Karabiber (Piper nigrum), çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyazbiber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.
Karabiber ya da daha geniş kullanımıyla baharatlar, dünya tarihini belirleyen savaşlara neden olmuş asırlar boyunca. Çok kıymetli ve faydalı olan karabibere bu nedenle "siyah altın" demişler.
Karabiberin içeriğinde C ve A vitaminleri bulunur. Bunun yanı sıra potasyum, demir , magnezyum ve mineral de yer alır. Bu yüzden karabiber tüketimi kış aylarında virüslere karşı dayanıksız olan direnci yükseltir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi kış hastalıklarının daha hafif geçirilmesinde yardımcı olur.
Karabiber tüketimi, midedeki hidroklorik asit salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır. İshal, kabızlık ve kolik gibi bağırsak sorunlarından kaçınmak için uygun sindirim şarttır. Karabiber ayrıca bağırsak gazı oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve diyete eklendiğinde terlemeyi ve idrara çıkmayı teşvik edebilir.
İlgili 45 soru bulundu
3. Karabiber
Gastrit, reflü gibi sindirim sitemi rahatsızlığı olanlarda mideyi rahatsız eder.
Karabiberin libidoyu artırdığını söyleyen uzmanlar, bu güzel baharatın sağlığa diğer faydalarını şöyle sıralıyor. Cilt: Bir cilt hastalığı olan vitiligonun iyileşmesine yardımcı olur. Cilt kanserini yenmek için de destekleyici bir baharattır. Cinsellik: Karabiberin afrodizyak tesiri vardır, cinsel gücü arttırır.
Araştırmada piperine maddesinin kandaki yağ oranını düşürdüğüne özellikle değiniliyor. Yüzyıllardır mide rahatsızlıkları, ağrı, acı, iltihap ve diğer pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan karabiberin bu sayede kilo vermeye de moleküler seviyede destek olduğu görülüyor.
Karabiberin içerdiği piperine isimli madde, burna kaçtığında, sinir uçlarını tahriş etmekte ve hapşırığı tetiklemektedir. İnsan bedeninin karabibere verdiği bu tepkinin ardında, piperine'yi vücuttan atma çabası vardır. Burna kaçan bu maddeyi atmak için vücudumuzun verebildiği tek cevap ise: hapşırmaktır.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir.
Karabiberin acımsı ve kendine has keskin tadı, Türk mutfağında “lezzet artırıcı” bir etki sağlar. Karabiber yemek ve içeceklerde genellikle öğütülmüş formda kullanılır.
Antik çağdan beri aslında baharatların kullanıldığını biliyoruz. Akdeniz'deki ilk uygarlıklarda insanlar muskatı, karanfili ve karabiberi keyifle tüketiyorlarmış. Tabii çok zorlu ve uzun yollardan geçip buralara ulaştığı için, nakliyesi çok meşakkatli olduğu için pahalıdır.
Tropik ve subtropik bir bitki olan karabiber tanesi, kurutularak ve öğütülerek sofralarda yer alır. Türkiye'de Antalya'da ve diğer Akdeniz kentlerinde sınırlı üretimi bulunan bitki, ülkemizde daha çok yurt dışından tedarik edilir.
Karabiber acı bir baharattır.
Karabiberli Sütün Faydaları
Karabiberli süt, üst solunum yolu enfeksiyonlarında tedavi yöntemleri arasında sıkça kullanılıyor. Boğazda oluşan kızarıklık ve şişliklerin giderilmesinde etkili olan karışım, dayanılmaz hale gelen öksürüğün giderilmesinde de büyük rol oynamaktadır.
1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı bal, bir bardak süt karıştırın bir güzel için.
Özellikle de gripken hapşırmak iyi olduğu için mümkün mertebe hapşırığınızı sınırlamamanız gerekir. Uzman doktorların kesinlikle doğru bulmadığı bu durum beyin kanamaları gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Karabiber, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirir. Bal, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşır. Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincanda karıştırılır.
Hazımsızlığı gidermesi, öksürük, ses kısıklığı, soğuk algınlığı için fayda sağlamasıyla bilinen karabiber burun tıkanıklığını da gideriyor. Aynı zamanda balgam söktürüyor.
Çiçek ve Dal baharatlar (Kilo verdiren bitkiler): Tarçın, karanfil, ıhlamur. Antimikrobiyal baharatlar (Zayıflamaya yardımcı baharatlar): Sarımsak, hardal, kekik, kırmızı biber, tarçın karanfil, yenibahar. Antioksidatif baharatlar (Zayıflatan baharatlar): Biberiye, adaçayı, kekik, sumak, karanfil.
Doğal Cinsel Gücü Arttırıcı Besinler Tüketmek
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Gül yağı, Badem yağı, Avakado yağı ve. Susam yağı gibi yağlar dünyada cinsel isteği artıran en popüler yağ olarak biliniyor.
Cinsel Gücü Artıran Besinler Tüketin
Zencefil, çilek, muz, incir, bal, vanilya, avokado, fındık, istiridye, kereviz, yumurta, havyar, kuşkonmaz, kırmızı biber gibi afrodizyak etkili besinler, sağlıklı bir cinsel yaşam için gerekli olan önemli vitamin ve mineralleri de içinde barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri