Jiletle tıraş olmak haram mıdır? Selamünaleyküm. Tıraşla sakalı kastediyorsanız, kazımanın hangi çeşidi olursa olsun sakal, özürsüz olarak kazındığında haramdır. Diğer temizlik bölgelerinde ise jiletin kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Peygamber'e uymak maksadıyla sakal bırakan ve sakalının sünnete uygun bir şekilde bakımını yapan kişinin bu amelinden dolayı sevap alacağını, ancak herhangi bir sebeple buna imkân bulamadıkları için sakalını tıraş edenlerin ise sünnete aykırı düşmekle birlikte bundan dolayı günaha girmeyeceğini söylemek mümkündür.
4 mezhebin imamlarına göre haramdır. Yani sakal tıraşından bahsediyoruz, kafa tıraşı caiz. 3 mezhebin cumhur ulemasına göre de haramdır. İmam Şafii'nin kendine göre haramdır, cumhur ulemasına göre mekruhtur. Bundan dolayı cumhrun görüşüne göre erkeğin sakalını tıraş etmesi haram olur" şeklinde cevap verdi.
Sakalını traş eden erkekler kadınlara benzemektedirler. Erkeklerin kadınlara benzemesi de dinen yasaklanmıştır. Ancak sakalı kesmenin haram olduğunu söyleyen bazı alimlerimiz, sakalın bırakıldıktan sonra kesilmesinin haram olduğunu kasdetmişlerdir. Yoksa sakalı bırakmadan tıraş olmak haram olmaz.
Fakihlerin çoğunluğu sakal bırakmayı müslümanların şiârı ve dinî bir emir olarak görüp sakalı kesmeyi haram sayar; Hanefîler'de bu gibi durumlar için tahrîmen mekruh terimi kullanılır (İbn Âbidîn, II, 418; Cezîrî, II, 45, 46).
İlgili 30 soru bulundu
"Bıyığını kısaltmayan bizden değildir."(
buyurmuştur. Bıyıklar üst dudağın kırmızılığı görülecek şekilde kısaltılmalıdır. Özet olarak, sakal bırakılmış ise bıyığın olup olmamasının dinen bir sakıncası yoktur. Eğer sakal yok ise, bıyığın bırakılması daha uygun olanıdır.
Alimlerin hemen hemen hepsi sakal bırakmayı müminlerin ayırıcı özelliği ve dini bir hüküm olarak kabul etmişler ve sakal kesmeyi haram kılmışlardır. Hanefi mezhebinde ise bu konu mekruh olarak tanımlanmıştır.
Cünüp iken tıraş olmak, vücut kıllarını kesmek, saç tıraşı olmak, tırnak kesmek mekruhtur. Cünüp değilken kestikten sonra abdest almak müstehabdır.
Dinimiz sakal bırakmamayı menetmemiştir; terkeden sünnet sevabından mahrum kalır, ama günahkar da olmaz. Peygamber Efendimizin (asm) getirdiği esas, kaide ve prensipler hayatın bütün safhalarını içine alır.
el Cevab: 1-Sakal Bırakmak Erkekler İçin Peygamber Efendimizin Sünnetine Dayanan, Fiiliyle Ve Emriyle Sabit Bir Vaciptir. -Müslüman erkeklerin bir meşru mazeret ya da yaşadıkları ülkede yasaklama olmadığı sürece peygamber efendimizin bu sünnetini ve emrini yerine getirmelidirler.
Tıraş makinesi daha hızlı tıraş olmayı sağlar. Tıraş yapılacak bölgenin pürüzsüz olmasını sağlar. Jilet ise köpük ve sabun kullanmadan acısız, hızlı ve zahmetsiz şekilde pürüzsüz olmayı sağlar. Jilet gibi kesen makine bulmak zor olsa da her ikisiyle de istenilen sonucu almak mümkün.
Sakala bir nebze şekil verilebilir. Yeter ki bu şekil, başkalarının sakalına benzemesin, bir yeri sıfıra vurmak şeklinde olmasın.
Tıraş olmanın zararları: tıraş olmak, cildinizin kurumasına ve pul pul olmasına neden olur. Keskin bir tıraş bıçağı, vücut tüyleriyle birlikte kuru ve pul pul olmuş cilt hücrelerini de temizleyebilir. Dolayısıyla, doğru şekilde tıraş olmanız, cildinizin daha sağlıklı kalmasına da yardımcı olur.
Yüz paso jilet. Bu mesaj silindi. Jilet vurmanın veya bir şeyler sürmenin sakal çıkmasına faydası yoktur. Jilet vurmanın veya bir şeyler sürmenin sakal çıkmasına faydası yoktur.
Sünnet-i zevaidi terk etmek haram değildir. Bazı âlimlere göre tenzihen mekruhtur. Sakal zevaid sünnet değil, müekked sünnet bile olsa, sakalı kesmeye haram denmez.
Peki jilet nasıl yapılmalı? Jilet ile kıl temizliği yapılmadan önce vücut ıslanmalı ve tüylü olan bölgenin yumuşamış olması gerekir. Jilet yapılmadan alınacak bölgeye jiletin kaymasını kolaylaştıracak bir jel sürülmelidir. Özellikle tüylerin, çıkış yönüne doğru tıraş edilmesi gerekir.
İşte sakal bırakmak, hem -başta Hz. Muhammed (asm) olarak- peygamberlerin yolunu takip etmek, hem de fıtrat / yaratılış prensiplerine uygun hareket etmek manasına gelir. İster vacip ister sünnet diyelim; sakal bırakmak Hz. Peygamberi (asm) taklit etmek, ona benzemenin bir yoludur.
Genler, değişken olarak ifade edilir ve diğer genlerden etkilenebilir. Bu nedenle MC1R geninin taşıyıcısı kızıl saç rengine sahip olmayabilir ancak onun kızıl sakal oluşmasına sebep olan bir değişkenine sahip olabilir. Kızıl saç/kıl rengi, MC1R geninde oluşan bir mutasyon sonucu ortaya çıkar.
Sakalsız iken bıyık bırakmakta hiçbir sakınca yoktur
Sakalı olmayan bir kişinin bıyık bırakmasında herhangi bir sakınca yoktur. Zira hem sakal bırakmak hem de bıyık bırakmak sünnettir. Sadece bıyık bırakan mümin erkek de bu sünnetlerin birine riayet etmiş olur. Hatta sakal yokken bıyığı tamamen kazımak uygun değildir.
Diyanet İşleri'ne göre tırnak kesen bireylerin abdesti bozulmuyor. Namaz kılanlar namazlarını kılmaya başlamadan önce abdestini alır. Abdest alma işlemleri sonrasında tırnaklarını da kesebilir. Abdestli olarak kesilen tırnaklar, abdestin bozan durumlardan biri değildir.
şunu unutmayın. adet olmak kirlilik değildir. adetten sonra gusul alınmalı meselesi yalandır. adet kirlilik değil. adetken ibadetler devam eder. cünüp olmak kirliliktir. o nedenle orgazm oldunuz ise yani cünüp iseniz elbette yıkanmanız gerek.
Sakal bırakırken hanımlara sorulması gerekir mi? Sakal bırakma konusunda hanımın izni aile içi tatsızlık çıkmaması için alınmalıdır. Zira sakal bırakmak sünnet iken aile huzuru bu sünnetten daha önemlidir. Ancak bir kimse hanımından izin almadan sakal bırakırsa da günah işlemiş olmaz, izin alma mecburiyeti yoktur.
Kullanılan jiletler, sık sık değiştirilmelidir. Aksi takdirde bıçak yüzeyinde biriken bakteriler de cilt sağlığını olumsuz etkiler ve sivilce oluşumuna sebep olabilir. Sakal tıraşı olurken, cilt tipine uygun bir tıraş jeli ya da kremi kullanmak gerekir.
Dolayısıyla sakal ortalama kaç yaşında çıkar sorusunun cevabı 15'tir. Bu hormonlar artmaya başladıktan sonraki 1-2 yıl içerisinde de en yüksek değerlere ulaştığı görülür. Bu iki hormon yani testosteron ve di hidro testosteron (DHT) hormonu yüz bölgesindeki kılların çıkmasında asıl etkili olan hormondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri