Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Tatlı patatesten bir dilim kesip soyuyoruz ve birlikte yarım bardak suda hașliyoruz. 10 dk yeterli oluyor. Biraz suyunu ayrı bir kaba alarak mixer ile sebzelerimizi güzel bir püre haline getiriyoruz. Tatlı patatesin hafif tatlı oldugundan bebeklerimizin bu mamayı seveceği garanti! Miniklerimize afiyet olsun!
Sıcak iklimlerde daha kolay yetişme imkanı bulan bir bitki olduğundan tatlı patates ekimi için toprağın ılık olduğu, güneşli zamanları tercih etmelisiniz. İlkbaharda ekimini yapabileceğiniz tatlı patateslerin hasadını da sonbahar aylarında yapabilirsiniz örneğin, aklınızda bulunsun.
Tatlı patates kolay sindirilmesi ve alerji riskinin düşük olması sebebiyle bebeklerin beslenmesinde de kullanılabilir.
100 gr tatlı patates , bir yetişkinin günlük A Vitamini ihtiyacının bir kaç katını , C Vitamini ihtiyacının yarısını karşılar. Özellikle kabızlık promlemi yaşayan minikler için harika bir sindirim sistemi düzenleyicidir.
İlgili 45 soru bulundu
Tatlı patates kolay sindirilmesi ve alerji riskinin düşük olması sebebiyle bebeklerin beslenmesinde de kullanılabilir.
TATLI PATATES NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her besinde olduğu gibi tatlı patatesin tüketilmesi de dengede tutulmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Tatlı patatesi günde 2 veya 3 kere tüketmek yeterli olacaktır. Tatlı patatesi bu sıklıkla tüketirseniz oldukça faydalı olacaktır.
Antioksidan özelliğinin yanı sıra sindirim sistemi sağlığını iyileştirici etkiye sahiptir ve zengin besin içeriği olan çok yönlü, doyurucu bir besindir. Tüm bu özellikleri ile beraber bazı kişilerde, nadir de olsa, patatese karşı alerji gelişir. Patates alerjisi, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ortaya çıkabilir.
Patateslerin kabuklarını soyalım ve tuzlu suda 1 saat haşlayalım. Patatesleri soyalım içerisine tereyağı tuz ve muskat ekleyelim. Püre kıvamına gelene kadar güzelce ezelim. Yemeklerinizde dip sos olarak veya et yemeklerinin yanına garnitür olarak kullanabilirsiniz.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Büyük bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra, tatlı patatesler yüksek miktarda C vitamini içerirler. Sindirimi kolaydır, böylece bebeğiniz 6 aylıktan itibaren tatlı patates yemeye başlayabilir.
Tatlı patatesin kabuk kısmı kahverengi, kırmızı, mor, sarı ve beyaz renkte, iç kısmı ise mor, turuncu, sarı ve beyaz renklerde olabilir.
Havuç püresini, havuçları dilimleyerek yada birkaç parçaya bölerek buharda yada suda haşlayabilirsiniz. Buharda haşlarsanız da haşlama suyu içme suyu olsun. Haşladıktan sonra çatalla ezebilirsiniz ama yinede fazlaca pütürlü kalıyor bn blender dan geçirdim.
10-15 dakika sonra patatesler haşlanır. Haşlanmış tatlı patates ile patates püresi ya da tatlı yapabilirsiniz. Dilerseniz haşlanmış olarak tüketebilirsiniz.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Şeker alerjisinin belirtileri açıkça gözle görülebilmektedir. Şeker alerjisinde şeker vücuda girer girmez ciltte kızarıklık, nefes alamama, karın ağrısı ilk başta görülen belirtileridir. Daha sonra belirtiler ishal ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler. Dış görünümü patatese benzer ancak şekli biraz daha uzun ve düzdür. Kırmızı-turuncu veya mor renk kabukları olur ve içi de koyu sarımtrak renktedir.
▪️ PATATES: (TATLI PATATES DAHİL) Patates kabuğunda doğal olarak bulunan Clostridium botulinum bakterisi pişirme ile ölmekte ancak sporları hala pişmiş patateste bulunabilmektedir. Tekrar ısıtmak bu sporların açılmasına ve botulizme (zehirlenme) neden olabilmektedir.
Tatlı patatesler, çoğunlukla turuncu ve mor renkte olan lezzetli sebzelerdir. İyi bir beta-karoten ve lif kaynağı olan tatlı patates ayrıca, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Tatlı patates, sağlık açısından incelendiğinde göz hastalıklarından kanser riskini önlemeye kadar birçok yararı olduğu görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri