için 910, 4.,5. ve 6. sınıflar için ise 1015 saattir. Dersler 8:30'da başlar 15:30'da biter. Ayrıca cumartesi günleri de 12:30'a kadar ders vardır.
Japonya'da eğitim öğretim yılı 1 Nisan'da başlar ve bir sonraki yılın 31 Mart'ında biter. Ders yılı, Nisan-Temmuz ortası, Eylül-Aralık sonu ve Ocak-Mart sonu olmak üzere üç dönem halinde yapılır. Cumartesi yarım gün olmak üzere, haftada 5.5 gün okula gidilir. Yılda 240-250 iş günü vardır.
6. Japonya'da okul yılı , 1 Nisan'da başlar ve 31 Mart'ta biter. Nisan-Temmuz ortası, Eylül – Aralık sonu ve Ocak- Mart sonu olmak üzere üç dönem halinde yapılır. Haftada 5,5 gün (cumartesi yarım gün) okula gidilir. Yılda toplam 240 iş günü vardır.
Japonya'da, çocuklara bağımsızlığı öğretebilmek için ilginç ama bir o kadar da basit bir uygulama var. Küçük çocuklar bağımsız olmayı öğrenebilsin diye okula kendi başlarına gidiyor. Bu yolculuk esnasında da trafikte ve taşıtlarda daha kolay fark edilmeleri için sarı şapka takıyorlar.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan ülkelerden Norveç eğitim sistemi ile örnek teşkil etmektedir. Norveç eğitim sistemi genel olarak şu özelliklere sahiptir: Norveç eğitim sistemi, ücretsiz ve zorunlu eğitimi içeren bir sistemdir.
Japonya'da liseye geçiş sınavları büyük bir önem taşıdığı için gençler üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor ve bu sınavlar genel olarak 'giriş sınavı cehennemi' (juken jigoku) olarak biliniyor. Devlet ve özel liselere giriş genellikle üç kritere göre belirleniyor: Sınav, mülakat ve ortaokul notları.
Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor. Ancak bu manzaraların oluşmasının altında yatan başka bir sebep ise gelenekler ile alakalı.
Japonya'da Eğitim
Devlet okullarını tercih eden velilerin okula vereceği ücret ise aldıkları maaş üzerinden belirlenmektedir. Japon çocuklar ilkokula 6. yaşlarından sonra gelen Nisan ayının birinci gününe başlamaktadırlar. Klasik bir devlet okulunda sınıflar 40 kişilik öğrencilerden oluşmaktadır.
Japonya'da yıllar önce sadece kadınlara eğitim vermek üzere açılan çok sayıdaki üniversite hala hizmet vermeye devam ediyor.
Japonya'da lisans eğitiminin süresi (学士 gakushi), altı yıla kadar süren tıp, dişçilik, veterinerlik ve eczacılık programları dışında dört yıldır. Küçük kolejlerde, eğitim süresi bölüm ve programa bağlı olarak iki ila üç yıldır.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır. İlköğretim ilk 4 yıldır ve 1., 2., 3., 4. sınıfları kapsar. Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar.
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur (yaklaşık % 35'i Budist, % 3-4'ü ise Şinto mezheplerine ve türetilmiş dinlere ve % 1 Hristiyan).
Japonya'da çocuklara 7 yaşından itibaren kahvaltı saati en az 2 yumurta yediriyorlar. Ekmek genellikle yok varsa da çok az... Her akşam ise kesinlikle sofrada deniz ürünü yani balık, kesinlikle oluyor. Japonya ve Güney Kore'de ceviz ithalatı son 50 yılda %140 artmış.
Donuk bir beyazlıkta olan yüzleri aslında duygularını örtüyor, bir tür maske görevini üstleniyor… Neden mi? Çünkü onlar misafirlerine saygıda kusur etmekten korkuyorlar. Bu yüzden yaşadıkları iç savaşları, mutluluklarını hatta öfkelerini makyajlarıyla gizliyorlar.
5. Japonya
Üniversite yerleştirmeleri de bu iki sınavın ortalaması ile yapılıyor. İki gün süren bu merkezi sınavın ilk günü sosyal bilimler, Japonca ve yabancı dil; ikinci gün ise fen bilimleri ve matematik (muhasebe , ekonomi ve yer bilimleri de dahildir) sınavı yapılır.
Anaokullarının amacı çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini elverişli bir çevre sağlayarak desteklemektir (MEXT, 2003). Okul öncesi eğitim zorunlu olmamakla birlikte okul öncesi eğitime devam eden çocuk oranı % 98'dir.
Genel olarak Japonya'da öğrenim ücretleri, devlet ve ulusal üniversitelerin lisans programları için yıllık 4.000$ ile 8.000$ arasındadır. Kayıt olmayı düşündüğünüz üniversitelere göre değişen giriş ücretleri ise 2.000$'dan başlar.
Japonya'da adaylar, öğretmenlik için yılda üç kez yapılan genel kültür, alan ve meslek bilgilerini içeren bir sınava alınırlar. Bu sınavı geçen adaylar, ayrıca görüşme ve uygulama sınavına da tabi tutulmaktadır. Aynı şekilde Japonya'da çeşitli öğretmenlik sertifikaları vardır ve bu sertifikaların süreleri sınırlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri