Günde 3-4 kez aralıklarla kabızlık giderici çayı için ! Akşamdan 1 kuru kayısı ve 1 mürdüm eriği bir bardak suyun içine atın ve sabaha kadar bekletin sabah aç karnına önce suyu için ardından kayısı ve eriği tüketin.
3. Kuru kayısı ve kuru eriği akşamdan br bardak suya koyun ve bir gece bekletin. Sabah aç karnına bu suyu için ve kuru meyveleri yiyin. Bağırsakları aktive eden kuru kayısı ve kuru erik dışkılama problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz. Kahvaltıdan önce yiyeceğiniz 4-5 adet kuru kayısı da sindirimi hızlandırıcı etkiye sahiptir.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Günde 8-10 kayısı tüketerek kabızlık sorunundan kurtulabileceğiniz gibi, yemeklerden önce 2-3 kayısı kurusu tüketip üzerine su içmeye özen gösterdiğinizde hazımsızlık sorununa da çözüm getirebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Dışkıyı yumuşatmak için ne yapılmalı? Muz, elma, kavun, erik gibi kırmızı meyveler doğal laktasif içerikleriyle dışkıyı yumuşatmaktadır. Dışkı yumuşatan ilaçlar (yumuşatıcı laksatifler) doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Papaya, armut, çilek, kiraz, ananas, kivi, üzüm (kabuğu ve çekirdeği ile), incir ve kayısı. Zeytinyağı ve limonKahvaltıdan önce bir kaşık zeytinyağı ve limon suyu için. Bu uygulama ayrıca vücudumuzda biriken toksinleri atabilen güçlü bir detoks görevi gösterir. Zeytinyağı sindirimi ve bağırsak hareketini teşvik eder.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
Gece uyumadan önce kuru kayısıları ikiye ayırıp daha sonra bir bardak oda sıcaklığındaki suyun içine ilave ederek, üzerine de limonu sıkarak bir gece boyunca bekletin. Sabah kalkınca aç karna bu karışımdan tüketerek diyetinizi destekleyin.
Kişinin boşaltım sisteminde bir sorunun olup olmadığının tespitinin yapılması ise tuvalete çıkma sıklığına bağlı olarak anlaşılabilmektedir. Günde üç veya dört kere büyük tuvalete çıkmak normal kabul edilmektedir.
Bunun yanında sürekli devam eden kabızlık durumları Rektal prolapsus, anal fissür, hemoroid, multiple skleroz ve Parkinson gibi önemli sinir sistemi hastalıkları, tiroid rahatsızlıkları ve depresyon gibi durumların belirtisi olabilmektedir.
Zeytinyağı ince bağırsağı çalıştırarak kabızlığı önler. Ayrıca katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Sindirilen atıkların bağırsaklara geçişine destek olur. Zeytinyağı bağırsaklar için adeta bir müshil gibi etki gösterir.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Meyve, sebze, erik suyu ve tahıl gibi lif oranı yüksek gıdaları tüketmek faydalıdır. Ayrıca bol su ve sıvı alımı da önemlidir. Tuvalet ihtiyacı hissedildiğinde mutlaka beklemeden tuvalete gidilmelidir. Bunların dışında laksatif etki gösteren ilaçlar da bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı sonlandırır.
Kabızlık çekilen günlerde müshil çayı olarak elma çayı tüketilmesi önerilir. Elma çayı bağırsakları kısa sürede uyarır. Elma çayını her sabah tüketebilirsiniz.
Kabızlık problemini çözmek için düzenli yemek yemek, sağlıklı yiyecekler ve yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Düzenli egzersiz zengin lifli gıdalarla beslenmek, kısaca özetlemek gerekirse günde 6-8 bardak su ya da sıvı, fiziksel hareket, bol lifli diyet. Birey her gün sabahları dışkılama girişimine zaman ayırmalıdır.
7. Kahve, Sindirim Sürecine Yardımcı Olur
Kahvenin sindirimi kolaylaştırabilen bir etkisi vardır. İçerdiği kafein miktarı ile bağırsak hareketlerini hızlandırıcı bir etkiye sahip olan kahve bu sayede sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri