Kapya biber: Yemeklerde sık sık kullanılır. Kırmızı renklidir. Sonbahar aylarında hasat edilir.
Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız. Biber bitkinizi gölgeden ve şiddetli rüzgarlardan korumalısınız.
Biber yılda iki defa yetişmektedir. Bunlardan birincisi yaz dönemi olan Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. İkinci hasat dönemi ise sonbahar ayları olan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır.
Biber; ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere 3 mevsim ekilmeye uygun bir bitkidir. Ekim sonrası çimlenme süresi ağırlıklı olarak 10-20 gün arasında değişmektedir. Hasat zamanı ekildiği dönem çerçevesinde şekillenmektedir. İlkbahar başında ekilen bir biberin hasadını genellikle temmuz başında yapmak mümkündür.
Biberleri iki parmak genişliğinde kesip (çekirdeklerini ayıklayın) kızartıyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Yoğurdun içine sarımsağı rendeleyip tuz ilave edip çırpıyoruz. Biberlerin üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.
İlgili 30 soru bulundu
Tam da bu noktada "Biber ne kadar sürede kızarır?" sorusu akla geliyor. Kızgın yağa attığınız biberler yaklaşık 5 dakikada hızla kızaracaktır.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Biber, suyu çok seven bir bitkidir. Ancak kuru ve yaş topraklardan olumsuz yönde etkilenir. Genelde düzenli sulamalardan hoşlandığı için damlama sulamaya iyi cevap verir. Optimum toprak nemi tarla kapasitesinin % 70-80, hava oransal neminin % 60-70 civarında olması istenir.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Nemli topraklarda ise biberin kök aktivitesi artar. Biber sulaması sık fakat az olmalıdır. Sıcak havalar başladığında kumlu olan toprağa 2-3 günde bir bunun yanı sıra ağır topraklara ise 3-7 günde bir sulama yapılması uygundur. Çok fazla su, toprak hastalık ve zararlılarının artmasına neden olmaktadır.
Sonbahar Meyveleri:
Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
Kapya Biber Nedir? Kapya biber, parlak kırmızı renge sahip besinlerden bir tanesidir. Bu yüzden diğer adı da kırmızı biber olarak bilinmektedir.
Merhaba 13.24.12+(10SO3) gübresi ile başlangıç gübrelemesi yapabilirsiniz. Temel besin maddeleri içeriğine ilave kükürt, demir ve çinko içermektedir. Tabana kompoze 13.24.12+(10SO3)+ME ile birlikte granül potasyum sülfat uygulaması yapabilirsiniz.
Öncelikle kırmızı biberlerimizi baş kısımlarını kesip içlerini temizliyoruz ve kare şeklinde doğruyoruz. Geniş bir tencereyi ocağa koyup azıcık ısıtıp yağ, tuz ve sirkeyi koyup hafif kaynamaya başlayınca biberleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Kapağını kapatıp orta ateşte yaklaşık 10-15 dakika pişiriyoruz.
Bu hileleri anlamanın ise kolay bir yolu var. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, suya dökülen pul biberin direkt koyu kırmızı bir renk vermesi durumunda gıda boyası kullanıldığını belirtti. Manavoğlu, "Hafif bir şekilde renk veriyorsa o pul biberin kendisinden gelen özelliğidir" dedi.
Sivri biber, sulak yerde yetiştiği zaman tatlı olsa da genellikle acıdır. Taze iken yeşildir. Fazla olgunlaşırsa veya güneşte kurutulursa kızarır.
Biber bitkisinde hava sıcaklığı 15 derecenin altında ve 32 derecenin üzerine çıktığında alınan verim düşmektedir. Biberlerde iyi bir gelişme ve yüksek verim oldukça derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yerinde, besin ve organik maddece zengin bahçe toprağı denilen tınlı topraklardan en iyi netice alınmaktadır.
Şöyle diyelim biber güneşi sever. Hatta domatesten bile çok... Bu yüzden saksıyı güneş alan bir yerde tutmalısınız. Ancak güneş ışınları direkt olarak gelmemeli, bu kurumalarına neden olabilir.
Biber toprak bakımından seçici bir bitkidir. Organik madde bakımından zengin toprakları sever. Tınlı, tınlı-kumlu, çabuk ıslanan, su tutma kapasitesi iyi olan, geçirgen, derin ve iyi drenajlı topraklarda daha verimli bir şekilde yetişir. Kumlu-tınlı topraklar erkenciliğe zemin hazırlar.
Yazın 2 3 günde bir kışın ise haftada bir kez bu şekilde sulanması uygundur.
Soğuk seralarda meyve bağlayabilen yüksek verimli bir çeşittir.
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
Donlara karşı oldukça hassas bir bitki olan biber, -2, -3 derecede ise hayatını kaybediyor. Bu nedenle ekinlerin dondan korunması, biber yetiştiriciliği için önem arz ediyor.
Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi. Halkın deyişiyle salçalık biberi" dedi.
Doğradığınız kırmızı biberleri buzdolabı poşeti içine düzgün bir şekilde yerleştirin. Poşetlerin üzerine eliniz ile hafifçe bastırıp, havasını alın. Ardından poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içine koyun. Sebzeler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri