Ayrıca özellikle büyük ve köklü restoranlarda şef olmak gibi hayallerin varsa akademik eğitim geçmişi çok önemli. Bunun için izleyebileceğin 2 yol bulunuyor: 2 yıllık eğitim veren aşçılık ön lisans programlarına girmek. 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olmak.
7) Şef kadrosuna atanabilmek için aşağıdaki şartlar aranır; - En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, - Başkanlıkta memur, ambar memuru, santral memuru, sekreter, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve şoför unvanlarında en az üç yıl çalışmış olmak kaydıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak, - ...
Aşçı olmak için gastronomi bölümünü okumak gerekir. Bunun için ilk olarak üniversitede staj görülür. Bu süreç genel olarak 2 yıl sürer. Bu da bittikten sonra artık sertifikalı bir şef olunabilir.
Mutfak şefi olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
Gastronomi ve mutfak sanatları 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Aşçılık ise 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. İki bölümün ders içerikleri hemen hemen aynıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Size getirdikleri başka bölümlere kıyasla daha zor. Çünkü insanla iç içe. Çok komplike bir yapıya sahip olan insanla iç içe olduğu için de yapılabilmesi kolay değil.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Şef olabilmek için öncelikle aşçılık yapmak gerekiyor. Meslek seçerken ilk kriter konuya ilgi duymak ve o işi yapmaktan keyif almak olmalı. Şef olmak için de aynısı geçerli. Yemek yapmayı ve mutfakta uzun zaman geçirmeyi sevmenin yanı sıra yeni tatlar keşfetme tutkun da varsa şef olmayı düşünebilirsin.
Mutfak şefi maaşları çalıştığı alana bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel anlamda 4500 TL ile 6500 TL arasında farklı miktarlar ortaya çıkabilmektedir. Ortalama ise 5700 TL gibi bir maaş aldığını dile getirmek mümkün.
Profesyonel bir firmanın mutfağında toplam 4 ay şeklinde eğitim görürsünüz(kaldıralım). Bu kısım ise işte ustalaşma ve pişme kısmıdır. 4 aylık eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından t.c milli eğitim bakanlığınca düzenlenen aşçılık sınavına tabi tutulursunuz. Bu aşamayı geçtikten sonra sertifika sahibi olabilirsiniz.
Yoğun çalışma temposuna sahip olmak ve yılmadan, sabırla çalışmak, çalışmak, çalışmak gerekiyor. İyi bir aşçı olmak için başka kültürlere açık olmak, gerekli şartlardan biri. Sadece kendi ülkene ait yemekleri değil, çoğu ülkenin yemeklerini ve kültürünü öğrenmeniz ve geliştirmeniz gerekiyor.
Komi olarak mutfağa giren ve uzun süre tecrübe kazanan kişiler, aşçı olmaya hak kazanır. Bunun dışında üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programını tamamlayan kişiler aşçı olarak çalışabilir.
Cevap. Genel çerçeve yönetmeliğin 5. maddesi gereğince "Programcı, Şef, Amir ve bu düzeyde görevlere atanabilmeleri için" en az iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak gerekmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca 60 gün zorunlu stajları bulunmaktadır.
Şef kadrosu yönetici kadroları arasında sayılan bir kadro olup, sorumluluğu olan, gerektiğinde hesap veren, denetim ve teftişlerde her türlü bilgi ve belgeyi temin eden ve ilgili makamlara sunan bir kadrodur.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok.
Ünlü şeflerin aldıkları ücretler dudak uçuklattı. İddiaya göre, jüri üyeleri Masterchef yarışmasından aylık olarak aldıkları ücret 200-250 bin TL arasında. Her sezon yaklaşık 6 ay süren yarışmada şeflerin kazancı en az yaklaşık 1.5 milyon TL olduğu tahmin ediliyor.
Statülere Göre Aşçı Maaşları
Memur aşçı maaşları 12.500 TL ile 19.000 TL arasında değişir. Baş şef aşçı maaşları 19.000TL ile 35.000 TL arasında değişir. Şef aşçı maaşları 11.000 TL ile 25.000TL arasında değişir.
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
Aşçılık mesleğini dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi yaşta olursanız olun uygulayabilir, bu meslekten para kazanabilirsiniz.
Hijyen kuralları gereği yüzde ve elde makyaj (göz kalemi, far, rimel, allık, fondöten, ruj, oje, tırnak parlatıcısı, parfüm, tıraş losyonu vb.) kesinlikle olmamalıdır. Tüm öğrencilerin tırnakları kısa ve temiz olmalıdır.
Diğer anlamları arasında yönetici şef, şef müdür, baş şef ve usta şef olarak bilinir.
Ülkemizde son yıllarda en popüler olan bölümlerden biri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bu bölüm, iş olanakları konusunda pek çok sayıda sektörden rahat bir pozisyonda yer almaktadır. Mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iyi bir iş bulabilirler.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri