#Kanıksama : bir duruma alışma, bir durumu benimseme. “Her zamanki gibi işine vaktinde geldi. #Yadsıma : İnkar etme, reddetme. “Bu yemeği ben mi yaktım!” #Küçümseme : hor görme (insan için geçerli) “Bu sınavı sen mi geçeceksin!” #Azımsama : Maddi şeyleri az görme, hor görme.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
''Kanmak'' kelimesinden türetilmiş olan kanıksama kelimesinin sözlük anlamı alışmak ve kabullenmektir. Bu kelime daha çok olumsuz durumlar ve olaylar için kullanılır. Kişinin hiç istemediği halde sık sık tekrarlanan şeylere alışmak zorunda kalması, kanıksamak olarak nitelendirilir.
Yadsıma Bildiren Cümle
Yadsıma bildiren cümleler, Türkçenin cümlede anlam konularından biridir. Bu anlamdaki cümlelerde kişiler ya yaptığı bir eylemi inkâr edecek ya da bir durumu kabullenmeyecek. Genellikle soru anlamı bildiren yadsıma cümlelerinde “ne yani, ben mi yapmışım, kim söyledi..” gibi sözcükler de bulunur.
a) Kanıksama: Kişinin olumsuz bir duruma alışması ve tepki vermez duruma gelmesidir.
İlgili 31 soru bulundu
Yadsıma TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yadsımak işi, yokumsama, inkâr. mantık Bir yargıdan onun karşıtı olan yargıya geçme, nefiy.
Kişilerin bir konuda maruz kaldıkları olumsuz etkilere karşı, artık tepki gösterememe durumunu anlatmaktadır. Duyarsızlaşma anlamında da kullanılır. Çevremizde hoşumuza gitmeyen şeylere karşı gün geçtikçe alışma durumuna kanıksama şeklinde tanımlanır. Ekmek fiyatlarının yükselmesine vatandaş artık tepki vermiyor.
Kanıksama, yadsıma, varsayım, olasılık, hayıflanma, pişmanlık, küçümseme, azımsama, sitem, yakınma, karşılaştırma ve karşıt durum gibi kavramları ele aldık. #Kanıksama : bir duruma alışma, bir durumu benimseme. “Her zamanki gibi işine vaktinde geldi. #Yadsıma : İnkar etme, reddetme.
Bastırma (Unutma): İstenmeyen duyguları bilinçten uzaklaştırmak için kullanılan savunma mekanizmasıdır. İnkar (Yadsıma): Bireyin istemediği, rahatsızlık verici olay ve durumları yokmuş gibi saymasıdır. Önemli: Bastırmada yaşantı hatırlanmaz. İnkarda yaşantı hatırlanır ancak kabul edilmez.
Türk Dil kurumuna göre yadsımak kelime olarak yapılan bir işi inkar etmek ve işi yok saymak anlamına gelmektedir. Yadsımak kelimesi kullanımda yadsınamaz bir gerçektir şeklindeki gibi olumsuz kullanılarak olumlu cümle oluşturmayı sağlamaktadır.
Türk Dil Kurumu Sözlüğü kanıksamak sözcüğünü şöyle tanımlıyor: Çok tekrarlama sebebiyle etkilenmez olmak, alışmak. Bıkkınlık getirmek, usanmak.
Kanıksamak kelimesinin kökeni Süryanicedir. Türkçeye Süryaniceden geçmiş olan bir kelimeyi oluşturur. Kanıksamak kelimesi, Türk Dil Kurumu içerisinde; çok tekrarlama nedeni ile etkilenmez olmak, duruma alışmak manasında açıklanır.
Parçada geçen “çalakalem yazmışsın” ifadesi “üstünkörü, özenmeden” anlamında kullanılmıştır.
Yadsımak, kişinin gerçeği kabul etmek yerine ondan kaçınma veya onu gizleme eğilimini ifade eder. Bir şeyi yadsımak genellikle bir gerçeği, bir durumu veya bir olayı kabul etmek istememekten kaynaklanır.
"Yadsımak", bir şeyi reddetmek veya önemsememek anlamına gelir. Bir kişi veya toplum, bir fikri, bir davranışı veya bir durumu yadsıyabilir, kabul etmeyebilir veya dikkate almaz. Bu terim, bir şeyi görmezden gelmek veya önemsememek için kullanılan güçlü bir ifadedir.
Geçmiş bir zamanda yaşanmış olayın üzüntüsünü günümüzde söyleyerek yakınmasına yani üzülmesine hayıflanmak denilmektedir. Ayrıca geçmişte yaşanmış olaylardan pişmanlık duyulması da yine hayıflanma ile aynı ölçüde değerlendirilmektedir. Hayıflanma genel olarak pişmanlık veya üzüntü olarak da bilinmektedir.
Ödünleme. Bireyin bir alandaki başarısızlığını başka bir alanla telafi etmesi. Ödünlemeye neden olan temel etken bireyde olan eksiklik ve yetersizliklerdir. Ödünlemeye örnek olarak: derslerinde başarısız olan birinin ticaret ile uğraşarak iyi bir yerlere gelmesi örneği verilebilir.
Özdeşleşme bireyin kendisi için model oluşturan kişinin kişiliğinin bir parçasını, kendi kişiliğinin bir parçası yapma süreci olarak tanımlanmaktadır. Özdeşleşmenin bebeklikten başlayarak yaşamın her döneminde bireylere, kendi olma ve kendi hikâyesini oluşturma noktasında temel oluşturmaktadır.
Psikodinamik kurama göre savunma mekanizmaları; bastırma, yansıtma, inkâr etme, sosyal açıdan kabul edilebilir hâle getirme gibi kişinin gerginliğini azaltmaya, benliğini korumaya ve sürdürmeye yönelik olarak geliştirdiği psikolojik stratejilerdir.
Yansıtıcı eğitim sisteminde ise öğrenciler olumlu davranışlarının ve yanlışlarının farkına varıp, kendi- lerini ona göre yönlendirirler. Ayrıca yansıtıcı eğitim sistemi, öğrencilerin görüşlerini özgürce açıklayabilmelerine ve işbirlikli küme çalışmalarına katılmalarına imkân tanır (Ünver, 2003).
Yansıtma (Projection)
Kişinin kendinde varolan kabul edilemeyen dürtü ve istekleri sanki karşısındaki insanda varolduğunu ve kendisine yöneltiliyor gibi yorumlanmasıdır. Örneğin bir genç kıza karşı ilgisi olan delikanlının, genç kızın bir takım hareketlerinden kızın kendisine ilgisinin olduğunu çıkarsaması.
Çünkü, antisipasyon yalnızca “beklenti” değil, “umutlu bir beklenti”, başka bir deyişle olumlu gelişmeler olacağına ilişkin beklenti anlamına gelmektedir. Herkes duygu durumunda yükselme ve düşmeler yaşar.
Kanıksamak; pek çok kez yinelenmiş olması dolayısıyla artık etkilenmez olmak, aldırmamak, alışmak, bıkmak, usanmak gibi anlamlara geliyor.
[1] Bıktırmak, usandırmak, bezdirmek.
"Nukte" kelimesi, "naks" kökünden türetilmiştir ve "kesmek, kısaltmak" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla nükte, kelime oyunları, espri, mizah veya zeka gerektiren söz oyunlarına atıfta bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri