Kan plazması, kanın sıvı kısmıdır. Plazma hafif sarı renklidir. İçinde su, kan proteinleri, tuzlar (elektrolitler), glikoz, hormonlar, çeşitli metabolizma artıkları, lipitler bulunur. Oksijen ve karbondioksit alyuvarlardaki hemoglobin tarafından taşınır ama az miktarda plazmada da bulunurlar.
Kanın, eritrosit, trombosit ve lökosit gibi bazı şekilli elementleri ile fibrinojen maddelerinden ayrıştırılması ile oluşan sıvıya kan serumu adı verilir. Serum için hastadan bir kan örneği alınır, kapaklı ve jelli bir tüpe aktarılır. Miktar, yapılacak olan işleme göre değişkenlik gösterir.
Serum; kanın fibrinojen ve şekilli elementleriden (eritrosit,lökosit,trombosit) ayrılmış halidir. Tüpler içinde bulunan jel, santrifüj sonrasında serum ve kan hücreleri arasında fiziksel bir engel olusturmakta, tüp çeperinde bulunan silika partikülleri sayesinde serum pıhtılasmasını hızlandırmaktadır.
Demir Serumu: Demir serumu, genellikle hastanın demir hapı kullanamadığı durumlarda tercih edilir. Anemiyi çok şiddetli yaşayan ve mevcut kan kaybı olan kişiler tarafından da kullanılabilmektedir. Demir emilim bozukluğu bulunan kişiler de damar yolu ile ilacı alabilirler.
Serum demir testi nedir? Serum demir testi, doktorların bir kişinin kanında ne kadar demir olduğunu belirlemesini sağlar. Test için pıhtılaşma elementlerini ve kan hücrelerini bir kan numunesinden çıkarılmasından sonra kalan sıvı olan serum kullanır.
İlgili 41 soru bulundu
Genellikle 15 dakikalık bir süre içinde tamamlanır.
Kanın sıvı plazmasının %91 i su, %7 si proteinden, %2 si ise inorganik maddelerden oluşmaktadır. Kan serumu oluşumu esnasında albumin taşıyıcı görevi görmektedirler. Globulin hem taşıyıcı, hem de antikor oluşumuna yardımcı olmaktadır. Kanın pıhtılaşmasını da Fibrinojen maddesi katkı sağlamaktadır.
Sıvı – elektrolit kayıplarında tedaviyi hızlandırıcı ilaç veya besin alınamadığı durumlarda serum takılır. Serum takılmasının sebep olan en etkili olay, sıvı kaybıdır. Serum takılmadan önce bazı durumlarda kan tahlili istenebilir. İdrarınızın öz ağırlığına göre bakılarak vücuttaki sıvı açığı tespit edilir.
Serum, hafif şurup kıvamında, sarı ve berrak bir sıvıdır; plazmadan farkı içinde fibrinojen bulunmamasıdır, çünkü pıhtılaşma esnasında bu madde parçalanarak fibrini çökeltir; tel tel olan fibrin de kan yuvarlarına sarılarak pıhtıyı meydana getirir.
Serum, ilaçlar, sarf malzemelerinin hastaneye göre değişkenlik göstermesi ile birlikte 80TL-350TL arasında değişkenlik göstermektedir. Örnek Özel Hastane Acil müşahede odasının kullanım ücretleri; Hastanenin yeri ve sınıfına göre değişkenlik göstermekle birlikte 50TL-250TL arasında ücret alabilmektedirler.
Serum takılma işlemi gerçekleştirilmeden önce yapılması gereken işlerin başında genellikle ön kolda uygun bir toplardamar bulmak gerekir. Toplardamarın bulunduğu alan ve çevresi iyice temizlenmek suretiyle dezenfekte edilir. Daha sonra iğne damara yerleştirilip gazlı bez ve flaster yardımıyla deriye tutturulur.
Kan Grubu Tayini | Anti D Serumu | 240,77 TL.
Kan verince, kan yapan doku ve organlar uyarılarak, yeni kan yapmaya sevk edilir; böylece kan hücreleriniz yenilenmiş olur. Düzenli kan veren kişinin, kalp krizi geçirme riskinin azaldığı yönünde araştırmalar bulunmaktadır.
Serumun plazmadan farkı, serum içerisinde fibrinojenin bulunmamasıdır. Serum elde edilmesi için kana herhangi bir madde ilave etmeksizin pıhtılaşması beklenir ve ardından dinlendirilerek yada santrifüj edilerek pıhtının (hücresel kısım) dibe çökmesi sağlanır. % 45 ini oluşturan katı bölümü kan hücrelerinden oluşur.
Erişkin bir insanda alyuvarlar(kırmızı kan hücreleri),trombositler(kan pulcukları) ve birçok akyuvarlar(beyaz kan hücreleri) kemik iliğinde üretilmektedir. Bir kısım akyuvar kemik iliği dışında üretilmektedir.
Antijenler eritrositlerde bulunur. Kandaki antikor varlığı aglütinasyonla tespit edilir. Antikorlar serumda bulunur.
Demir eksikliğinde damar içinden demir takviyesi doktor onayıyla verilebilir fakat bu durumda kişide kusma, baş ağrısı, kızarıklık, eklem ağrısı gibi yan etkiler oluşabilir. Damardan uygulanan demir takviyesinin yan etkileri 48 saat içerisinde ortadan kalkmaktadır.
Enjektöre kan gelirse iğneyi bir parça geri çekip başka bir istikamete doğru yeniden batırılmalıdır.
Başlangıç veya orta evrelerdeki kansızlığı ortadan kaldırmak için demir, B12 ve folik asit takviyeleri yapılabilir. Bu takviyeler oral yolla alınan haplar şeklinde olabileceği gibi enjeksiyon yöntemiyle de uygulanabilir. Tedavi hastanın durumuna göre genellikle 3-6 ay aralığında devam eder.
200-500 mg'lık uygulamalarda Ferinject'in uygulama hızı 100mg/dk olmalıdır. 500-1000 mg'lık uygulamalarda uygulama süresi en az 15dk olmalıdır.
Soğuk algınlığı, ishal gibi hastalıklara eşlik eden belirgin halsizliğin olası sıvı açığına bağlı olabileceği düşünülerek bu hastalıklara serum destekleyici olarak uygulanır.
Cildinizde bakımın etkileri de yavaş yavaş fark edilmeye başlar. Üründen ürüne değişmekle birlikte genellikle serumların etkisi 24 saat sürer, ancak kesinlikle düzenli kullanım önemlidir. Mutlaka serum kullanmalısınız!
Tıp dilinde “lökosit”, halk dilinde ise “beyaz küre” ya da “akyuvar” olarak adlandırılan “beyaz kan hücresi” bağışıklık sisteminde yer alan bir hücre çeşididir. Kemik iliğinde üretilen ve bağışıklık sistemi içerisinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücresi, savunma sisteminde yer alan önemli bir yapıdır.
Kan plazmasındaki çözünmüş maddelerin büyük kısmını proteinler oluşturur. Sağlıklı erişkin bir insanda kan plazma veya serumunun toplam protein düzeyi ortalama 7 g/dL'dir (5,7-8,0 g/dL).
Alyuvarların en önemli görevi, akciğerlerden aldıkları hayati önemi olan oksijeni kan damarları aracılığıyla vücudun doku ve organlarına taşınaktır. Bu görevi içlerinde bulunan ve kana kırmızı rengini veren hemoglobin denen madde ile yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri