Kumkuatın tadı ise limon ve portakala bir hayli benzer. Kumkuat, turunçgil ailesinin bir üyesidir. Oldukça küçük bir boyuta sahip olan bu meyvenin de tıpkı diğer turunçgiller gibi hoş bir koku ve lezzeti bulunur. Bu sayede evlerde de sıkça yetiştirilir.
Turunçgiller familyasına ait olan meyve oldukça güçlü bir C vitamini deposudur. Grip ya da nezle olduğunuzda sabah ve akşam olmak üzere günde iki adet tüketebilirsiniz. Ayrıca meyvenin suyunu da içerek faydalarını görebilirsiniz.
Kumkuat meyvesi ekşi, kabuğu ise tatlıdır. Bu yüzden genellikle kabuğuyla birlikte tüketilir. Ancak sade bir şekilde yenilecekse, mutlaka bol su ile durulanmalıdır. Tatlı ve ekşi tadın birbirine karışmasını sağlamak için, iki parmak arasına alınır ve hafifçe yuvarlanır.
Kamkat (Kumkuat) Neye İyi Gelir? Düzenli ve ölçülü olarak tüketildiğinde bu meyve; diş çürümesine, kan şekerinin düşmesine, cilt hücrelerine, bakteri oluşumunu önlemeye, sindirim ve bağışıklık sistemine iyi gelir.
Kamkat, çiğ olarak tüketilebildiği gibi reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılır. Çin lokantalarında yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşididir. Kamkat C vitamini yönünden zengin bir bitkidir. 100 gramında 43,9 miligram C vitamini vardır.
İlgili 43 soru bulundu
Temizlenen ve yıkanan kamkatlar bir zeytin yer gibi kabuğuyla beraber tüketilir. Kamkat nasıl yenir faydaları nelerdir sorularına cevaben birçok meyvede olduğu gibi güç veren vitaminlerin bir kısmının kabukta olduğunu söyleyelim. Vitamini kabuğundadır diyerek, ufak turunçgil kamkatı lokma lokma tüketebilirsiniz.
Kamkatın faydaları arasında en önemlisi diyabeti önlemedeki mucizevi rolüdür. Bu yönüyle şeker hastalarının bilhassa dikkatini çeken meyve, içeriğindeki lif sayesinde kandaki insülin ve glikoz düzeyini dengeleyerek şeker hastaları için büyük önem taşır.
Kumkuat fidanınızı, evinizin içinde, güneş gören bir yere koymanız yeterli. Ara ara da her yanının güneş almasını sağlamak için saksıyı çevirmeniz doğru olacaktır. Aynı şekilde kendisi sıcağı sevdiğinden, onu koyduğunuz alan -4 derecenin altına asla inmemeli.
Vücutta enfeksiyon oluşumunu önleyici ve koruyucu bir etkisi vardır. Bunun yanında kamkat meyvesi vücutta bulunan enfeksiyonun tedavisinde de yardımcı rol üstlenir. İçeriğinde yüksek miktarda antioksidan bulunmasından dolayı kanser çeşitlerinin önlenmesinde de etkili rol oynamaktadır. Kamkat kan şekerini düşürmektedir.
Soğuk suyla yıkayın. Acısının gitmesi için, üzerine su koyun, 2 saat beklesin. Sonra bu suyu dökün, suyunu iyice süzün.
Çin kökenli bir turunçgiller ailesine mensup olan bu meyve hakkında genellikle kamkat nasıl yenir gibi sorular çokça sorulmaktadır. Şifa kaynağı olan bu meyvenin tadı ekşimtırak, kabuğu ise tatlıdır. Bu nedenle en ideali kabuğuyla birlikte tüketmektir.
Kamkat meyveleri iridir ve bir zeytin biçimindedir. Genelde nisan ile mayıs ayları arasında olgunlaştığı gözlemlenmektedir. Tam bu olgunlaşma gösterdiği dönemlerde toplanabilmektedir.
Küçücük cüssesiyle içinde yüksek oranlarda A, B1, B2 ve B3 vitaminleri de bulunduran kumkuat, bu vitaminlerle sinir sistemimizi güçlendirmede destek oluyor. Sinir sistemi düzenli ve sağlıklı çalıştığı için de bu minnoş, stres kaynaklı baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunları ortadan kaldırıyor.
Kamkat C vitamini yönünden zengin bir bitkidir. 100 gramında 43,9 miligram C vitamini vardır. Kas ve doku oluşumu için gerekli olan bu vitamin diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım eder. Yine 100 gramı yendiğinde 71 kilokalori enerji ve 1,88 gram protein verir.
Kumkuatın genelde sağlığa bir zararı olmamakla birlikte hamile ve emziren kadınlarla çocuklar güvenle tüketebilirler. Ancak aşırı miktarda şeker içerdiğinden ölçülü tüketmeye dikkat edilmelidir. Ayrıca turunçgillere alerjisi olanlar yememelidir.
Kumkuat, ülkemizde çok bulunan ve tercih edilen bir meyve değildir. Diğer meyvelerde olduğu gibi miktarına dikkat edilerek tüketilmesi gerekir. 1 porsiyon meyve olarak ortalama 2-3 adet tüketilmesi yeterlidir.
Sindirim sistemini düzenler
Kumkuat yüksek miktarda lif içerdiğinden mide-bağırsak sistemini hareketli tutmaya ve sağlıklı bir sindirime yardımcı olur. Kabızlık, gaz, hazımsızlık gibi şikâyetlere iyi gelir.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir. Diyabetlinin bu tür yaz meyvelerinden uzak durması, kontrollü şekilde sadece tadına bakmak adına bir ölçek yemesi uygundur.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Kamkat ağacı kışın donma tehlikesine karşı ılıman iklimi olan yerlerde yetiştirilmelidir. Bu nedenle Akdeniz İkliminin hüküm sürdüğü yerlerde yetişmesi için daha uygundur. Türkiye'de Akdeniz Bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Ama Rize'de de yetişmektedir çünkü yapısı gereği yağmur sevmektedir.
Kabuğu soyulmadan tüketilen tek turunçgil olan kumkuat, genellikle çiğ olarak tüketilir. Bergamotu andıran kokusu ile turunçgillere oranla çok daha tatlı olan meyve, reçel ve marmelat yapımında kullanılır. Değişik aroması ile keklerin, kurabiye çeşitlerinin ve pastaların içine eklenir.
Havadar, aydınlık bir alana ihtiyacı olan kamkat ağacı aynı zamanda yaz yağmurlarını alması da verim ve yetişmesi açısından önemlidir. Bu nedenle yaz döneminde toprağı kontrol edilmesi önemlidir. Gereken durumlarda özellikle yaz döneminde sulama yapılması önemlidir.
Kamkat fidanının aşılanmadan iki yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır. Ancak 2 yıldan sonra meyvede verim ve kalite artmaya başlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri