Güneş'ten 6,5 milyar kat daha büyük olan M87 galaksisinin merkezindeki kara deliğin, her 11 yılda bir yukarı ve aşağı salınan salınımlı bir jet sergilediğini farkettiler. Bu sayede bilim insanları kara deliklerin gerçekten döndüğünü ispat etti.
M87 galaksisinin merkezinde yer alan kara deliğin, dönme ekseni etrafında yukarı ve aşağı salınan bir jet sergilediği tespit edildi. Bu keşif, kara deliklerin gerçekten de döndüğünü ve bu fenomenin uzay-zaman üzerinde önemli etkilere sahip olduğunu kanıtladı.
Kara deliklerin en yüksek dönüş hızı 1 olurken, bu hız ışık hızının büyük bir bölümüne tekabül ediyor. Penn Eyalet Üniversitesinde çalışan fizikçi Ruth A. Daly ve meslektaşları, Sgr A*'nin dönüş hızının 0,84 ile 0,96 arasında olduğunu keşfetmiş.
Burak G. Sorunun cevabı büker. Kara delikler çok güçlü yerçekimi kuvvetine sahiptirler, ışığın bile kaçamadığı, zamanı bile durdurabilecek bir güç.
Kara delikler, evrendeki yer çekiminin çok güçlü olduğu ve bu sayede etrafındaki zaman ve uzayı bozan yerlere denir. Bir kara deliğin içine girdikten sonra hiçbir şey, hatta ışık bile dışarı çıkamaz.
İlgili 24 soru bulundu
Bir kara deliğin kütlesi ne kadar fazla ise o kadar uzun ömürlü olur. Çünkü onlar için ömürlerini belirleyici olan mekanizma füzyon değil Hawking ışımasıdır! Eyfel Kulesi'ni bir kara deliğe dönüştürürseniz ömrü yalnızca bir gün olacaktır. Güneş kütlesindeki bir kara delik ise 1067 yıl kadar yaşayacaktır.
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
Bir kara deliğin olay ufku, geri dönüşü olmayan noktadır. Bu noktadan geçen her şey, kara delik tarafından yutulacak ve bilinen evrenimizden sonsuza dek yok olacaktır.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Hesaplamalarına göre kuantum mekaniği sayesinde olay ufku devasa bir ateş duvarına dönüşebilir ve temas ettiği her şeyi anında yakabilir. Buna göre, kara delikler hiçbir yere açılmaz çünkü içeriye hiçbir şey giremez.
Çünkü kara deliğin etrafında büktüğü uzayzaman dokusu zamanla enerji kaybeder. Uzayzamanı büken şey de kara deliğin kendisi olduğu için o da enerji yani kütle kaybeder. Bunun sonucu olarak kara deliğin olay ufku giderek küçülür. Ve yeterince uzun, 10 üzeri 100 yıl mertebesinde bir süre beklerseniz kara delik yok olur.
"Geri tepme hızı" saatte 102 milyon kilometreyi aşıyor
Hakemli bilimsel dergi Physical Review Letters'ta yayımlanan araştırmaya göre, çarpışan kara deliklerin "mümkün olan maksimum geri tepme hızı" saatte 102 milyon kilometreyi aşıyor. Bu da ışık hızının yaklaşık 10'da biri kadar.
Tam adı 'J114447.77-430859.3' olan ancak kısaca 'J1144' diye adlandırılan nesnenin Samanyolu'ndaki tüm ışık kaynaklarından 7 bin kat daha fazla parlak olduğu belirtildi. Bilim insanları, J1144'ün son 9 milyar yıllık kozmik tarihin en parlak kara deliği olduğunu kaydetti.
Kara delikler evrendeki en kararlı ve en uzun ömürlü cisimler olmalarına rağmen, sonsuza dek yaşayamazlar, Hawking ışınımı yaparak çok yavaşça enerjilerini kaybederler.
Onlar genellikle "sıfır sıcaklıklı" olarak adlandırılır, çünkü kara deliklerin içindeki materyalar, sıcaklık gibi klasik fiziksel özelliklere sahip değildir.
Yani eğer Güneşimiz 3 kilometrelik bir yarıçapa sıkışırsa bir Kara delik olacak, fakat bu imkansız. Kara delik aksine, Güneş bir Beyaz Cüceye dönüşecek.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Peki bir kara delik bütün evreni parça parça yutabilir mi? Kısa yanıt, 'hayır'. NASA'ya göre, bir kara deliğin tüm evreni yemesi mümkün değil, hatta bütün bir galaksiyi dahi yutamaz.
Tekillik çevresinde, içinden hiçbir şeyin geri dönemeyeceği olay ufkuna denilen bir sınır bulunur. Kara delikler, birkaç güneş kütlesi büyüklüğündeki küçüklerden, milyarlarca güneş kütlesi büyüklüğünde olan ve galaksilerin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliklere kadar değişik boyutlarda olabilir.
Bilim insanlarına göre kara deliğin diğer tarafında ak delik olduğu var sayılmaktadır. Ancak bu teoriyi net bir şekilde kanıtlayan herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Her şeyi yutan cisimler kara delik olarak adlandırılırken, her şeyi kusan cisimler ise ak delik olarak adlandırılmaktadır.
Karadeliğe düşen maddeler ve enerjiler, tekilliğin içerisinde kaybolurlar, dolayısıyla karadelik içine ne düşerse düşsün hiçbir fiziksel değişim geçirmezler, buna bilgi paradoksu denir.
Gelecekteki kara deliğe ek olarak, Einstein alan denkleminin bir çözümü geçmişinde bir beyaz deliğe sahiptir. Fakat, bu alan, yerçekimsel çöküş boyunca oluşturulan kara delikler için mevcut değil ve beyaz deliğin oluşmuş olabileceği bilinen bir fiziksel süreç de yok. Şimdiye kadar hiçbir beyaz delik gözlenmemiştir.
Solucan delikleri teorik gök olaylarıdır. Ve amaçları uzay zamanın bir noktasından rastgele olduğu düşünülen bir başka noktasına bir kapı açmaktır. Yani bir solucan deliğine girdiğinde evrenin rastgele (veya belirli) bir yerinden çıkarsın. Ortada zaman yolculuğu veya paralel evrenlere geçiş gibi bir olayı yok.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Solucan delikleri, uzay-zaman düzleminin kara delikler gibi büyük kütleli cisimlerce muazzam miktarda bükülmesi ile, uzayda bulunan ve seyahati çok uzun ışık yılı alacak mesafede iki ucunun, uzayın bükülerek bir araya gelmesi ile kestirme yol oluşturulan yapılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri