Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Kronik kabızlık ve inflamatuvar bağırsak hastalıklarında probiyotik olarak zengin besinlerin başında gelen ev yapımı yoğurt, kefir, tarhana çorbası, lahana ve salatalık turşusu tüketimini tavsiye ediliyor.
Dışkıyı yumuşatmak için ne yapılmalı? Muz, elma, kavun, erik gibi kırmızı meyveler doğal laktasif içerikleriyle dışkıyı yumuşatmaktadır. Dışkı yumuşatan ilaçlar (yumuşatıcı laksatifler) doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
- Taze Meyveler; elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, üzüm, avokado gibi meyveler bağırsakları çalıştıran lif bakımından zengin besinlerdir. - Beyaz et; kırmızı et yerine tercih edilmesi gereken protein kaynağıdır.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Uygun miktarda kuruyemiş tüketilmeli: Gün içinde bir ara öğün olarak 10-15 adet badem, fındık, Antep fıstığı, ceviz tüketmek hem alınması gereken lif miktarını arttıracak hem de faydalı yağ asitleriyle bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.
Bağırsakta sıvı salgılanmasını arttırarak dışkının kalın bağırsaktaki geçişini hızlandıran ozmotik laksatifler, Kayganlaştırıcılar (lubrikantlar) (örneğin zeytinyağı) Dışkı içine kalın bağırsak içinden sıvı çekerek dışkının yumuşamasını sağlayan laksatifler, Su kullanılarak basınçla yapılan lavman.
Örneğin pırasa, bal kabağı ve kemik suyu ile hazırlayacağınız bir çorba, içerisindeki yoğun prebiyotik lif yapısı nedeniyle bağırsakları temizleyecek ve doğru flora gelişimine yardımcı olacaktır.
Patates, havuç, pirinç pilavı, yayla çorbası, şehriye çorbası, makarna, elma, muz, mandalina, şeftali, nar, çay, kahve gibi yiyecekler kabızlığa neden olabilir.
Özellikle kabızlık yaşayan kişilerin haşlanmış yumurtadan uzak durması önemlidir. Sadece yumurta değil aynı zamanda et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardan uzak durmak gerekir. Bunun yerine daha çok lif açısından zengin olan besin kaynaklarını tüketmek gerekmektedir.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz.
Besleyici bir çorba olduğu için diyet listelerinde de yer alan domates çorbası hem akut hem de kronik kabızlığa iyi gelir.
Ham muzun, sindirimi zorlayacak miktarda nişasta içermesi sebebiyle kabızlık yapabilme ihtimali bulunsa da olgunlaşmış muzun çözünür lif içeriği bağırsak hareketliliğini arttırmaya yardımcı olur. Bebekler ve çocuklarda aşırı miktarda muz tüketimi kabızlığa neden olabileceği için porsiyon kontrollü tüketmekte fayda var.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
"1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketin"
Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli. Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinyağı ile tüketildiğinde, kabızlık sorununa iyi gelir. Zeytinyağı, bağırsaktan yiyecek geçişini sağladığı için, sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek fayda sağlar.
Kabızlığın altında birçok sebebin bulunduğuna işaret eden Göral, şunları kaydetti: 'Günlük hayattaki stres, hareketsizlik ve masa başında uzun süre oturmak bağırsağı tembelleştiriyor. Muz, şeftali ve asitli içeceğin yanı sıra fazla çay ve kahve tüketimi de kabızlığı tetikliyor.
Zeytinyağı, ince bağırsağı çalıştırıp kolesistokinin salgısını artırarak,kabızlığı önler. Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil, vücudun sindirim sistemini korur ve doğal bir müshil gibi çalışır. Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir.
Zeytinyağı etkili ve doğal bir laksatif. Limon da iltihap önleyici özellikler taşır. Bu ikisinin bir araya gelerek oluşturduğu karışım ise bağırsak hareketlerinizi düzenler ve kolaylaştırır. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız, deneyebileceğiniz doğal çözümlerden biri zeytinyağı ve limon suyu karışımı tüketmektir.
Kabızlığın Nedenleri
Beslenme esnasında yeterli su ya da lifli besin alınmaması bir başka nedendir. Çok miktarda süt ürünü tüketmek bazı bünyelerde kabızlığa neden olabilir. Aktif bir hayat sürmemek veya tuvalet yapma dürtüsüne uzun süre direnmek kabızlığa yol açabilir. Stres kabızlık için ayrı bir nedendir.
Kuru meyveler: Sabah kahvaltısından önce kuru kayısı, incir, erik ile mürdüm eriği yemek ve üzerine ılık su içmek bağırsakları çalıştırır. Özellikle sabahları aç karnına tüketildiği zaman daha etkilidirler. Ayrıca komposto olarak da tercih edilebilir. Su: Kabızlık döneminde bol su içmeye özen gösterilmelidir.
Çok fazla çay tüketmek kabızlığa yol açabildiği için gün içinde tüketilen çay miktarına özellikle dikkat etmek ve gün içinde en az 3 litre de su içmek gerekir. Çayın fazla tüketilmesi kişilerde kabızlık, sinirsel bozukluklara, mide bulantısına, çarpıntıya ve kansızlığa yol açtığı bilinmektedir.
Hazımsızlık, şişkinlik ve özellikle de kabızlık gibi durumlarda bağırsaklarınızı patates yiyerek çalıştırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri