Farklı araştırmacılar tarafından Kıl keçisinde ortalama olarak 180-220 gün süren laktasyonda, %3-4 yağlı, 80-150 litre süt verimi bildirilmiştir.
Alp, Lamancha, Nubian, Saanen, Toggenburg ve Oberhasli en yaygın süt üretiminde tercih edilen keçi ırklarıdır.
Boer keçisi 1900'lü yılların başında Güney Afrika Cumhuriyetinde Hollandalı bilim adamları tarafından keçi eti üretimini arttırmak amacıyla geliştirilmiş bir ırktır. Boer ırkı, günümüzde karkas kalitesi ve hızlı büyüme özelliği ile dünyanın en iyi ıslah edilmiş etçi keçi ırkıdır.
Böylelikle silajın tadı ve kokusu süte geçmemiş olur. 50 kg canlı ağırlığında günde 3-4 kg süt veren keçiye aşağıdaki yem reçeteleri verilebilir.
Bursa'nın Mudanya ilçesinin Çepni köyünde faaliyet gösteren Seçen Keçi Çiftliğin'de bakılan keçi, bir günde 17 litre süt verdi. Uzun yıllar keçi sütü üretimi yapan çiftlikte bir keçinin inekten daha fazla ve ağırlığının neredeyse yarısı kadar süt vermesi görenleri hayretler içinde bıraktı.
İlgili 44 soru bulundu
Böyle bir olayla ilk defa karşılaştıklarını belirten çiftliğin Veteriner Hekimi Atakan Ata, "Normalde bir keçi bu kadar süt vermez. Halep keçilerinde günlük 3-4 litre süt sağılmaktadır.
Bunun nedeni, yenidoğan keçilerin, genellikle insanlar için uygun olmayan bu tür süte ihtiyaç duymalarıdır. 2 hafta sonra keçiyi yaklaşık 9-10 ay boyunca günde iki kez (sabah ve akşam) sağmak gerekir, yoksa sağlığını tehlikeye atarız.
Keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve rüzgarla birlikte yağışa karşı duyarlılık artmaktadır. daha uzun süre otlamaktadır.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2022 yılı toptan çiğ keçi sütü referans alım fiyatımız 6,75 tl. + nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 7,5 tl.)
Doğum ağırlığı ortalama 3 kg'dır. Laktasyon süt verimleri 275-330 l arasında değişmekte olup laktasyon süresi ortalama 240-250 gündür.
Günlük süt verim ortalaması Alpin keçilerinde 2.23 litre ve Saanen keçilerinde 2.32 litre olarak bulunmuştur.
Keçilerin en sevdiği besinler, çalılar, kaba yoncalar, baklagiller, çimen, ağaçlar ve tahıllardır. Genellikle günümüzde keçiler kurutulmuş yonca, buğday ve soya ile beslenir. Fakat bazı toksik maddeler bazı bitkilerin yapraklarında yer alabilir.
210-215 litre süt oluyor. Dağ keçileri ise birer kilo süt veriyordu.
Erkekler 50-60 kg, dişiler 35-45 kg canlı ağırlığa sahiptirler. Laktasyon süreleri 210-260 gün, süt verimleri 200-300 kg'dır. İyi bakım ve besleme koşullarında süt verimleri 400-500 kg'a kadar çıkar. Kıl verimleri 500-600 gramdır.
Veterinerin dediğine göre, bu tür hamurlar keçileri ya ishal ya da kabız yapıyor. İshal yaptıkları kurtulabiliyor.
Keçiler için yapılan çalışmada ilk başarılı çiftleşme yaşı ve canlı ağırlığı sırasıyla 17 kg ve 7,4 ay olarak bildirilmiştir (Abebe, 2008).
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, küçük aile işletmelerinden aldığı soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatını 15 Ekim 2022 tarihi itibariyle 9,00 TL olarak belirledi.
Manda sütü, inek ve keçi sütüyle kıyaslandığında daha yüksek besin değerine sahiptir. Doğum öncesinde ve sonrasında annenin daha sağlıklı olması, süt kalitesinin yükselmesi için manda sütü içmesi önerilir. Şayet annede alerjik bir durum yoksa manda sütü, anne sütünün besin değerini yükselterek üretime destek olacaktır.
Keçi sütü kokar diyorlar, kokar, çünkü keçileri koyarsınız bir ağıla, o keçiler yere yapar, yere yaptıklarında memelerine pislik bulaşır; sonra elle sağım yaptığınızda, o keçi pisliklerinin kokusu da süte siner. Yani keçi sütünün kokusu aslında keçi dışkısının kokusudur. Bu kadar net ve açık.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 75'nin tercih ettiği, özellikle gelişmiş ülkelerde lüks tüketim sayılan keçi eti ülkemizde pek de rağbet görmüyor. Bu durumun arkasındaki nedenler ise kötü kokması, mide ve bağırsağı bozması ve lezzetsiz olması şeklinde açıklanıyor.
Capra aegagrus hircus ırkı
Türkiye'de kıl keçisi yetiştiriciliği en yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yapılmakta ve toplam kıl keçisi varlığının yaklaşık % 27.58'i bu bölgede bulunmaktadır.
Sağımın ilk 8 haftasındaki keçilere yaşama ihtiyacına ek olarak verdiği her bir litre süt başına 450-500 gram kadar keçi süt yemi verilmelidir. Bu dönemde kaba yem kalitesi mümkün olduğunca yüksek tutulmalıdır. Sağımın ilerleyen dönemlerinde verilecek keçi süt yemi miktarı keçilerin süt verimine göre düzenlenmelidir.
Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Bu dönemlerde beslenmesine ekstra dikkat edilmesi gerekmektedir. Keçi beslemede şeker pancarı, havuç, şalgam gibi besinlerde kullanılabilir. Ancak bunlardan hayvanlara istediği kadar değil sınırlı miktarda verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri