Fiziksel bazı hastalıklar panik atağa neden olabilir. Örneğin; kansızlık, tiroid hastalıkları, kan şekeri düşmesi, şeker hastalığı, yüksek tansiyon vb. Fiziksel nedenler dışında genetik nedenler; beyin kimyasındaki değişimler, yaşanılan olumsuz travmalar ve sağlık sorunları.
Vücuttaki demir seviyesinin düşük olması anemiye (kansızlık) yol açabildiği gibi bu durum yorgunluk, halsizlik, depresyon, anksiyete ve panik atak krizleriyle de ilişkilendirilebiliyor.
Özellikle kadınlarda ve çocuklarda görülen kansızlık psikolojik rahatsızlıklara ve tükenme hissine sebep oluyor.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar.
Demir eksikliği veya anemisi olanlar, anksiyete, sinirlilik, depresyon, odaklanma problemleri, bilişsel yeteneklerde azalma gibi çeşitli psikolojik semptomlar yaşayabilirler.
İlgili 21 soru bulundu
Aneminin en sık görülen belirtileri arasında nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, tırnak kırılması, saç dökülmesi, çarpıntı, solgunluk, zayıflık bulunmaktadır.
Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler panik atak sıklığını artırabilirler. Sakinleştirici ilaçların aniden bırakılması panik atağı tetikleyebilir. Hızlı soluk alıp vermek panik atağı başlatabilir. Kişilik yapısı özellikleri de panik atak nedenleri arasında değerlendirilebilir.
Hepimizin panik atak yaşama ihtimali vardır. Çocuklukta yaşanan bir ayrılığın veya aile üyelerinden birinin kaybının panik atağı tetikleyen durumlar olduğu yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra genel olarak evhamlı, endişeli yapıya sahip kişilerin panik atağı yaşayan gruba girdiklerini görüyoruz.
Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, alkol, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmak panik atağı tetikler. Balık, ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya gibi gıdalar ise panik atak hastalarını rahatlatır.
Kansızlık durumunda kansızlığın nedenine bağlı olarak değişmekle beraber bilişsel fonksiyonlarda bozulma, hafıza sorunları, algılama sorunları ,dikkat eksikliği gibi beyin ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Çocuklarda tedavisi mümkün olan büyüme- gelişme ve zeka geriliğine yol açabilir.
Bunun yaşanması durumunda dokulara olması gerekenden daha az miktarda oksijen gidişi olur. Demir eksikliğine yüzünden oluşan kansızlık uzun sürerse, kalp büyüyebilir ve bu da kalp yetmezliğine sebebiyet verebilir. Akciğerler de zorlanacağından bu da nefes darlığına yol açar.
Kansızlık halinde halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, yetememe duygusundan kaynaklanan aşırı stres, gerginlik gibi bulgular, çok sık rastlanan bulgulardır.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
Çabuk sinirlenme, gerginlik, sıkıntı, yüzde ateş basması, terleme, çarpıntı, kolay yorulma, el ve ayaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların nedeninin kansızlık olabileceği ifade ediliyor. Uzmanlara kansızlığın en fazla kadın ve çocuklarda görülüyor.
Kandaki demir oranı düşük olduğu zaman alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Bu his gergin, stresli veya tehlikeli durumlara karşı verilen doğal bir tepkidir. Ancak panik atak bozukluğundan muzdarip bir kişi için anksiyete, endişe, panik ve stres duyguları hem düzenli olarak, hem de genellikle belirgin bir sebep olmaksızın ortaya çıkar.
Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin. Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.
PANİK ATAK İLAÇSIZ GEÇER Mİ ? Evet. Panik Atak, kaygılı kişinin bilinçdışında bastırdığı duygu ve dürtülerin yarattığı çatışmaları psikanalitik psikoterapi de çözmekle geçer.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Kansızlığın tanısının konulması, neye bağlı olduğunun saptanması ve tedavisi son derece önemlidir. Çünkü ciddi hastalıklara yol açar, erken yaşlandırır ve öldürebilir. Kansızlık şu belirtilere neden olur. Sinirlilik, konsantrasyon yeteneğinde azalma.
Kansızlık tıbbi diliyle anemi kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) azlığından dolayı oluşan bir durumdur. Kansızlık belirtileri kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazladır. Kansızlık her yaşta görülebilir ve çok sık görülen bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri