Kan bağışlamanın sağlığa herhangi bir zararı olmadığı gibi faydası da tıbbi olarak kanıtlanmış değildir. Kan bağışçısına manevi olarak doyum sağlar, tanımadığı bir kişinin hayatını kurtarmak bağışçıyı mutlu eder. Sadece kana ihtiyacı olan hastalara faydası vardır.
Kalp krizi riskini büyük oranda azalttığı bilinen kan bağışı, daha sağlıklı karaciğere sahip olmanın yanı sıra baş ağrısı ve yorgunluğa iyi gelmesiyle de bilinir. İnsanı psikolojik olarak rahatlatan kan verme işlemi stresi azaltmasıyla da dikkat çeker. Ayrıca kandaki yüksek yağ oranını da azaltır.
Günlük hayatta herhangi bir zararı bulunmayan kan bağışı vücuttaki kalp krizi riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır. Ayrıca baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara da iyi gelen kan bağışının faydaları şunlardır: Kan bağışı ile vücuttaki kan hücreleri yenilenir ve vücudun daha sağlıklı olması sağlanır.
Sağlıklı bir erkek 3 ayda bir kan bağışlayabilirken kadınlarda 4 ay gibi bir süre tercih edilir.
Kan bağışı, kan bekleyen kişilerin hayatlarını kurtarmasının yanı sıra kişinin kendi sağlığı açısından da yaşamsal önem taşıyor. Kan bağışında kan hücreleri yenileniyor, bu da daha sağlıklı ve daha güçlü bir vücuda sahip olunmasını sağlıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Düzenli kan bağışının, kalp krizi ve kanser riskini azalttığına, damar hastalıklarını engellediğine, kolesterol ve kan şekeri düzeylerini normalleştirdiğine dair bilgiler mevcuttur. Ayrıca, düzenli kan bağışı ile her bağış sırasında yapılan testler vasıtasıyla mini bir check-up yapılmış olur.
Özellikle acı olanı, kan dolaşımını hızlandırarak kişinin ilişkiye hazırlanmasını sağlar.Cinselliğin yanı sıra bağışık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara, özellikle de kolera gibi bulaşıcı hastalıklara, karşı direncini arttırır.
Normal kan hücresinin yaşam süresi 120 gündür. Kan verdikten ortalama olarak 2–3 ay sonra normal değerlere tekrar ulaşılır.
Kan bağışında bulunmak aynı zamanda vücudun direncini de arttırıyor. Dolayısıyla kan veren bir insanın hastalıklara karşı direncini düşürdüğü yönündeki yanlış algıyı da böylece düzeltmiş oluyoruz” dedi.
Birçok insan tarafından bir ünite kanın kaç litre olduğu merak ediliyor. Bir ünite kan içerisinde yaklaşık olarak 0.5 litre kan bulunur.
Kan Vermenin Zararları
Kan veren kişiler eğer tecrübeli değillerse strese girebilirler. Kansızlık sorunu olan kimseler bir anda fazla kan verirse düşme ya da baygınlık gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Kişilerin vücutlarına bağlı olarak kan verme yüzünden eklemlerin sertleşmesi gibi problemler oluşabilir.
Kan vermek kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltıyor. Kan vermenin; baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde büyük katkısı olduğu yadsınamaz. Bunun yanı sıra kan verildiğinde AIDS, Hepatit B, Hepatit C, sifiliz kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanılmış oluyorsunuz.
Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Kan bağışında bulunulan günde bol sıvı alınmalı, bağışı izleyen 2 saat boyunca sigara kullanılmamalıdır. Araç kullanılacak ise kan bağışı sonrası 30 dakika içerisinde araç kullanılmamalıdır. Bağıştan sonra 1 saat boyunca uzun süreli ayakta durulmamalıdır.
Genellikle kan bağışı sonrasında yeni kan hücrelerinin üretilmesi sonucu iştah açtığı söylenir. Ancak bu durum psikolojiktir. Bağışlanan kanın yerine konulması düşüncesiyle çok gıda alınmakta ve bu durum kilo alınmasına sebep olmaktadır.
Ateş, titreme, üşüme hissi, ciltte kızarık döküntüler, bulantı, kusma, dudaklarda şişme, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, kanın takıldığı damar yolu boyunca ağrı, ölüm korkusu, pembe-kırmızı renkte idrar gibi şikayetleri olabilir.
Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
Kan vermenin ardından aşırı sıcak olan ortamlara girilmemesi gerekmektedir. Özellikle hamam ya da sauna gibi yerlere 5 ile 6 saat gidilmemesi gerekmektedir. Verilen kanın miktarına bağlı olarak ya da yaralanmalar sonucunda vücutta azalan kanın olması halinde iyi ve dengeli beslenmelidir.
'KAN ÜCRETİ TALEP EDİLMİYOR'
Kızılay, kanunla verilen yetkiye ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uygun olarak bağışçıdan aldığı kanı laboratuvar güvenlik testlerinden geçirip üç farklı kan bileşenine ayırır ve talep yapan tüm hastanelere, özel donanımlı araçlarla uygun koşullarda ulaştırır.
Fazla kan vermek kişilerde halsizlik ve açlığa neden olabilmektedir. Kan veren kişiler bir kaç gün iştahında artış fark etmektedir.
Tuzlu yemek iyidir. Süt ve yoğurt yememeli, suyu da az içmelidir! Çarşamba ve Cumartesi günleri kan aldırmak mekruhtur.
Vücudu yenilerken kişiye enerji ve mutluluk sağlar. Kan verildiğinde AIDS, Hepatit B, Hepatit C ve benzeri alanlarda ücretsiz tarama yapılmaktadır. Kan verilince kan yapan doku ve organlar uyarılarak yeni kan yapmaya sevk edilir ve bu durumda kan hücreleri yenilenir.
Kan verdikten hemen sonra, sağlıklı atıştırmalarla beslenmeniz, birden yüklenmemenizde fayda var. Gün içinde ise, kolayca sindirebileceğiniz; şeker içeren meyve, yoğurt ya da tam buğdaylılar gibi gıdalar tüketerek, kan şekeri seviyenizi sabit tutmanız gerekir.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri