Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler. Bulundurma ruhsatı, meskende veya işyerinde olmak üzere iki şekilde düzenlenebilir.
KİMLER ALABİLİR: Silah Ruhsatının Verilmesini engelleyen hallerden birine girmeyen 21 yaşını doldurmuş olan herkes bulundurmak maksadı ile silah satın alabilir.
Genel olarak ruhsatsız tabanca yakalatma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, vahim nitelendirilen ruhsatsız tabanca yakalatmanın cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca ruhsatsız tabanca için 30 günden yüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu miktar günlük 20 TL olarak belirlenerek hesaplanmaktadır.
Ruhsatsız silah taşımak ve bulundurmak bilindiği üzere suçtur. Kolluk güçlerince tespit edilen ruhsatsız silahlar bilindiği üzere müsadere edilerek adli emanete alınır. Bu silahı tekrar geri almanız mümkün olmayacaktır. Ancak ruhsatsız silah yakalatan kişiler sonrasında başka silah için ruhsat alabilmektedirler.
İlgili 30 soru bulundu
Demirbaş silahlara iş yerinde ve iş başında taşınması şartıyla ruhsat verilmektedir. Bu silahı evinize ya da görevli olmadığınız esnada iş yeri dışına çıkarmamanız gerekmektedir. Aksi halinde 6136 Sayılı Kanuna muhalefet suçunu işlemiş olursunuz.
Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu (Md. 13)
Ruhsatsız silah bulundurma suçu; bir kimsenin silahı bulundurma ruhsatı bulunmadan evde, işyerinde bulundurması halinde oluşmaktadır. Silahın bulundurulmasına müsaade edilen yerden başka yerde bulundurulması da suç olarak kabul edilmektedir.
6136 sayılı Kanun md.13/1'e göre ruhsatsız mermi satın alma, bulundurma ve taşıma cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır. Ev veya işyerinde bulundurulan mermi sayısı mutat sayıda ise sanık md.13/4'ye göre cezalandırılacaktır.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler.
18 yaş altı için ebeveyn gözetimi şartı yer almaktadır. Kişilerin geçerli kimlik belgeleriyle poligona giriş yapması gerekmektedir. Kendi ruhsatlı silahlarını atış poligonunda kullanmak isteyen kişilerin, kimlik belgesine ek olarak silah ruhsatı beyan etmesi de sorunludur.
"Vefat eden kişilere ait ruhsatlı silahın, tebligat tarihinden itibaren mirasçılarının tamamının muvafakati ile altı ay içinde başvurulması halinde talepte bulunan mirasçısına veya üçüncü bir kişiye devri sağlanır.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir. 1-Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek.
5237 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile kavgada silah çekmek fiili suç olmaktan çıkmamıştır. Ancak fiil, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 106/1(2.cümle) ve mezkur maddenin 2/(a). maddesinde tanzim edilen silahlı sair tehdit suçunu oluşturur.
Kurusıkı Tabanca Taşımanın Cezası Nedir? 5729 sayılı kanunun 3 maddesine aykırı kuru sıkı tabancayı taşımak suç değil idari yaptırıma tabidir. Yani kanuna aykırı olarak kuru sıkı silahı taşıyan kişiye idari para cezası kesilir. Kanuna göre kesilecek idari para cezası 500 Tl dir.
6136 sayılı Kanun Madde Madde 13/1
Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alan veya taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Silah, Wilhelm Bubits tarafından 2005 yılında tasarlanmış olup ülkede üretilen ilk tabancalardır ve Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan birincil hizmet tabancasıdır. Caracal'ın F (full-size), C (compact) ve SC (sub-compact) olmak üzere üç modeli bulunmaktadır.
Taşıma ruhsatına sahip ziyaretçiler ruhsat kontrolünden sonra alışveriş merkezine giriş yapabiliyor.
Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alan veya taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (13/1)
Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan Ceza İnfaz Kurumu ve Denetimli Serbestlik Müdürlüklerindeki bazı kadroda görevli personele Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile silah taşıma hakkı verildi.
1992 yılında yürürlüğe giren 6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar kanununda''''infaz koruma memurları ve ceza infaz kurumu müdürleri silah taşıma ruhsatı alabilir'''' denmektedir. Sivil memurlar olarak bizimde infaz koruma memurları gibi tehdit ve can güvenliği riskimiz olduğunu bildiririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri