PH'sı 6-6,5 olan, organik maddece zengin, nemli, tınlı, kumlu-tınlı (nemi tutabilen ) toprak idealdir. Yapılan araştırmalara göre; Lahananın anavatanı olarak Kuzey Avrupa ülkeleri ve Baltık denizi kıyıları kabul edilmektedir.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu , Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
Karalahana yemeğinin en çok pişirildiği Trabzon'da pek çok insan bu lezzeti haşlama olarak da bilir. Trabzon'un nadide sokaklarında, şiir yazılası dağlarında; elleri maharetli teyzelerimizin hazırladığı, belki de pişirirken faydasından bi haber olduğu karalahana yemeğini çok seveceğinize eminiz.
Lahana (brassica oleraceae, diğer adı kelem) : Anavatanı bilinmemektedir, yabani örneklerine Güney Avrupa'da rastlanmıştır.
Gümüşhane Karalahana Çorbası
Gümüşhane'de karalahana ile yapılan çorbadır.
İlgili 23 soru bulundu
Karadeniz mutfağından olan karalahana sarması herkes tarafından kabul görmüş ve sevilmiştir. Lezzeti tartışılmaz olan bu sarmayı etli karalahana sarması ve etsiz karalahana sarması diye ikiye ayırmak mümkün.
Kıtır ekmek dilimleriyle ve kaşarın verdiği kokuyla domates çorbası, Türk mutfağının en harika lezzetlerinden bir tanesi. Yaz kış severek tüketilen bu muhteşem çorbayı siz de en özel şekliyle hazırlayabilir, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.
İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan sebzelerin tarihçesini araştıran uzmanlar dünyanın bilinen en eskisinin bamya, patatesin anavatanının Güney Amerika, patlıcan'ın ise Doğu Asya kökenli ve binlerce yıldır bilinen sebze olduğunu ortaya koydular.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Karalahana, içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunduran ve antioksidan içeren kış sebzesidir. İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle sağlığa çok faydalı olan sebze, bulundurduğu yüksek lif miktarı ile sindirim sistemini destekler ve düzenler. Vücudu toksinlerden arındırır ve kalp sağlığını korur.
sonuç: siklamen renkli kapuska. arkadaş, türkiye'de rengi mor ile siyah arasında değişen bitkilere kara denir. misal, kara incir, kara üzüm, kara dut. hatta şalgama kara havuç dersen kimse yadırgamaz. bu kural gereği, kara lahana denilen bitkinin rengi koyu mordur.
Bazı Rus mutfak tarihçileri ve Sovyet döneminden kalma yemek kitapları dahi pancar çorbasının kökenini Ukrayna'da gösteriyor. Ancak Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra, Rusya çorbanın kendisine ait olduğu konusunda ısrarcı olmaya başladı.
kara lahana karadenizli dışındakiler anlasın diye kullanılır. genelde lahana olarak bilinen bitkiye karadeniz'de kelem denir. beyaz olana yani. kara lahana olarak bilinen koyu yeşil olana sadece lahana denir. mor olana mor lahana denir. bizim ollada (bkz: mancar) derler.
lazlar zaten karalahana demezler, bunun lazcadaki ismi luqu veya lu'dur.
Karalahana aslında ıspanak veya pazı yerine kullanabileceğiniz bir sebze.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Karalahana: Bir diğer lahana çeşidi olan karalahana, yaprak lahana olarak da tanınmaktadır. Özellikle Karadeniz bölgesinde bolca yetiştirilen ve tüketilen bir çeşittir.
Sebzelerin kralı adeta lahanadır. Göz hastalıklarını engelleyen lutein ve zeaxanthin antioksidanları içerdiği için çok önemlidir. Lahanayı doğranmış soğan ile zeytinyağında soteleyerek ve sebze ekleyerek pişirmek en sağlıklı pişirme şeklidir.
Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Meksika, Şili ve Peru civarında yaşamış oldukları tahmin edilen antik uygarlık Aztekler'in yazılı belgelerinde ismi geçen biber, Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle Avrupa ve Hindistan'a ulaşsa da Osmanlı mutfağında kullanımı 16 ya da 17. yüzyıllara kadar uzanmakta.
Bingöl İli Çorbaları: Ayran çorbası, Çiriş çorbası, Mercimek çorbası.
Sütlü Şehriye Çorbası (Trakya Yöresi )
İşkembe çorbası, genellikle sığır işkembesinden (midesinin bir bölümü) yapılan bir çorba. Türkiye'de yapılan işkembe çorbası Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Makedonya gibi Balkan ülkelerinde yapılan cinsine çok benzer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri