Yani kahve ne kadar uzun süre kavrulursa, o eşsiz lezzet notları o kadar çok diğer tatlar lehine kaybolma eğilimindedir. Bu nedenle, hafif kızartmalar uçucu bileşiklerden daha belirgin bir tada ve aromaya sahipken, koyu kızartmalar kavrulmuş ve yanık bir tada sahiptir.
Medium veya orta kavrulmuş olarak bilinen kahve, hafif kavrulan ve tek çatlatma usulü pişirilen kahveden daha fazla pişirilmiş, koyu kavrulmuş kahveden ise daha az pişirilmiş kahve türüdür. Koyuya çalan kahverengi durumdadırlar ve yağ oranları daha yüksektir.
bilindik türk kahvesinden çok daha sert ve keskin aroması olan, hatta espressodan bile daha sert bir tadı olan, yavaş yavaş ve bakır cezvede pişirilmesi gereken kahve çeşididir. köpüksüz olur, dolayısıyla görünümünden çok tadıyla ön plandadır. sadece kahve tiryakileri tarafından zevkle tüketilebilmektedir.
Orta Kahve Kavurma (Medium Roast)
210 ile 220 derece arasındaki bir kavurma derecesidir. Genellikle en çok tercih edilen kahveler orta kavrulmuş olarak karşımıza çıkar. Orta kahve kavurma derecesi, özellikle taze kavrulmuş lezzetli bir Türk kahvesi için mükemmel bir seçim olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Endonezya'nın ünlü Bali adası, ziyaretçilerine dünyanın en pahalı kahvesini deneyimleme imkanı sunuyor. Misk kedisinin midesinde fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinden elde edilen "Luwak kahvesi" bin dolara kadar alıcı buluyor.
Hafif, orta ve koyu kahve kavurma dereceleri vardır. Koyu şekilde Türk kahvesi kavrulur mu? Evet, Türk kahve çekirdeği bu üç derecede de kavrulabilir. Daha koyu bir kavurma derecesi için, çekirdekler daha uzun süre ısıya maruz bırakılır.
Kahveyi satın aldıktan sonra iyi olup olmadığını anlamak istiyorsanız küçük bir deney yapabilirsiniz. Bunun için soğuk suyla dolu bir bardağa 1 tatlı kaşığı kahve ekleyin. Eğer kahvenin tozu suyun yüzeyinde kalıyorsa ve çok az renk veriyorsa gönül rahatlığıyla o kahveyi içebilirsiniz.
Çok kavrulan kahve besin değerini yitiriyor
Bu nedenle çok koyu kavrulmuş kahve yerine daha az kavrulmuş ve orta kavrulmuş kahveler tercih edilmelidir. Böylece hem flavonoidlerden daha çok yararlanılır hem de lezzet kaybı yaşanmaz. Az kavrulmuş kahveler biraz daha ekşimsi tada sahiptir.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Kavrulmuş kahve çekirdeği az miktarda akrilamid denilen bir bileşik içerir ve yüksek miktarlarda akrilamid zararlı olabilir. Kavrulmuş kahve çekirdeği az miktarda akrilamid denilen bir bileşik içerir. Yüksek miktarlarda akrilamid zararlı olabilir. Kansere neden olabileceği endişeleri bile vardır.
Kişiden kişiye göre de farklı kahve sertliği tercih edilebilir. Espresso kahvesi sert gelen fakat latte kahve yumuşak gelen kişiler için Cappuccino kahvesi tam karardır. Cappuccino kahvesi espresso kahvesine göre son derece yumuşak bir seçim olmak ile beraber latte kahve çeşidine nazaran serttir.
Bunlar meyve, çiçek, karamel aromaları olabildiği gibi; asidik, acı gibi tatlara da benzeyebilir. Bu anlamda çok koyu kavrulmuş bir kahve, kahvenin potansiyel tatlarını kapattığı; çok açık kavrulmuş olan ise çiğ tatlar barındırdığı için eleştirilebilir.
Koyu kavrulmuş kahveler aslında orta kavrulmuşlara oranla daha az kafein içerirler. Kahvenin kavrulma süresi uzadıkça süreç boyunca daha fazla kafein yanar.
“Ben almayayım, çarpıntı yapıyor.” Çoğu kahve ikramı bu gerekçeyle kabul edilmiyorsa da bilim tersini söylüyor: Kahve çarpıntı yapmaz. Hatta kahve tüketimi düşük aritmi riskiyle bile ilişkilendiriliyor.
Tayvan'da koruma altında bulunan fillere kahve taneleri yediriliyor. Bu taneler sindirilip fil tarafından vücuttan atılınca özenle toplanarak işlemden geçiriliyor ve kahve tozu haline getiriliyor. Özel bir tadı olduğu iddia edilen bu kahve türünün fiyatı ise oldukça pahalı. En pahalı kahve kedi dışkısından!
Orta kavrulmuş kahve çekirdekleri 210 - 220°C sıcaklıkta kavrulan çekirdeklerdir. Bu tür çekirdeklerde de çekirdekte bulunan yağ, çekirdek yüzeyine ulaşmaz. Bu nedenle hafif kavrulmuş çekirdekler gibi yumuşak ve tatlıdır fakat asiditesi daha düşüktür. Yüksek sıcaklıktan dolayı kafein miktarı daha azdır.
Çünkü kahve tanelerinin yüzey alanı azaldıkça kahvenizin içimi sertleşir, ağızda daha aromatik ve ekşi tatlar bırakır. Yani iri çekilmiş tanelerle yapacağınız kahve, ince çekilmiş tanelerle demleyeceğiniz kahveye göre daha hafif olur. Kısacası kahvenin tanesi küçüldükçe sertliği artacaktır.
Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken. Kahveyi karıştırırsanız az köpüklü olur.
Yani kahveyi tek başına içtiğinizde yoğun tadı alabiliyorsanız, kaliteli bir kahve içiyorsunuz demektir. Türk kahvesinin tazeliği, kokusundan anlaşılır. Kahve kokusunu metrelerce uzaktan bile alıyorsanız, kahveniz taptazedir. Eğer kahveyi içtiğinizde aromadan ziyade su tadı alıyorsanız, kahveniz bayatlamış olabilir.
Kahveden en yüksek lezzet verimliliğini, çekirdek kavrulduktan 10 gün sonra elde edebilirsiniz. Kavrulmuş kahve en fazla 2 ay içerisinde tüketilmeli. Daha uzun bir zaman geçerse kahveniz bozulmaz, ama tabii orijinal tadını yitirmeye başlar. Kahvenizi satın alırken kavrulma tarihinin bu aralıklarda olmasına dikkat edin.
Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvenin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan kakule tohumu bulunmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
Tuzlu Kahve Sözsüz Bir İletişim Aracıdır
Tuzlu kahve ile ilgili en çok anlatılan hikayelerden biri, tuzlu kahvenin görücü usulü evliliklerde bir tür sözsüz iletişim aracı olarak kullanıldığıdır. Yani aslında tuzlu kahve, gelin tarafından damat adayına istediği evliliğin olup olmayacağına dair verilmiş bir cevaptır.
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin. Yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
Kahvenin sertliği kavurma yöntemine göre değişir: Kahve 400 derecede kavrulurken çekirdeklerin içerisindeki yağ açığa çıkar. Ne kadar yağ açığa çıkarsa tadı o kadar sert olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri