Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Gün, ay ve yıl tarihlerinin karıştırılarak yazılması, başka tarihi ifade edebileceğinden doğru yazılması gerekir.
Türkiye'de tarihler GG.AA. YYYY (25.10.2022) veya "GG <ayın adı> YYYY" (küçük endian formatı, 25 Ekim 2022) şeklinde yazılır.
Bir tarih anlatmakta olan ay ve gün adları her zaman büyük yazılır. Bu kural bilinen bir tarih söz konusu ise geçerli kuraldır. Örnek: "23 Nisan törenleri için şiir ezberliyordu. " "30 Ağustos kutlamaları muhteşem bir şölene dönüşmüştü." 15 Eylül'de bütünleme sınavlarına girmek üzere Ankara'ya gidecek."
Bilinen tarihi bir olayı anlatırken ay ve gün büyük harfle yazılmalıdır. Doğum Tarihi Nasıl Yazılır? Yazdığımız bir metin içinde tarih yazımı yaparken, zaman birimi en kısa olandan en uzun olana doğru sıralamamız gerekir. Yani bu sıralamanın gün, ay ve yıl şeklinde yazılması doğru olanıdır.
Tarihlerin arasına nokta konulabilir. Tarihlerin yazımı sırasında gün, ay ve yılın arasında nokta ya da eğik çizgi konulması gerekir. Örneğin 13.09.2022 ya da 13/09/2022 gibi yazım şekli doğru bir şeklidir.
İlgili 15 soru bulundu
4. Tarih yazarken gün, ay ve yıl rakamla yazılıyorsa bunların arasına nokta konur. Tarih yazımında nokta yerine eğik çizgi (/) de kullanılabilmektedir. Tarihlerde ayın adları yazıyla yazılırsa araya nokta konmaz, bir harflik boşluk bırakılır.
Doğum Tarihi Nasıl Yazılır? Yazılmış olan bir metin içerisinde tarih yazımının yapılması esnasında, zaman birimi olarak en kısa olandan başlayarak en uzun olana doğru olacak şekilde sıralamak gerekir. Bir başka deyiş ile bahsedilen sıralamanın gün, ay ve yıl biçiminde yazılması doğru olarak adlandırılır.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı.
D) Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar; ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır: 24 Ekim Pazartesi günü Ankara'da olacağım. Bu yıl okullar 18 Haziran'da kapanacak. Bu yıl okullar Haziran'ın 18'inde kapanacak.
Bu nedenle de yazımı karıştırılmaktadır. Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Tarihlerin yazılımında dikkat edilecek hususlar şu şekilde ifade edilmektedir: Gün bildiren tarihler 14 Nisan 1984 ya da 14 Nisan 84 biçimde yazılabilir: Tek basamaklı sayılarla belirtilen gün ve ayların önüne “0” konması yaygınlaşmıştır: 04. 03. 1988. Gün bildiren tarihlerde aylar Romen rakamıyla da yazılabilir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bu ek fiillere gelmekte ve saygı, bil- gi, sor-gu, gör-gü, bıç-kı, sil-gi, uyu-ku (>uyku), ... örneklerinde olduğu gibi onları isim durumuna getirmektedir. Sonuç olarak yılkı kelimesi, büyük bir ihtimalle l-/yıl- fiilinden türe- miştir. -kı ekiyle isimleşmiş, y- ön türemesiyle asıl şeklini almıştır.
Tarih; gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır. Ay ve gün iki haneli, yıl ise dört haneli olarak düzenlenir. Ay adları, harfle de yazılabilir. Bu durumda gün, ay ve yıl arasına herhangi bir işaret konulmaz.
Oynamaya başladı mı dünyayı unutur. 15. Tarihlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
Türk tarihi, coğrafya ve kronoloji esasına göre yazılmalıdır. Türk tarihini zaman kronolojisi içinde doğrusal olarak ele almak yerine coğrafyaya göre bölümlendirmek daha doğru olur.
Doğum tarihi veya bugünün tarihi atacak olanlar, mutlaka gün, ay ve yıl sıralaması şeklinde yazmalıdır. Yazılacak olan tarihte ilk olarak günün belirtilmesi önemli bir detaydır. 01.01.2021 şeklinde gün, ay ve yıl sıralamasına uygun olmalıdır.
Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Açıklamalar. Türkçede ay adları metin içinde küçük harfle başlamasına rağmen, belirli bir tarihi göstermek amacıyla kullanıldıklarında büyük harfle başlayarak yazılır. Örneğin: 23 Nisan 1923.
Tarih ve Yüzyılların Yazımı Eser basım bilgilerinin Hicrî/Milâdî olarak kullanıldığı yayınlarda EndNote programında tarih “534/1139” şeklinde Yıl (Year) alanına yazılır.
Sıra sayıları yazıyla veya rakamla gösterilebilir. Rakamla gösterilmesi durumunda rakamdan sonra nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece belirten ek yazılır: 15. yüzyıl, 15'inci yüzyıl (15.'inci yüzyıl değil).
4.Tarih ve Saat
e-mail gönderirken bilgisayarın tarihi ve saati doğru olmalıdır. Gönderilen e-maillere bu tarih ve saat yazıldığı için, eğer bu değerler yanlışsa, gönderilen e-mail eskiden gönderilmiş gibi, daha önce gönderilen e-mailler arasına karışabilir.
1.Belli bir tarihi bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 10 Aralık 2001 Pazar günü buluşalım. 18 Ekim 1983'te doğmuş. 1919 senesi Mayısı'nın 19'uncu günü Samsun'a çıktı.
Eğer cümlenizde ''de'' bağlaç olarak kullanılsaydı ayrı yazılacağından benzeşme kuralına gerek olmayacaktı. Ayrıca bağlaç olan ''de'' yi ''te'' diye yazmakta yazım hatasıdır. Doğrusu 2013'te dir. Eğer cümlenizde ''de'' bağlaç olarak kullanılsaydı ayrı yazılacağından benzeşme kuralına gerek olmayacaktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri