Lezzetli olmasının yanı sıra besleyicilik oranı da oldukça yüksektir. Karabuğday haşlanarak tüketilen bir üründür. Ancak karabuğdayı haşlamadan önce biraz suda bekletmek hem daha yumuşak hem de kolay haşlanmasını sağlayacaktır.
Avrupa ve Amerika'da daha yaygın olan karabuğday ise yeşil renkli, sert yapılı, çiğ versiyonu. Kavrulmuş olanın topraksı kokusu ve tadı ağır gelir diyorsanız, çiğ olanından daha çok keyif alabilirsiniz.
Karabuğdayı yıkayıp süzün. 1,5 sy bardağı su ile birlikte küçük ir tencereye alın ve kapağı aralık olarak suyunu çekinceye kadar 12-13 dakika kadar pişirin. Suyu çeken hafifçe patlayıp yumuşayan buğdayları ocaktan alın. Kapağı kapalı olarak denlenmeye bırakın.
Karabuğday oldukça kısa sürede, kolaylıkla haşlanır. Haşlanan karabuğday buzdolabında saklanarak birkaç gün yenebilir. Haşlama işleminde buğday / su oranı 1'e 2 olarak hazırlanır. Karabuğday iyice yıkandıktan sonra tencereye 2 su bardağı su eklenir.
%100 glutensiz un olan çiğ karabuğday unu Glutensiz Fabrika güvencesiyle üretilip sizlere güvenle sunulmaktadır. İçerisinde çiğ karabuğday dışında hiçbir şey bulunmamaktadır. Bu sayede hem siz hem de sevdikleriniz güvenle tüketebilirsiniz. Krep, ekmek, kek ve diğer tariflerinizde gönül rahatlıyla kullanabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Karabuğday diyetinde şeker, baharat ve tereyağından uzak durulması gerekmektedir. Karabuğday diyetinde gün boyunca 100 veya 150 gram yoğurt tüketebilirsiniz.
KARABUĞDAYIN ZARARLARI
Yüksek kalorili bir besin olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir. Karabuğday alerjisi olanların tüketmemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için alerjik bir bünyeye sahipseniz dikkatli tüketmenizde fayda var.
Marul, soğan ve dereotu gibi malzemelerle birlikte karabuğday salatası yapabilirsiniz. Yoğurdun içine ekleyerek besleyici ara öğün tarifleri deneyebileceğiniz gibi çeşitli malzemelerin yardımıyla mezeler çeşitleri de hazırlayabilirsiniz.
Karabuğday haşlanarak tüketilen bir üründür. Ancak karabuğdayı haşlamadan önce biraz suda bekletmek hem daha yumuşak hem de kolay haşlanmasını sağlayacaktır. Suda beklettikten sonra karabuğday tencere ya da düdüklüde 1 su bardağı karabuğday ve 1 buçuk su bardağı soğuk su eklenerek yaklaşık 20 dakikada haşlanmaktadır.
Karabuğdayı iyice yıkadıktan sonra tencereye ekleyip, soğanla birlikte 1-2 dakika kavurun. Sıcak suyu ya da tercihinize göre et-tavuk suyunu ekleyin. Tuzu, kuru naneyi, kırmızı pul biberi de ekleyip bir iki kez karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı en kısık duruma getirerek pilav suyunu çekene kadar pişirin.
Çiğ karabuğday suda bekletilir, filizlendirilir ve besin değerini koruması için kurutucuda düşük ısıda 46 derecede kurutulur. Filizlendirilen karabuğdayın içinde sakladığı vitamin ve mineraller daha çok ortaya çıkar.
Karabuğdayı haşlanmak üzere ocağa alıyoruz. O haşlanırken, geniş bir kapta yoğurdu çatal yardımıyla çırpıyoruz. Dövülmüş sarımsağı, ince ince kestiğimiz salatalık ve dereotunu, iri bir şekilde dövdüğümüz cevizi, didiklediğimiz tavuk etini ve son olarak haşlanmış karabuğdayı da yoğurda ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
Kokuyu azaltmak için pişirme öncesi bol su ile yıkama gerekir. Ayrıca koku sizi rahatsız ediyor ise çiğ karabuğday ve çiğ karabuğday unu tercih etmeniz daha akıllıcadır. Çünkü koku çiğ halde iken tanelerde epey azdır.
Karabuğday; çiğ karabuğday ve kavrulmuş karabuğday olarak iki haliyle satılmaktadır. Çiğ karabuğday hasat edildikten sonra kabuğu soyulur ve tüketiciye sunulur. Kokusu yoktur. Kavrulmuş karabuğday, kabuğu soyulduktan sonra kavrulur.
Kahverengi pirinç, karabuğday, yulaf ve mısır unu sindirimi 90 dakika alır. Bakliyat ve fasulyelerin sindirimi yaklaşık 120 dakika sürer.
Karabuğdayı tencereye aldıktan sonra birkaç dakika kavurun. Ardından 2 su bardağı kaynar olmayan sıcak suyu karabuğdayların üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatın. Su kaynayana kadar orta ateşte, kaynayınca kısık ateşte karabuğday suyunu çekene kadar pişirin.
Bir diğer adı Greçka olan karabuğday, kuzukulağıgiller familyasından, yaprakları pazıya benzeyen bir bitkinin tohumu.
Lif oranı yüksek olan karabuğday sindirim sisteminin de dostudur. Boşaltım sisteminin de düzgün çalışmasını sağlayarak bağırsakların işlevsel çalışmasına yardımcı olur.
Karabuğday (Pişmiş) Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 92 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Çay Bardağı (Normal) yani 50 gramlık miktarında Karabuğday (Pişmiş) 46 kalori bulunmaktadır. Karabuğday unu, B kompleks vitaminlerinden, magnezyum, mangan, bakır ve lif açısından zengindir.
Son günlerde bir taraftan glutensiz beslenme ile çok popüler haline gelen karabuğday aslında bir buğday cinsi değildir. Greçka olarak da bilinen özellikle Rusya'da çok yetiştirilen ve tüketilen bir tohumdur.
Karabuğday alerjeni, güçlü bir alerjen olarak kabul edilir. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak karabuğday alerjisinin belirtilerinin şiddetli olma eğilimi vardır.
Karabuğday: Hem düşük glisemik indeksli hem de posa açısından zengin olan karabuğday, bulgurun aksine gaz yapma özelliği olmadığı için emziren annelerin günlük beslenme programına çok rahat girebilir.
Çünkü bu maddenin sindirimi çölyak hastalarında mümkün değilidr. Tüketilmesi durumunda ishal, gaz, şişkinlik, ağrı, kramp gibi bazı sindirim problemleri ortaya çıkar. Çölyak hastaları dışında da bazı kişilerde glutene karşı besin intoleransı (duyarlılığı) görülmektedir.
Küçük miktarlarda karabuğdayın solunması veya yutulması alerjik reaksiyona neden olabilir. Karabuğday, IgE aracılı bir yanıt yoluyla alerjik reaksiyonu tetikleyen oldukça güçlü alerjenler içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri