Karabük iline özgü yöresel yemekler arasında; Uzun Fasulye, Peruhi, Bütün Et Yemeği, Mısır Çorbası, Cevizli Keşli Yayım, Karamancar, Çullu Börek, Safranbolu Bükmesi, Zerde, Safranbolu Baklavası, Bandırma ve Safranlı Pilav yer almaktadır.
Karabük, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan güzide bir ilimiz. Dağların eteklerinde uzanan bu şehri kimi tarihi Safranbolu evleriyle kimi Türkiye'nin ilk demir çelik fabrikasıyla anıyor.
Her zaman taze satılan helva çeşitleri ile fındıklı, şamfıstıklı güllü ve safranlı çeşitleri bulunan Safranbolu lokumları da ünlüdür.
Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır. Kış mevsiminde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır. İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar.
İlgili 45 soru bulundu
Karabük'ün, Hititler döneminde yerleşmeye konu olan İlçesi; Eflani'dir. Hitit metinlerinde kentin en eski adının Haluna (Yün) olarak geçtiği bilinmektedir. Ovacık'ın Kışlaköy'ü, Frigler döneminde yerleşmeye konu olmuştur.
Karabük'te, Safran Lokumu denildiğinde, akıllara ilk başta en meşhur olan Safranbolu İmren Lokum Dükkanı gelmektedir. İmren Lokumları dükkanında 350 gram lokumun ortalama fiyatı 22-30 TL'dir. İmren Lokumları çalışma saatleri, 08:00 ile 23:30 arasındadır.
Karabük, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazete''de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı''dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak''tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye''nin 78. ili olmuştur.
Karabük' ün ekonomisi demir-çelik sanayisine paralel olarak gelişmiştir. Şehirde kurulu bulunan haddehane ve dökümhaneler demir-çelik sanayinin diğer ürünleridir. Böylece Karabük küçük bir yerleşim yeriyken süratli bir şekilde gelişerek sanayileşme ve dolayısı ile de kentleşme evrimini geçirmiştir.
Tatilcilerin Karabük gezilerinde uğrayabilecekleri doğal güzellikler arasında; Tokatlı Kanyonu, Sırçalı (Düzce) Kanyonu, İncekaya Kanyonu, Sakaralan Kanyonu, Şeker Kanyonu, Sarıçiçek Yaylası, Safranbolu Dipsiz Göl, Hızar Mağarası, Bulak (Mencilis) Mağarası, Ağzıkara Mağarası, Karabük Kent Ormanı, Yenice Kent Ormanı, ...
Hububat, baklagil ve yem bitkileri üretiminin ağırlıklı olduğu ilde, Araç, Soğanlı ve Eskipazar çayları boyunca oluşan vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılıyor. Karabük'te 2019-2020 üretim yılında 111 bin dekar alanda buğday, 28 bin dekar alanda arpa, 62 bin dekar alanda ise yem bitkisi ekimi yapıldı.
Karabük. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesinde maharetli demir ustaları tarafından hediyelik eşya olarak üretilen kılıç, kama, gürz, mızrak ve kalkan gibi savaş aletlerine ilgi, tarihi diziler sayesinde arttı.
Yüzölçümü 4.145 km² olup, kuzeyde Bartın (80 km.), kuzeydoğu ve doğuda Kastamonu (120 km.), güneydoğuda Çankırı (195 km.), güneybatıda Bolu (130 km.), batıda Zonguldak (170 km.) illeriyle komşudur.
Karabük, hem turizm hem de ilk demir-çelik fabrikasının kurulduğu yer olması sebebiyle sanayi alanında da adından söz ettiren bir şehirdir. Özellikle Safranbolu ilçesi UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alarak şehrin en çok ziyaret edilen tarihi ve kültürel yapılarıyla ünlüdür.
Karabük adını, üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır. “Kara” ve “Bük” sözcükleri, kara çalılık yer anlamında, Karabük adının oluşumuna kaynaklık yapmıştır. Bu topluluklarda yaşayan Türkmen toplulukları, Karabük cemaati adını bu biçimde almışlardır.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 7 İlçe, 7 belediye, bu belediyelerde 80 mahalle ve ayrıca 277 köy vardır.
Karabük Türkiye ülkesinin bir ilidir. Karabük aynı zamanda bağlı bulunduğu Karabük ilinin de merkez ilçesi niteliğindedir. Bölgede yer alan Safran Bolu aslında ismini daha çok duyurmuştur. Bunun nedeni ise tarihi evleridir.
Türkiye'nin tarihi ve kültürel olarak önemli bir ili olan Karabük, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'ne ait bir ilidir. Bu ilimiz, Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde bulunur. Bu ilin çevresindeki illerimiz şunlardır; Bartın, Kastamonu, Çankırı, Bolu ve Zonguldak.
Safranbolu'ya Hava Yolu ile Ulaşım
Safranbolu'ya hava yolu ile direkt ulaşım gerçekleştirmek mümkün değildir. Safranbolu'ya hava yolu ile ulaşım sağlamak için aktarma yapılması gereken havalimanı; Kastamonu Havalimanı'dır. Kastamonu Havalimanı, Safranbolu ilçe merkezine 136 km uzaklıkta yer almaktadır.
Safranbolu, Karabük ilinin tarihi ve turistik bir ilçesidir. Konumu Ankara'nın 231 km kuzeyinde ve Karadeniz'in 90 km güneyindedir. Karabük ilçe merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu şehir merkezi ve Karabük il merkezi birbirine bitişiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri