Günümüzde her ne kadar kahvenin anavatanı Brezilya gibi görünse de, köken olarak ilk kahve ağaçları, Etiyobya ülkesinde keşfedildi. Ülkenin Kaffa adı verilen bölgesinde ormanlık alanlarda yetişen Arabica adıyla bildiğimiz kahve ağaçları, dünya üzerindeki ilk kahve ağaçları olarak bilinir.
Etiyopya'da keşfedilen ilk kahve bitkisinden türemiş olan Coffea Arabica, daha çok yüksekliği 800-2000 metre arasında olan dağlık platolarda veya volkanik yamaçlarda yetişir.
1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Yemen'de ilk kez 13. yüzyılda fırınlanan kahvenin ortaya çıkışı da keçilerini otlatmaya götüren bir çobanın yorgun ve uyuşuk keçilerinin kahve ağacının meyvelerini yemesi ve canlanmasına dayanır. Çobanın bu durumu fark etmesiyle de kahve ağacının canlandırıcı ve rahatlatıcı meyveleri yayılmış olur.
Kahve üretiminin zirvesinde bugün, bu işe çok sonraları başlayan Brezilya vardır. Brezilya'yı sırasıyla Kolombiya ve Endonezya takip etmektedir. Kahve üreten diğer önemli ülkeler ise Meksika, Fildişi Kıyısı, Etiyopya, Uganda ve Guatemala'dır.
İlgili 17 soru bulundu
Kolombiya için dünya çapında en meşhur kahve üreticisi ülke diyebiliriz. 1980–2010 yılları arasında sıcaklığın artmasına bağlı iklim değişikliği sonucunda kendilerine has çekirdeklerin üretimi düştü ve uzun süre Brezilya'nın arkasında 2. olarak korudukları unvanlarını Vietnam'a kaptırdılar.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesi olmuştur. Kaffa'nın ormanlarında yetişen Arabika kahve ağaçlarındaki kahve çekirdekleri ilk işlenen kahve olarak bilinmektedir.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı “hayır”dır. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlûk Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı.
Aslında “Yunan kahvesi”nin gerçekte “Türk kahvesi” olduğu biliniyor. Yunanistan'da 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına kadar “Yunan kahvesi” diye bir şey yoktu. Cezvede pişirilen kahveye “Türk kahvesi” deniyordu.
Kopi luwak, Endonezya'nın Sumatra adası ile çevresindeki birkaç adada yaşayan palmiye misk kedisinin (Endonezce: luwak) yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Bugün Kurukahveci'nin yönetiminde olan Mehmet Efendi'nin torunları; Ahmet Rıza Kurukahveci'nin vefatından sonra yönetimi devraldılar.
Etiyopya yöresinde Kaldi adında bir keçi çobanı, keçilerinin bir meyveyi yiyip çocuklar gibi çok enerjik davrandığını fark etti. Uyarıcı bir özelliği olan kahve çekirdekleri böylelikle keşfedildi.
Deneme olarak kahve ağacı dikilen ve kahve üretimi yapılan bölgeler Mersin, Antalya ve Anamur'dur. Bunun dışında bir süs bitkisi gibi, kahve ağacı da evlerde yetiştirilebilir. Kaliteli bir şekilde meyve vermese de, kışın yaprak dökmediği için evlerde dekor olarak yetiştirilebilir.
Kahvenin tam olarak ne zaman veya kim tarafından keşfedildiğini bilmiyoruz. Birçok Arap ve Etiyopya efsanesinin en ilginci dans eden keçileri anlatanıdır. Kaldi adında bir keçi çobanı, keçilerinin dağların eteklerinde yiyecek ararken oluşturdukları patikaları takip etmeyi ve kavalıyla notaları üflemeyi seviyordu.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Dünya genelinde her gün iki milyar fincan kahve içildiği tahmin ediliyor.
Kahve, ilk defa Osmanlılarda Kanuni Sultan Süleyman devrinde yasaklandı. İkinci kez yasaklanışı, Sultan Murat III devrine rastlar.
Sen bana 40 yıl önce bir kahve ikram etmiştin hatırladın mı? İşte ben o Rum gemisi kaptanıyım” demiş. 40 yıl önceki o küçük iyiliği ve dostluğu unutmayan Rum gemisi kaptanı, kahveciyi serbest bırakmış. İşte bu hikaye, bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır sözünün bugünlere gelmesini sağlamış.
Hakkında. 1857'de Fatih, İstanbul'da doğan Mehmet Efendi, Süleymaniye Medresesi'nde eğitim gördükten sonra babasının dükkânında çalışmaya başladı. 1871 yılında işin başına geçen Mehmet Efendi, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başladı.
100'den fazla kahve türü vardır, ancak günlük bir fincan kahvemize gelince, önemli olan yalnızca iki tane vardır: Arabica ve Robusta (Coffea Canephora olarak da bilinir).
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Kahve her ne kadar dünya literatürüne Türk kahvesi olarak geçmiş durumda olmuş olsa da Türkiye'de kahve üretiminin yapılması söz konusu olmamaktadır. Bunun nedeni ise Türkiye'nin iklim koşullarının kahve üretimine uygun nitelikte olmamasıdır.
Dünya çapında tanınan Türk lezzetleri arasında yer alan Türk kahvesi, sadece damaklarda bıraktığı eşsiz lezzetle değil; pişirme yöntemi, sunumu ve Türk kültürünün en değerli ritüellerine eşlik etmesiyle Türk geleneğinde oldukça önemli bir yere sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri