Urfa kebap zırhta çekilmiş, baharatsız ve acısız bir kebaptır. Servis yapılırken yanında söğüş salata, közlemiş biber ve soğan ikram edilir. Adana kebaba göre Urfa kebabının acısı içinde değil, yanında verilir.
Adana kebap zırhta çekilen etten yapılmakta ve acısız olarak odun ateşinde hazırlanmaktadır. Urfa kebabı ise acısı oldukça fazla olmasıyla tanınmaktadır. Acı sevenlerin vazgeçemediği Adana kebabı da benzer şekilde hazırlanarak servise sunulmaktadır.
Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir. Ayrıca Urfa kebap Adana kebaba göre daha acısızdır.
Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur.
İlgili 38 soru bulundu
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz. Urfa dışında pilav ile yapılan servisler, urfalılar tarafından makbul karşılanmaz.
Urfa kebabı hangi et ile yapılır sorusuna yanıt olarak kuzu eti olarak söylenebilir. Gözde Kebap Çiftliğinde özel olarak beslenip yetiştirilmiş kuzu etinden yapılan Urfa kebabı oldukça lezzetli olacaktır. Kıyma makinesinden geçirilmiş bir etten asla Urfa kebabı olmaz. Et muhakkak zırhlanmış olmalıdır.
Urfa kebap zırhta çekilmiş, baharatsız ve acısız bir kebaptır. Servis yapılırken yanında söğüş salata, közlemiş biber ve soğan ikram edilir. Adana kebaba göre Urfa kebabının acısı içinde değil, yanında verilir. Kebabın içerisine maydanoz, pul biber ve sivri biber gibi malzemeler ilave edilir.
Urfa yöremize ait urfa kebabının, odun ateşinde pişen lavaş ile birleştiği urfa dürüm lezzetini daha tatmadınız mı? İçerisinde bulunan köz biber, sumaklı soğan, maydanoz ile beraber tüketilen enfes bir lezzet.
Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar.
-adana kebabı acı olmak zorunda değildir. kebaba katılan pul biberin cinsi ve miktarı acılığı belirler. bazen kırmızı toz biber de eklendiği görülür, bunu genelde seyyar kebapçılar yapar ve hakikaten tadı başkadır. daha iyidir demiyorum iki türü de yenmeli.
Elimizle hafif sıkarak şiş boyuna göre yerleştirip üzerini biraz düzlüyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye dizip kenarlarına sebzeleri yerleştiriyoruz. 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika kontrollü bir şekilde pişiriyoruz. (Pişirme süresini kendi fırınınıza göre de ayarlayabilirsiniz.)
Yanında olmazsa olmazı sumaklı soğan salatası. Nane, domates, maydanoz, köz yeşil biber, köz domates. Ezme salata, Gavurdağı salatası iyi gider.
Yoğurduğumuz kıymaya, tuz ve pul biberi ekleyip biraz daha yoğuruyoruz ve dolaba koyup yaklaşık iki saat bekletiyoruz. Dolaptan çıkardığımız kıyma artık tam kıvamında korkmayın parçalanma, yapışma olmayacak. Eğer demir şiş yoksa tahta şişleri ıslatıyoruz.
Bu doğrultuda, Urfa Kebap kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Urfa Kebap, ortalama 265,06 kaloriye, 2,46 karbonhidrata, 23,07 proteine ve 17,83 yağ değerine sahiptir.
Peygamberler diyarı olarak bilinen ve Türkiye'nin en büyük yedinci şehri kabul edilen Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Eski ve halk arasındaki kısa adıyla Urfa olarak da bilinmektedir. Kurtuluş Savaşı'nda halkının gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılında "Şanlı" unvanını almıştır.
Urfa kebap, dananın tranç bölümü sinirlerinden ve zarlarından ayrılır kuzu kuyruk yağı ile birlikte tek çekim yapılır içinde sadece tuz vardır.
Etimize tuz, yağ, kırmızı biber ve incecik kıyılmış kapya biberi ilave edelim ve 20 dk ovalım. Daha sonra, 100 gr şeklinde 8 parçaya ayıralım. Orijinal Adana şişlerine 100 gr'lık etimizi geçirip, 20 cm boyunca eti iyice şişe yapıştıralım. Etimiz hazır.
Urfa kebap, Şanlıurfa ve çevre illere özgü Türk mutfağında kebap türüdür. "Kebap" ve "Urfa" kelimesi buluşarak Urfa kebap adını doğurmuştur. Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
1 Porsiyon (Orta) Urfa Dürüm 335,14 kaloridir. Urfa Dürüm içeriğinde 17,85 Karbonhidrat(g), 29,91 Protein(g), 53,98 yağ(g), 7,40 lif(g), 888,79 Sodyum(mg), 472,34 potasyum(mg), 27,89 Kalsiyum(mg), 69,94 A Vitamini(ui), 19,69 C Vitamini(mg), 2,32 ve Demir barındırır. Urfa Dürüm kalorisi ve besin değerleri…
Kıyma kebapta etin dinlendirilmiş olmasına daha fazla ihtiyaç var. Çünkü dinlenmemiş etin kıyması şişe saplanmaz, saplansa bile közle buluştuğunda dökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri