Pilav; pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Birçok çeşidi vardır; İtalyan usulü pilava risotto, İran pilavına çilav denir. Özellikle Japonya ve Çin'de pirinç pilavı çok tüketilir.
1 tabak pirinç pilavı içeriğinde 10.05 gr yağ, 6.45 gr protein ve 66.90 gr değerinde karbonhidrat vardır. Ayrıca 1 tabak pirinç pilavı 165 mg potasyum, 1176 mg sodyum ve 1.85 gr şeker içermektedir.
Beyaz ekmek, pirinç ve makarna
Beyaz ekmek, makarna ve pirinç karbonhidrat bakımından yüksek ancak lif bakımından fakir besinlerdir. Bundan kaynaklı olarak tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler.
Lezzet olarak güzel olduğundan dolayı da özellikle şeker hastaları rahat bir şekilde tüketebildikleri için, hiçbir şekilde dokunmuyor. Bu şeker hastalarına bir alternatif. Alternatif olduğundan dolayı rahat bir şekilde pirinç pilavını tüketiyorlar ve şekerlerine hiçbir şekilde zararı olmuyor.
Ayrıca 100 gr iç pilav 156 mg potasyum, 71 mg kolesterol, 232 mg sodyum ve 3.05 gr şeker içerir.
İlgili 15 soru bulundu
Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir. Sporcuların tercih etmelerin nedeni de bu besin değerleridir. Basmati pirinç vücutta hızlı enerji üretimi sağlarken glimesik indeksi düşük olduğu ve lif içerdiği için oldukça uzun süre tokluk hissi yaratır.
Diyet yaparken pilav türleri tüketilebilir. Ölçülü olacak şekilde tabaklarınızda pirinç ya da bulgur pilavı yer alabilir. Haftanın günlerini pilav türlerine bölebilirsiniz. Bir akşam pirinç pilavından ortalama 6 kaşık yerken diğer akşam bulgur pilavından 8 kaşık tüketebilirsiniz.
Beyaz pirinç rafine tahıl olması sebebiyle kepek ve tohum tabaklarından arındırılmıştır. Bu sebeple yüksek glisemik indekse sahiptir. Beyaz pirinç tüketildiğinde hızlı bir şekilde sindirilerek, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Beyaz pirincin glisemik indeksi ortalama olarak 72-90 kabul edilmektedir.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Düzenli ve çok miktarda tüketilen haşlanmış beyaz pirincin tip 2 şeker hastalığı ihtimalini artırdığını belirten bilim adamları, ek olarak tüketilen her bir porsiyonun (158 gram pişmiş pirinç) diyabet riskini yüzde 11 artırdığını kaydetti.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmaya göre şeker hastalarının günde 1 kase yoğurt tüketmesi diyabet riskini azaltır ve kan şekerini de düşürür.
1 tabak pirinç pilavı içeriğinde 10.05 gr yağ, 6.45 gr protein ve 66.90 gr değerinde karbonhidrat vardır. Ayrıca 1 tabak pirinç pilavı 165 mg potasyum, 1176 mg sodyum ve 1.85 gr şeker içermektedir.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Hele hele diyabet gibi kronik hastalığı olanlar kesinlikle bulgur tüketmeli. Çünkü lifli gıdalar kan şekerinin yükseltilmesini yavaşlatıyorlar. Bulgurda da fazladan olduğu için pirinç yerine bulguru tercih edin diyoruz.
Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar. Böylece su içmek şekeri düşürür. Bu nedenle şeker hastası olanlar kan şekerinin dengelenmesi için günde en az 2,5 litre su içmelidir.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor.
Nişasta ve Lif: Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir.
Makarna mı daha kalorili, pilav mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, 'Makarnanın kilo aldırıp aldırmadığı' konusuna da temas ederek, "Makarna, pilav, bulgur gibi tahıllarla yapılan tüm yiyeceklerin kalorisi hemen hemen aynıdır.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri