Ülkemizde 18 standart fındık çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden 15'i üretici seleksiyonları sonucunda gelişmiştir. Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitleri ise bir ıslah programı sonucunda elde edilmiştir.
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir.
Foşa: Daha çok Trabzon bölgesinde yetişen bu cinsin kabuğu kırmızımtrak kahverengi tonda, ortlama 17.87 mm genişliğinde olup randımanı %50-53 ve yağ oranı % 66.69'dur.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Fındığın uluslararası ticaret malı olarak satışını gösteren ilk yazılı belge 1403 yılını taşımaktadır. İspanya kralı III. Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
% 50 randıman demek 100 gram kabuklu fındıkta 50 gram iç fındık çıkmış demektir.
Eğer fındık yağını mutfağınızda sık sık kullanıyorsanız ev tipi pres makinelerinden faydalanabilirsiniz. Bu makineler sayesinde 3-4 kg fındıktan 1 kg yağ elde edersiniz.
Fındığın, odunsu kabuğunu da kapsayan yeşil kabuklu haline taze fındık denir. Fındığın bu hali, çotanak olarak adlandırılır....
1.1.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir.
Rusya ve Gürcistan'da yetiştirilmektedir. FAO 2018 yılı verilerine göre; dünya fındık üretimi, 1960'lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken son yıllarda yaklaşık 1 milyon tona ulaşmıştır. Dünya fındık üretiminde 1. sırada olan Türkiye'yi sırasıyla İtalya, Azerbaycan ve ABD izlemektedir.
Karamuk / garamuk: İçi boş, çürük, gelişmemiş fındık.
Bir fındık ağacı yaklaşık 7-8 yılda meyve veriyor.
Fındığın en ufak boyutu olarak bilinen pikola fındık, fındığın en lezzetli ve minik şeklidir. En çok da fındık diyarı olan Giresun'da yetiştiriciliği yapılan pikola fındık çerezlik olarak kullanılmakla beraber aynı zamanda çikolataların içinde kullanılmaktadır.
Fırından çıkan fındıkları, soğuması için açıkta bekletin ve daha sonra elinizle kabukları kaydırarak temizleyin. Fırında kalan fındıklar, ısının etkisiyle fındıktan ayrılacaktır.
Randımanı % 49–50 ve yağ oranı % 65-68"dir.
Bu konudaki yapılan eksik ve hatalı uygulamalar neticesinde ilimiz fındık verimi dekara 80-90 kg olarak gerçekleşmektedir. İlimizde fındıkta verimi dekara 10 kg artırdığımız takdirde ilimize yılda 200 milyon TL, fındıkta 1 randıman artışı ise 40 milyon TL yıllık gelir sağlamakta.
a) Fındık sezonu başından itibaren 100kg kabuklu fındıktan çürük içler hariç bütün özürlüler dahil olmak üzere ortalama 48,80 kg iç fındık elde edileceğine ve bu hesaba göre bir vagon (10 ton) iç fındıktan 1.200 Gr. Üzerinden 125 çuvalın darası 150,00 Kg.
Bunun üzerine konulan her 2,5 gram 1 randıman yapar. 130 gram gelen fındığın randımanı 52 olur. Ancak piyasada 50 randımanın 125 gramdan 130 grama çıkarıldığı konuşuluyor.
Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir. Türkiye'de 2020 yılında fındık üretim miktarı 665 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Ordu ili 197 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Vali Ünlü, TMO'ya teslim edilen ilk fındığın 53 randıman geldiğini belirterek 56 lira fiyat verildiğini söyledi. Vali Ünlü, “Bugün 2022 yılı fındık alım sezonunun açılış törenini yaptık. İlk fındığı üreticimiz getirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğümüze teslim etti.
Ülkemizde 18 standart fındık çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden 15'i üretici seleksiyonları sonucunda gelişmiştir. Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitleri ise bir ıslah programı sonucunda elde edilmiştir.
Karadeniz'de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri