Tedavi sırasında o bölgeyi kuru ve tükürüksüz tutmak için dişin etrafına bir lastik tabakası yerleştirecektir. Diş hekimi bunun ardından kök kanalına bir erişim deliği açacaktır. Bu delikten içerideki zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokusu ile pulpa dişten çıkarılır.
Kanal tedavisi hastanın dişi uyuşturulurak yapılan bir tedavidir, bu yüzden ağrılı bir işlem değildir. Bununla birlikte, kanal tedavisi işleminden sonra biraz ağrı veya uyuşma görülebilir ve hatta birkaç gün hafif rahatsızlığa neden olabilir.
Kanal tedavisinin ilk basamağı, dişin içindeki pulpanın dikkatlice çıkarılmasıdır. Pulpa çıkarıldıktan sonra, diş hekimi kök kanalında yapılacak işlemin ne kadar süreceğini saptar. Uygun boyutta aparatlar kullanılarak kök kanalları yeniden şekillendirilir ve temizlenir.
Kanal tedavisi ciddi bir şekilde çürüyen veya enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi işlemi sırasında, sinir ve diş özü (pulpa) alınır, dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulur.
Kanal tedavisi yenilenmesi
Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kanal tedavisi yeterince özenli uygulanmamışsa diş çürümeye devam edebilir. Genelde çürümenin nedeni sinirlerin iltihaptan tam olarak temizlenmemiş olmasıdır. Bunda yetersiz ekipman ya da dikkatsizliğin etkisi olabilir.
Isırma, çiğneme ya da diğer çene hareketleri esnasında dişlerinizde ağrılar meydana gelebilir. Bunun nedeni diş siniri ölmesi ağrısı olabilir.
Dişten çıkarılan diş siniri diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz, fakat çıkarılması kişinin şiddetli ağrı çekmesinin önüne geçer. Bu sinir sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir. Kanal tedavisi sırasında bilinenin aksine hasta ağrı hissetmez.
Ankara kanal tedavisi işlemleri sırasında, dişteki sinirler kök ucuna kadar alınır ve dişin iç kısmı temizlenir. Kanal tedavisi zamanında yapılmazsa dişi çevreleyen doku enfekte olabilir ve dişte apse gelişebilir.
Çürüklerin diş yapısında çok derin olması sonucu sinirlere denk gelmesi durumunda dişe dolgu işlemi uygulanmamakta, bunun yerine kanal tedavisi tercih edilmektedir.
Yani sözün özü; uygulanan kanal tedavisi sonrasında diş üstüne basamama, zonklama ve diş ağrısı gibi durumlar normaldir, endişelenecek bir durum değildir. Bir iki gün içinde geçer gider.
Kanal tedavisi sonrasında, dişin kuron kısmının kalıcı olarak restore edilmesi gerekir. Dişteki sert doku kaybının tamiri ve dişin tekrar restore edilmesi kanal tedavisinin başarısında anahtar rol oynar.
Çürüyen ya da dökülen dişlerin yerini doldurmak amacıyla yapılan kanal tedavisi seansları arasında, yiyeceklerin kanal boşluğuna girerek problemlere yol açmaması için boşluklar geçici dolgu ile kapatılabilir. Diş kaplama için gerekli olan diş tacının yapımı sürecinde dişi korumak adına geçici dolgu kullanılabilir.
Tedavinin ilk aşamasında müdahale edilecek bölge tamamen uyuşturulana kadar lokal anestezi uygulanır. Genellikle 1 veya 2 iğne yeterli olsa da bazı durumlarda 3 iğneye kadar uygulama yapılabilir.
Erişim açma: Dişin üst kısmında bir delik açılır, böylece sinire erişim sağlanır. Bu işlem için özel dental aletler kullanılır. Sinir çıkarma: Delikten erişildikten sonra, dişin içerisindeki sinir dokusu ve enfekte olmuş dokular dikkatlice çıkarılır.
Kanal Tedavisi Esnasında Ağrı
Lokal anestezik ve modern endodontik tekniklerin kullanımı sayesinde birçok hasta için kanal tedavisi, dolgu tedavisinden daha acı verici değildir.
Kanal tedavisinin ardından diş tekrar enfekte olursa, tedavi başarısız olarak nitelendirilir. Başarısız kanal tedavisinin ortaya çıkması haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir. Daha önce kanal tedavisi yapılan dişteki renk değişiklikleri, diş etinde apse veya şişlik gibi enfeksiyon belirtileri hemen fark edilir.
Sallanan dişler de olduğu gibi aynı şekilde kliniklere başvuran hastaların önemli bir bölümünde iltihaplı diş görülmektedir. Çok zor bir ağrı olan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen iltihaplı dişle ilgili sorulan sorunun cevabı da: “Evet, iltihaplı dişe kanal tedavisi yapılabilir.”
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Pulpa sinirlerindeki kan damarları basıncı şişliği, dişinizin ölmüş olabileceğine işaret eder. Isırma veya çiğneme sırasında nedeni bilinmeyen ağrı veya acı yaşayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içecek içerken aşırı hassasiyet yaşanması, ölü veya ölmekte olan bir sinirin başka bir işareti olabilir.
Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır. Biraz daha beyazlama isteniyorsa dişin içerisine koyulan ilaç değiştirilerek 1 hafta daha beklenir.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Kulaklar, çene kemiğinin sonunda yer alıyorlar. Dişlerle aynı doku ve sinirle birbirlerine bağlıdırlar. Dişlerde oluşacak bir hassasiyet ağrı olarak kulaklara vuracaktır.
Dişin canlı dokusuna yani sinirlere çok yakın bir dolgu yapılmışsa 3 haftaya kadar süren soğuk ve sıcak hassasiyeti olması normaldir. 3 hafta içerisinde hassasiyet yavaşça azalacak ve geçecektir. Eğer geçmiyorsa hekiminizle iletişime geçiniz.
Diş siniri ölmesi sonucunda en çok tercih edilen tedavi yöntemi kanal tedavisidir. Kanal tedavisi hemen hemen herkesin diş yapısına uygun olduğu için sıklıkla uygulanır. Kanal tedavisi sonucunda dişlerinizi kaybetmeden ölen sinirlerden kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri