Genel olarak karnabaharın haşlanma süresi; yaklaşık şekilde 15 dakikadır. Bu sürenin kısaltılması adına; düdüklü tencere oldukça iyi bir tercih olacaktır. Karnabaharın türlü yemek tariflerinde kullanılması için haşlanması önemlidir. Yalnızca sulu ve salçalı karnabahar yemeklerinde karnabaharları haşlamaya gerek yoktur.
Tenceredeki su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra karnabaharlar pişmiş olur.
Karnabaharın pişirme suyuna iki kaşık sirke ve bir tutam tuz ekleyin. Su köpük köpük olduktan sonra sebzeleri ekleyin. Artık pişen karnabahardan kötü kokular yayılmayacak. Karnabaharı haşladığınız suya bir miktar süt eklerseniz hem koku yaymaz, hem de kar gibi bembeyaz olur.
Ardından haşlamadan önce dilerseniz limon dilimlerinin olduğu bir suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Bu şekilde daha az kokusu çıkacaktır. Öncesinde limonlu suda bekletme işlemini yapmadıysanız haşlama suyuna 1 yemek kaşığı kadar sirke ve limon dilimleri ilave edebilirsiniz.
Karnabahar haşlanırken içerisine süt ve maydanoz ilave edin
Süt ve maydanoz hem karnabaharın kokusunun azalmasına yardımcı olacak hem de lezzetinin daha güzel olmasını sağlayacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Karnabahar Ne Kadar Süre Haşlanmalı? Karnabahar; çiğken sert bir sebze olmasına karşın, kaynayan su içinde yaklaşık 15 dakika kadar yumuşaması mümkün olan sebze türüdür. Bunun dışında haşlanırken, çevreye kötü koku yaymasını önlemek adına, haşlama suyu içerisine limon sıkmak önemlidir.
Karnabaharları hiç haşlama yapmadan az miktar zeytinyağı ile fırında çok kolay bir şekilde pişirebileceğiniz, bol baharatlı, dışı hafif çıtır, içi yumuşacık, hafif ve çok lezzetli bir sebze yemeği tarifidir. İster sade olarak isterseniz yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Ancak baklagillerin aksine karnabaharları tuzlu suda bekletmelisiniz, unutmayın. Tuzlu suda bekleyen karnabaharlar bu aşama sayesinde içinde bulunan ve bizi rahatsız edecek gaz yapıcı maddelerden bir nebze de olsa kurtulacaktır.
Karnabahar çabuk yumuşayan ve dağılabilen bir sebze olduğu için, uzun süre haşlanmamalıdır. Hafif dişe gelecek kıvamda haşlamak yeterli olacaktır. Haşlanmış karnabaharların üzerine yoğurtlu sos çok yakışmaktadır.
Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana ailesinin diğer üyeleri lezzet olarak çiğ tüketilebilir sebzelerdendir.
Karnabahar yemeği pişirirken hem evinizi kötü bir koku sarmasın hem de siz karnabahardan soğumayın diye haşlama suyuna birkaç dilim patates, birkaç tane nohut, bir tutam tuz ve bir kaşık sirke, birkaç parça ekmek ya da elma kabuğu gibi evde hangisi varsa karnabahar haşlama suyuna ekleyebilir ve kötü kokunun önüne ...
Karnabahar soğuk veya sıcak suda haşlanabilir. Ancak, genellikle sıcak su kullanmak tercih edilir, çünkü bu şekilde karnabaharın pişme süresi daha kısa olur ve karnabaharın rengi solmaz. Soğuk suda haşlama yöntemi ise, özellikle karnabaharın renk ve lezzetinin korunması için tavsiye edilen bir yöntemdir.
Son olarak yaptığınız her türlü karnabahar yemeğinin içine damak tadınıza göre bir çay kaşığı kadar kimyon, karabiber ya da kırmızı toz biber koyarak gazının alınmasını sağlayabilirsiniz.
Çok fazla yumuşamasına ve dağılmasına izin verilmeden suyu süzülmelidir. Başka bir kapta yumurta, süt çırpalım. Üzerine un ve tuzu ekleyerek tekrar çırpalım. Haşlanmış olan karnabaharları hazırladığımız karışıma teker teker bulayarak kızgın yağda her tarafını çevirerek kızartalım.
Önce karnabaharlar haşlanır suyu süzülür, daha sonra tenceremize yağ koyup salça, pul biber ve tuzu ekleyip kavururuz sonra haşladığımız karnabaharları da ekleyip 1-2 dk pişiririz afiyet olsun :) 4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
Karnabahar suyunun içerisinde yüksek oranda demir bulunuyor. Bu durum kansızlığa iyi geliyor ve kansızlığın getirdiği yorgunluk, halsizlik hallerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. Regl sancılarının azaltılmasını sağlıyor. İdrar yolu enfeksiyonlarının iyileştirilmesine yardımcı oluyor.
Tencere kapağının kapatılmasına gerek duyulmayan sadece brokoli, karnabahar gibi sebzelerdir.
Karnabahar yemeğini buzdolabında 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Karnabaharın kendisi dışında suyu da aynı şekilde fayda gösteriyor. Peki, karnabahar suyu neye iyi gelir? Çiçeği andıran görüntüsüyle büyük küçük pek çok insanın severek tükettiği bir sebze olan karnabaharın suyu da tüketilebiliyor. Her gün içebileceğiniz karnabahar suyu, içeriğinde bolca C ve B6 vitamini barındırıyor.
Kışın en güzel sebzelerinden karnabaharı bu şekilde deneyin mutlaka. içi yumuşacık dışı kızardığı için çıtır çıtır oluyor haşlanmadan yapıldığı için hem vakit olarak hem de kokusuz olmasından dolayı çok daha avantajlı.
Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir.
Karnabahar derin dondurucuda 10 ay saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri