Kalorifer Kelimesinin TDK'ye Göre Doğru Yazılışı Kalorifer kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre kalorifer şeklinde yazılmaktadır. Kalörüfer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazım biçimi kalorifer şeklinde olmalıdır.
Kalorifer, kalorifer peteği ya da ısıtaç, binalarda ısıtma aleti olarak kullanılan radyatördir. Bir kazanda ısıtılarak pompalanan sıcak sudan aldığı ısıyı ortama iletir. Kaloriferler, ısı transferini konveksiyon yolu ile yaparlar.
GRAMER KELİMESİNİN ANLAMI
Dil bilgisi kitabı anlamına gelir. Bu kelime genellikle gıramer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gramer şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve makam sözleri asılları kastedildiğinde büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi her yıl 1 Ekim'de toplanır.
İlgili 26 soru bulundu
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'YA GÖRE İŞ BİRLİĞİ NASIL YAZILIR? Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre "iş birliği" ayrı yazılıyor.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı Page 6 yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Dilimizde bazı kelimelerin ayrı yada bitişik yazılması konusunda kafa karışıklığı vardır. Bu kelimede aynı şekilde karıştırılır. Bu kelime genellikle buz dolabı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı buzdolabı şeklinde olmalıdır.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
2- Ambalaj için kullanılan ince, parlak bir madde. JELATİN NASIL YAZILIR? Bu kelimenin jelatin mi, celatin mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı jelatin şeklinde olmalıdır.
Kalorifer TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Merkez ve depo durumunda olan bir kazandan çıkan sıcak havayı, su veya buharı, borularla dolaştırmak yoluyla bir yapının her yanını ısıtan araç veya tesisat.
kalorifer - Nişanyan Sözlük. Fransızca calorifère “ısıtıcı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince calor “ısı” ve Latince ferre “taşımak, getirmek” fiillerinin bileşiğidir.
Kalorifer kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre kalorifer şeklinde yazılmaktadır. Kalörüfer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazım biçimi kalorifer şeklinde olmalıdır.
bata çıka, çoluk çocuk, düşe kalka, eciş bücüş, eğri büğrü, enine boyuna, eski püskü, ev bark, konu komşu, pılı pırtı, salkım saçak, sere serpe, soy sop, süklüm püklüm, yana yakıla, yarım yamalak vb. m ile yapılmış ikilemeler de ayrı yazılır: at mat, çocuk mocuk, dolap molap, kapı mapı, kitap mitap vb.
Bu kelime genellikle ıp ıssızlık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ıpıssızlık şeklinde olmalıdır.
CAMSİL, güçlü temizleme ve parlatma özelliğine sahip yenilikçi ürünleriyle Türkiye'nin Pazar Lideri Cam Temizleyicisidir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Benzetme yoluyla insanın bir niteliğini anlatmak üzere bitki, hayvan ve nesne adlarıyla kurulan birleşik kelimeler: çetin ceviz, çöpsüz üzüm; eski kurt, sarı çıyan, sağmal inek; eski toprak, eski tüfek, kara maşa, sapsız balta, çakır pençe, demir yumruk, kuru kemik vb.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri