Hipokalsemi yani kalsiyum eksikliğinde özellikle kemiklerin zayıflaması, kas ağrıları ve kramplar, çocuklarda diş çürümeleri ve epilektik nöbetler gibi belirtiler gösterir. Kalsiyum düşüklüğünün en belirgin semptomları şu şekildedir: Kemiklerin zayıflaması ve kemik erimesi (osteoporoz)
En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
Kalsiyum eksikliğinin düzenli olarak devam ettiği kişilerde iştah kaybı yaşanır. Kalsiyum vücuda sağladığı pek çok faydasının yanı sıra diğer mineral ve vitaminlerin emilimini kolaylaştır. Eksikliğinde ise bozulan denge sonucu iştah kaybına sebep olur. Düzenli iştah kaybı, kilo kaybını beraberinde getirir.
Kanda kalsiyum yetersiz olduğunda kaslar kasılamaz ve büzüşürler. Kanda kalsiyum düşüklüğünün en sık nedeni tiroid ameliyatlarıdır. Tiroid ameliyatlarında yanlışlıkla paratiroid bezlerinin çıkartılması ya da zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Kalsiyum yüksekliğinin tersine kanda kalsiyum düşüklüğü hemen belirti verir.
İlgili 15 soru bulundu
Kanda hücre içine girecek yeterli miktarda kalsiyum yoksa kaslar yeteri kadar kasılamaz. Bu durum elbette en ciddi etkisini kalp kasında gösterecektir. Kalp kası kasılmak için yeterli kalsiyumu bulamazsa kasılmalar azalır, yavaşlar. Bu durum ani kalp durmasına kadar gidebilecek ciddi bir sorundur.
D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, çeşitli hastalıklar nedeniyle ilaç kullanımı, kortizon tedavisi, olması gerekenden yüksek oranda sodyum ve fosfor tüketimi de kalsiyum eksikliği ortaya çıkaran durumlar arasındadır.
Kalsiyum eksikliği kasların normal fonksiyonlarını yerine getirmesinde sorunlara neden olabilir. Kaslarda kalsiyum eksikliği belirtileri şunlardır: Kas ağrıları ve kramplar. Yürürken ya da hareket ederken bacak ve kollarda ağrı
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
D vitamini eksikliği çocuklarda rikets (raşitizm) erişkinlerde ise osteomalazi dediğimiz klinik tabloya neden olmaktadır. Osteomalazide en belirgin yakınma; pelvis, omurga ve kostaları (kaburgalar) içeren yaygın ağrıdır ki bu ağrı genellikle belden başlayıp, pelvis, kalça, uyluk, sırt ve kostalara yayılır.
Kalsiyum bakımından en zengin besinler; haşhaş, susam ve chia gibi tohumlar, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, mercimek, soya fasulyesi, somon, portakal, tatlı patates, lahana, balkabağı, ıspanak, badem ve incirdir.
Kalsiyum takviyeleri yemek yerken ya da yemekten sonra tok karnına kullanılabilir. Sindirim enzimleri kalsiyumun sindirilmesine destek olacaktır. Kalsiyum takviyeleri genellikle kapsül ve tablet formda olduğu için su ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Çocuklar için üretilen kalsiyum hapı çeşitleri, çocukların kas, kemik ve diş sağlığına katkıda bulunur. Bunun yanı sıra farklı hassasiyetleri olan kişiler için de uygun çeşitler mevcuttur. Örneğin laktoz hassasiyeti yaşayan kişiler için laktozsuz kalsiyum ilacı takviye çeşitleri bulunur.
B12 VİTAMİNİ EKSIKLİĞİ
B12 vitamini DNA yapımında rol alan bir vitamindir. Eksikliğinde kafa karışıklığı, çabuk unutma, uyuşma, karıncalanma gibi belirtilerin yanında en başta yorgunluğa sebep olur.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Serum Kalsiyum testi için; damardan (ven) küçük bir miktar kan numunesi alınır. İdrar ile yapılan kalsiyum testi ile böbreklerin yeterli veya uygun miktarda kalsiyumu süzme eylemini gerçekleştirip gerçekleştiremediğini test ederken böbrek taşı şüphesi olan hastalarda da idrar kalsiyum düzeyi ölçümlenir.
Kemik sağlığı için en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelir. Özellikle besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de önemli rolü var. D vitamini eksikliği olanlarda kemikte kolaylıkla kırılma, eğilme ve bükülmeler olabilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Lloyds Pharmacy, K vitamininin K1 ve K2 dahil olmak üzere temel bir mineral olduğunu söylüyor. K1 tipi yeşil yapraklı sebzelerde, tahıl tanelerinde ve bitkisel yağlarda bulunuyor. Varise neden olan diğer sebep ise D vitamini eksikliği.
Kalsiyumun normal değeri nedir? Yetişkinlerde kanda kalsiyum değeri 8,5- 10,3 mg/dL aralığında olmalıdır. Bu denge, kemiklerin günlük olarak yenilenmesi için gereklidir. Sağlıklı bir insanda, süt ürünlerinden yeterince zengin bir diyet genellikle yeterli miktarda kalsiyum sağlar.
Kalp ritim bozukluğu, Kemik erimesi (osteoporoz), Kemik mineral yoğunluğunun azalması (osteopeni), Ciltte kuruma, pürüzlenme ve soluklaşma gibi cilt problemleri görülebilir.
VİTAMİN A vücutta biriken bir vitamin olduğundan fazla alınması durumunda şiddetli baş ağrısı,kusma, vücutta deri soyulması olabilir, saç dökülmesi,kaşıntı ve ciltte hiperkeratoz görülür.
Kemik ve Diş Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur
Özellikle menopoz sonrası kadınlar ve yaşlılar için kalsiyumun yeterli dozda alımı kemik kaybı ile karakterize osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.
Düşük D veya B-12 vitamini seviyeleri bazı insanlarda mide bulantısına neden olabilir. D vitamini eksikliği kaşıntı yapar mı? D vitamini eksikliği nedeniyle kırmızı, kuru ve kaşıntılı bir cilt yaşayabilirsiniz. D vitamini alımı ile bu tür cilt problemlerini azaltabilirsiniz.
Bu konuda en yetkin kişilerin endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı olduğunu bilmeniz ve bizlerin tavsiyelerine uymanız; sizin en iyi şekilde tedavi ve takip olmanızı sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri