Optimal saklama ısısı -25 C ve altıdır. Saklama ısısına göre izin verilen saklama süreleri -25 C' nin altında 36 ay, -18C ve -25 C arasında 3 ay. Kullanılmadan önce plazma eritici cihazlar ile 37 C de eritilmelidir.
Saklanma süresi kullanılan antikoagülan ve koruyucu solüsyonun özelliğine göre 21-42 gün arasında olup, 1-6 °C arasında kan banka- sında bulunan kan dolaplarında saklanır. Tam kan içeriğin- de bulunan trombositler +1-6 °C'de 2 günde fonksiyonlarını kaybederler.
Eritildikten sonra 30 dakika içinde infüze edilmelidir. 3.2.3. Hemen kullanılma gereği yok ise soğutucuda 2-6 °C arasında saklanmalı ve 24 saat içinde tüketilmelidir. 3.2.4. Oda ısında saklanırsa Tam Kan ve Eritrosit süspansiyonunda olduğu gibi plazmada da bakteri üreyebilir.
Bu sebeple numunelerin saklanması hususunda yapılması gerekenleri şu şekilde özetleyebiliriz. Laboratuvara gelen numuneler 1 saati geçmeyecek şekilde hemen çalışılmaya başlanmalıdır. Kanı dondurmak hemolize neden olur. Bu sebeple santrifüj edilerek serum veya plazması ayrılmamış kan dondurulmamalıdır.
KAN BAĞIŞLARININ DA SON KULLANIM TARİHİ VARDIR!
Ancak onların saklanma süresi sadece 5 gündür ve ideal sıcaklık 20-24 C'dir. Plazma ise (-)18 C'de uzun süre saklanabilir. Bu günlerde Kızılay'a bağış için koşup devamını bırakmak yapılacak en büyük hatadır. Daha uzun süre kan bağışına gereksinim duyulacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Transfüzyon amacıyla alınan tam kan +2oC ile +6oC aralığında saklanmalıdır. Saklama süresi kullanılan antikoagülan/koruyucu sıvıya bağlıdır. CPD-A1 için saklama süresi 35 gündür.
13×100'lük lacivert tüpler 6 ml kan örneği ile tamamendoldurulmalıdır. Tüp 5-6 kez yavaşça altüst edilmelidir; tüp kesinlikle çalkalanmamalıdır! Tüp içerisindeki kan kendiliğinden pıhtılaşana kadar en az 30 dk. beklenmeli (bu süre en fazla 2 saat olabilir) ve sonra 10 dk. 1500xg'de santrifüj edilmelidir.
Kontaminasyonun önlenmesi için alınan kan örneklerinin mutlaka ağzı kapalı olarak saklanması gerekmektedir. Işık: Işıkla karşılaşma bilirubin ve porfirinlerin yıkımına neden olur. Bu sebeple numunelerin alındıktan sonra buzdolabında ve karanlıkta saklanması gerekmektedir.
Tam kan, ERT ve taze donmuş plazma kan bankasındaki soğutucudan çıktıktan sonra en fazla 30 dak. içinde kullanılmalıdır… Bu süre içinde transfüzyon başlatılmayacaksa uygun soğutucuda 2-6°C' de saklanmalıdır…
Transport ve saklama koşulları: Kan kültürlerinin en kısa zamanda oda ısında tutularak laboratuvara ulaştırılması gereklidir. Eğer ulaşım gecikiyorsa kültür asla buzdolabına konulmaz, oda ısısında en fazla 24 saat bekletilebilir.
Trombositlerin raf ömürleri 5-7 gündür.Oda ısısında saklandıkları için bakteriyel kontaminasyon riski en yüksek kan ürünüdürler. Trombositler asla buzdolabına konulmamalıdır.
Merkezi sağlık veri sistemine aktarılan veriler, aktarıldığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle saklanır.
Her türlü ihtiyacı gene aynı şekilde devlet tarafından karşılanıyor fazlası insanları sömürmektir. Örneğin 0 grubu kanı gidip bağışlıyorsunuz. Ya da AB - grubu kanı bağışlıyorsunuz ki en az bulunan kandır AB - bu kana karşılık ünite başı 400 tl para talep ediliyor.
Taburcu işlemlerin de bu 4 ünite kanın parası alındı (1 ünite kan=350 TL).
Tüm kamuoyu ve özellikle medya mensuplarının bunu bilmesine rağmen, Kızılay'ın topladığı kan bağışlarını hastanelere sattığı gibi bir yaklaşım sadece ve sadece İFTİRA'dan ve KÖTÜLÜKTEN ibarettir.
Kan bileşiminde bulunan fibrinler, kanı pıhtılaştıran faktörlerden birisidir. Besiyeri bünyesine katılacak kanın pıhtılaşmamış olması gerekir ve buna bağlı olarak kan defibrine edilir.
Ürün gruplarımızda sunduğumuz kan saklama dolaplarında kan ile aynı yoğunluğa sahip gliserin içeren şişeler bulunur ve bu şişelerden alınan sıcaklık ölçümleri ile dolap içinde bulunan kanın doğru sıcaklıkta saklandığı teyit edilir. Bu dolaplar isteğe bağlı olarak seçilebilen sistemlerle takip edilebilir.
Kan saklama dolabı, kan ve kan bileşenlerinin muhafaza edildiği özel dolaplardır.
TDP kullanım endikasyonları;
Antitrombin III eksikliği olan hastalarda heparin etkinliğini sağlamak için, Dissemine intravasküler koagülasyon (DİK, yaygın damar içi pıhtılaşma) ve ağır karaciğer yetmezliklerinde, Trombotik Trombositopenik Purpurada plazma değişimi uygulamalarında kullanılır.
Yani memenin alındığı taraftaki koldan kan almamak gerekli. Çünkü hastanın lenf dolaşımı iyi olmadığından bu hastalarda enfeksiyon riski yüksek ve sağlıklı kan alınmayabilir, damara zor girilebilir, ödem olur. Pediatri, onkoloji, geriatri gibi hasta gruplarında kan alım prosedürleri çok kolay değil.
Bu dolabın da kuytu, serin, rutubet olmayan, güneş görmeyen bir yere konulması gerektiğine işaret eden Saydan, "Eğer 'oda sıcaklığında saklayınız' ibaresi mevcutsa güneş görmeyen, serin, nemli olmayan ve sıcaklığı 25 dereceyi geçmeyen yerlerde ilaçlarınızı kendi ambalajlarında saklayınız.
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır.
Tüpler içinde bulunan jel, tüp çeperinde bulunan silika partikülleri sayesinde serum pıhtılaşmasını hızlandırmaktadır.Serumla plazmanın hızlı ayrılması sağlanır. Hormon ,mikrobiyoloji ve biyokimya testlerinde kullanılır. Tüpün çeperindeki silika partikülleri ile alınan kanın tamamen temas etmesi önemlidir.
Tıbbi laboratuvar teknisyeni; sağlık meslek liselerinin tıbbi laboratuvar programından mezun; tıbbi analiz öncesi hazırlıkları yapan, laboratuvar araç ve gereçlerini kullanarak numunelerin tıbbi testlerini ve kan merkezi çalışmalarını yapan sağlık teknisyenidir.
Saklama süresi, tahlil sonuçlarının ilgilisine bildirilmesinden itibaren kırk beş gün olup bu süre sonunda numune, ilgilisine teslim edilecektir. Saklama süresinin bitimini müteakip bir ay içerisinde ilgilisi tarafından alınmayan numuneler, gümrüğe terk edilmiş sayılacak ve tasfiyeye tabi tutulacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri