Kabartma tozunun ne olduğunu anlatmak için; öncelikle bir benzeri olan karbonatın içeriğinden söz etmek doğru olacaktır. Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Kabartma tozu yerine karbonat olur mu diyenlere yanıtımız evet olacak. Ama nasıl kullanılır? Kabartma tozu yerine karbonat kullanılır mı diye merak ettiğinizde öncelikle karbonatın tadının hafiften tuzlu olduğunu unutmayınız. 1 çay kaşığı kabartma tozuna 3 kaşığı karbonat denk gelmektedir.
1 çay kaşığı kabartma tozu yerine, 2 buçuk çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz. Hazır olarak alınan ayran, içinde fermente bakteriler barındırır. Unlu karışımlarda yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım, tarifinizde 1 paket kabartma tozu etkisi yaratacaktır.
Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar.
Karbonat ve krem tartarın paket içerisinde nemlenip reaksiyona girmemesi için nişasta da eklenir. Bu üç madde kabartma tozunu oluşturur. Kendi içerisinde hem asit hem de baz barındırdığı için, reçetede ekstra bir asidik malzeme (yoğurt, limon suyu, bal gibi) yoksa, karbonat yerine kabartma tozu kullanmak gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Aynı sınıfta yer alan karbonat, kabartma tozunun görevini yerine getirir. Karbonat kullanırken tepkimenin gerçekleşmesi için birkaç damla limon sıkmanız gerekir. Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır.
1. Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir. Genellikle kek ve kurabiyelerimizi kabartmak için kullandığımız karbonatın kimyasal adı sodyum bikarbonattır.
Karbonat ve soda aynı şey mi? Doğrulanmış Cevap. Cevap: Eğer ev sodasından kastın yemeklerde kullanılan soda ise, evet karbonat ile yemek sodası aynı şeydir. Açıklama: Merhabalar, Kabartma tozu olarak da bilinen karbonat, (CO3)-2 formülü ile gösterilir.
Bunlar kekin tadında, dokusunda bazı farklılıklar yaratsa da keki tamamen bozmaz. Sadece malzemeye göre farklı durumlar ile karşı karşıya getirir. Keke yarım ölçü fazla kabartma tozu eklemiş olmanız tadında bir bozulma vsye sebep olmamakta.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır. Turşu, salça ve bol limonlu yiyeceklerin içine eklenen karbonat ise bu yiyeceklerin asit miktarını azaltmaktadır.
Kabartma tozu, sodyum bikarbonat ya da soda ismi ile de bilinmektedir. Bu maddenin formülü NaHCO3 şeklindedir. Sodyum bikarbonatın antiasit özelliği vardır.
Süt, kakao, sıvı yağ ve su eklenerek iyice çırpılır. Bu karışımdan 1.5 su bardağı ayrılır. Üst şerbeti için. Daha sonra vanilya, karbonat ve un da eklenerek margarinle yağladığımız orta boy tepsiye karışım dökülür.
Böbrek sağlığı için faydalıdır. Karbonat kanser hastalarının aldığı kemoterapinin yan etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur. Kokuların nötralize edilmesini sağlayan karbonat kiri uzaklaştırdığı için el temizliğinde dezenfektan olarak kullanılabilir. Yara ve cam kırıkların tedavisi karbonatla mümkündür.
Temizleme Tozu
“Kabartma tozunu temizli tozu olarak da kullanabilirsiniz. Kabartma tozu serpin ve istediğiniz bir eşyayı ovun. Diğer ovmaların aksine yüzeyleri çizmez. Mutfak tezgahı gibi yüzeyleri ise sirke kullanarak temizleyebilirsiniz.
Kimyasal bir tepkime sonucu üretilen karbonat, doğada beyaz renkte, şeffaf ve taş halde bulunmaktadır.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Günlük hayatta evin her alanında karşılaşılan kötü kokuları yok etmek için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonat antiseptik özelliği sayesinde bir asit gibi etkili bir ürün olduğu için banyoda, mutfakta ve her yerde kullanabilirsiniz.
İçeriğinde sodyum ve karbon bulunan karbonat, genellikle su ile birlikte içilmektedir. Aynı zamanda gargara da yapılabilen karbonat, diş eti kanamalarını durdurur ve ağız içi yaralarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlar. Karbonatlı su içmek, başta gastrit ve ülser olmak üzere birçok mide hastalığına da iyi gelir.
Karbonat mide gazını alan ve mide gazına iyi gelen besinlerden biridir. Karbonat vücudun tüm alkali seviyesini dengeler. Gaz sancılarını dindirir.
1 su bardağı dolusu toz şeker. 1 su bardağı yoğurt. 1/2 su bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı karbonat.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri