Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
KABARTMA TOZU da özünde KARBONAT ve krem tartardan elde edilen bir üründür. Bu nedenle aynı şekilde karbondioksit çıkışını sağlayabilir. Özellikle güçlü bir kabartma tozunuz varsa, mayayla aynı miktar kullanıp güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Maya Yerine de Geçen Kabartma Tozunun Harika Sonuçlar Verdiği 12 Hamur İşi Tarifi. Kim istemez ki yaptığım hamur işi kabardıkça kabarsın, formu ise yumuşacık olsun... Bu yüzden her ikisi de kabartıcı özellik taşıyan malzemeler olan karbonat ya da kabartma tozu yardımımıza yetişiyor.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Karbonat ile sık sık adı geçen kabartma tozu, aslında karbonattan biraz farklı özelliğe sahiptir.
Unlu karışımlarda kabartma tozu kullanmak istediğinizde karbonata da ihtiyacınız olacak. Bu yöntemi denemek için yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım size 1 paket kabartma tozunun etkisini sunacaktır.
Maya, doğada her yerde bulunabilen birçok çeşidi olan tek hücreli bir mikroorganizmadır. Hamur mayası ne işe yarar? Maya hücresinin temel işlevi, başlıca gıdamız olan ekmeğin ve hamurla yapılan pasta, çörek türündeki yiyeceklerin daha pişkin, kabarık ve lezzetli olmasını sağlamaktır.
Aktif kuru maya, yaş mayanın kurutulmuş ve minik tanecikler haline gelmiş türüdür. Paketler halinde satılan kuru maya, unlu gıdaları hazırlarken tercih edilmektedir. Ilık su ya da ılık süt ile beraber karıştığında mayanın aktifleşmesi daha da hızlanır.
Hamurları kabartmak için kullanılan maya tek hücreli canlılar grubunda yer almaktadır. Maya "Saccharomyces Cerevisiae" kültürünün saflaştırılması sonucunda elde edilmektedir. Ayrıca maya hücreleri oval ya da yuvarlak şekillerdedir. Mayaların boyutları ise 2- 3 mikron ile 20- 50 mikron arasında değişmektedir.
Sofraların vazgeçilmezi hamur işleri arasında ilk sıralarda yer alan poğaçalar, kuru mayayla yapılarak daha da lezzetli hale geliyor.
İçerisinde kuru maya kullanılıyor. Kuru maya kabartma tozundan rol çalıyor ve hamuru çabucak kabartıyor. Ancak çok çabucak kabarma riski olduğu için ve içinin pişmeme gibi bir durumu da söz konusu olabileceğinden daha düşük bir ısıda daha uzun süre pişirmek mühim. Hadi o zaman mayalı kek tarifimize buyurun.
Ekmeğin içine maya koymazsak ekmek hamuru olmaz. Maya ekmeğin katılaşmasını sağlar mayayı koymazsak ekmek sıvı kalır. Maya ekmeğin yumuşamasını sağlar.
Karbonata ek olarak gereken miktarda mayalanmayı sağlayacak kabartma tozu da eklenir." Aşağıdaki bilgileri ise buradan aldım: "Maya ve kabartma tozu ikiside hamuru kabartmak için kullanılır. Her ikisi de karbondioksit gazı üretir, bunlar hamurda kabarcık olarak dururlar.
Aslında keki kabartan en önemli faktörlerin başında yumurta geliyor. Yumurtanız oda sıcaklığında olsun, tam kıvamında çırpılsın ve diğer malzemelerle buluşsun. Kekiniz misler gibi kabarmış olur.
Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formulü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Kabartma tozu olarak da bilinir. Sodyum tuzlarından birisidir. Antiasit özelliği vardır.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
MAYANIN ZARARLARI
Bu çoğalmalarından dolayı bağırsakların mikroflorasını bozmaktadırlar. Maya mantarı bağırsaklarda çoğaldıkları zaman sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Bu sorunda bağırsaklarda gereken gıdaların normal emilmemesine yol açıyor. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır. su dolu bir kap koyun. 10 dakika kadar ısıtın.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
Kuru mayanın aksine instant mayalar çok ince granül yapılarına sahiptir. Yüksek teknoloji ürünü olan bu mayalar 12 aya kadar kabartma özelliğini koruyabiliyor. Onu kuru mayadan ayıran en önemli özelliği ise hamurun içerisine hiçbir eritme işlemi olmaksızın doğrudan ilave edilerek kullanılabiliyor olması.
Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.
Görünüşleri aynı olduğu için özelliklerinin de aynı olduğunu düşünürüz. Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından farklı ürünlerdir. Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır. Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri