Ameliyat sırasında damar-sinir yaralanması, kırık ve protezlerin düzgün yerleştirilememesi riskleri olabilir. Ameliyat sonrasında damar içinde pıhtı oluşması, enfeksiyon, yara iyileşme problemleri, ağrı, protezlerin gevşemesi ve yeniden ameliyat gerekmesi gibi riskler olabilir.
Kalça protezi özel bir maddeden yapılmaktadır ve günümüzde uygulanan protezlerin insan dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kalça protezi ameliyatı öncesinde gerekli tetkikler uygulanmalı, hastanın genel sağlık durumu gözetilmeli ve tecrübeli cerrahların tercih edilmesi gerekmektedir.
Oturma, ayağa kalkma, yürüme miktarı hastanın durumuna göre arttırılır. Genellikle 7-14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3 Veya 4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir. Kalça protezi yapılan hastaların herhangi bir gıda sınırlaması yoktur.
Bu dönemde günlük ev işleri yapılamamakta ama diğer günlük ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilmektedir. Genç hastalar için ise ameliyat sonrasında ilk 3 hafta boyunca yakın bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Kalça protezi uygulaması sonrasında 3 ay sonra hastalar normal günlük yaşamlarına tamamen dönebilmektedir.
Kalça kırıkları ameliyatından sonra emboli (kan pıhtısı) atma riski oldukça fazladır.
İlgili 44 soru bulundu
Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Protez Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Protez ameliyatı ortalama 1-2 saat arası değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte hastaların genel sağlık durumuna bakılarak 3-10 gün arası hastanın hastanede kalınması gerekebilir.
Bir kalça kırığının iyileşmesi; kişinin sahip olduğu ameliyatın türüne göre değişmekle berabere kişinin hareketliliğine, yaşına ve genel sağlık durumuna da bağlıdır. Birçok kişi fizik tedavi ve diğer müdahalelerle 6-9 ay içinde işlevselliğini yeniden geri kazanır.
Doğru şekilde uygulanan kalça protezi sonrasında hastaların yüzde 90-95'i protezlerini 15 yıl süre boyunca sorunsuz kullanabilirler. Bu süre 20 yıla geldiğinde yüzde 80'lere inebilir. Gevşeme olması durumunda mevcut protezlerin çıkarılarak yenilerinin uygulanması yani kişinin yeniden ameliyat olması gerekir.
Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.
Dikişler ortalama 2 hafta sonra alınır ve banyo yapmaya izin verilir. Ameliyatın ertesi gününden itibaren kalça-diz bükme ve adale güçlendirme egzersizlerine başlanır.
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Demans ya da akıl hastalığı bulunan kişiler, Kalça bölgesinde aktif enfeksiyonu bulunan kişiler, Atardamar veya toplardamarda ileri seviyede yetmezliği olan kişiler, Nörolojik hastalıklara ilişkin kalça çevresi kas felci olan bireyler için uygun değildir.
Kalça Protezi Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır? Kemik gelişimini tamlamış her birey bu ameliyatı olabilir. Fakat yaşlılığa bağlı olarak yaşanan sorunlarda kişinin en az 60 yaşında olması tercih edilir. Ancak hastanın durumuna göre daha genç yaştaki hastalar da bu ameliyatı olabilir.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastalar genellikle 4-5 gün içerisinde taburcu edilir. Hasta ameliyattan çıktıktan sonra aynı gün içerisinde birkaç adım atabilir. Ameliyattan sonraki ilk 5 gün boyunca da hastanın yürümesi önemlidir.
Ağrısız durumlarda, mümkün olan en koruyucu (cerrahi olmayan) tedavi alınmalıdır. Asıl amacımız, ağrıyı hafifletmek ve işlevi geliştirmektir. Eklemdeki kıkırdak kaybı, eklem yüzeylerinde aşınmaya neden olur. Acıya neden olur ve hareket kaybına neden olur.
Robotik protez cerrahisi ameliyatını SGK karşılıyor mu? Robotik protez ameliyatlarında diz veya kalça eklemine uygulanan protez malzemesini SGK anlaşmalı hastanelerde SGK karşılamaktadır. Ancak ameliyatta kullanılan robotik protez cerrahisine ait özel malzemeleri ve robot maliyetini SGK karşılamamaktadır.
Kalça Kırığı Ameliyatı Komplikasyonları
Ameliyat öncesi komplikasyon eğer hastanın ameliyatı gecikmişse bası yaraları, yatak yaraları, hastanın yürüyememesine bağlı hijyen sorunu ve enfeksiyon ve sürekli yatmaya bağlı damarda kan pıhtılaşması ve akciğere pıhtı atma riski olabilir.
Kalça kırığı geçirmiş hastaların % 15-30'u ilk 1 yıl içerisinde hayatını kaybedilmektedir. Çok yaşlı olan, diğer hastalıkları kontrol altında olmayan ve kırık öncesi günlük aktiviteleri için bakıma muhtaç olan hastalarda bu risk daha fazla olmaktadır.
Kırığın hızlı kaynaması için yeterli miktarda Oksijenin, alınan protein, vitamin ve minarellerin yeterlı ve hızlı kan dolaşımı ile kırık bölgesine ulaştırılması önemlidir. Bu amaçla kırık bölgesindeki ödem azaltılmalı, sigara mutlaka bırakılmalı veya içilen ortamda bulunulmamalıdır. Temiz hava önemlidir.
Ameliyatın esas amacı kalça ağrınızı gidermek ve hareket yeteneğinizi iyileştirmektir. Ancak, her cerrahi işlem gibi kalça protezi ameliyatı da ciddi bir operasyondur. Kalça eklemini çevreleyen kas ve dokuların iyileşmesi zaman almaktadır. Bu nedenle, ameliyat sonrası ilk zamanlarda ağrılarınızın olması normaldir.
Genel olarak diz protezi modern teknikler kullanılarak, iyi ellerde, iyi protezler kullanılarak yapıldığında 20-25 yıl ağrısız ve diz fonksiyonlarının tam olduğu bir yaşam süresi elde edilir.
Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır. Ancak bazı durumlarda, topallama kalıcı olabilir ve hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Topallama sorununu azaltmak için fizyoterapi, egzersiz ve yürüyüş programları önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri