Papatya: Papatya çayı da karaciğer yağlanmasına iyi gelen etkili bir çözümdür. Karaciğer yağlanması problemi yaşayanlar için papatya çayı oldukça iyidir. Çünkü papatya çayı sahip olduğu enzimler ve besin değerleri ile birlikte karaciğeri onarır ve karaciğerde yer alan tüm hasarları önler.
Karahindiba çayı, içerisinde bulundurduğu kimyasal özellikteki maddeler ile karaciğerin temizlenmesine ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı oluyor.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
"KAHVE, BROKOLİ, ISPANAK, FINDIK VE BALIK TÜKETİN"
Dr. Yaprak, karaciğere en iyi gelen besinleri şu şekilde sıraladı: “Günde 3-4 fincan içilmesi tavsiye edilen kahve iltihaplanmayı azaltırken karaciğerdeki antioksidan seviyelerini arttırır.
İlgili 37 soru bulundu
YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. ÇİLEK: Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler karaciğeri çok çabuk temizliyor.
Özellikle sahip olduğu potasyum nedeniyle karaciğerin temizlenmesinde son derece yardımcıdır. - Muz; Yine sahip olduğu potasyum içeriği nedeniyle vücuttan toksinlerin ve ağır metallerin uzaklaştırılmasına yardımcıdır. Bu nedenle de karaciğer temizlenmesini destekler.
Greyfurtun yanı sıra limon ve diğer turunçgiller de karaciğer enzimlerinizi harekete geçirdikleri ve yüksek C vitamini içerdikleri için bağışıklık sistemini güçlendirip karaciğer hasarlarının en aza indirilmesine yardımcı olur.
Ceviz, antienflamatuvar özelliklere sahip sağlıklı yağlar açısından zengindir. Ceviz, karaciğerdeki trigliserid seviyelerini düşürmeye yardımcı olur, karaciğer homeostazında yer alan enzim seviyelerini düşürür ve karaciğer iltihabına dahil olan genleri bastırır.
Yumurtanın karaciğer için kötü olduğu doğru değildir. Tam tersine, yumurtada bulunan birçok madde karaciğerin doğru çalışması için faydalı olmanın yanı sıra hepatik dokuyu oluşturan hücreleri korur.
Onur Yaprak, “Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir” dedi.
GÜNDE 3 FİNCAN TÜRK KAHVESİ ÖNERİSİ
Günde 2-3 fincan Türk kahvesi içenlerde karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT düzeylerinin gerilediği, karaciğerdeki sertleşmenin düzeldiği, karaciğerde siroz ve kanser gelişim riskinin azaldığı görüldü.
Mideyi Korur
Kekik bitkisi, sindirim sistemi için de faydalar sağlar. Antimikrobiyal özellikleri ile bağırsak sağlığını destekler. Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur.
Dr. Yaprak, şu bilgileri verdi: “Kahvenin karaciğer koruyucu etkisinin altında yatan temel mekanizmalar arasında; kahvenin antioksidan özelliği, karaciğerde detoks yapan enzimleri uyarması, karaciğer sertleşmesine yol açan bazı zararlı büyüme faktörlerini azaltması sayılabilir.
Damar ve kasların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Mide asidini düzenler. Kan basıncını düzenler. Karaciğer ve safra kesesi yolarının düzenli çalışmasına yardım eder.
Bir sürü lif içeren gıdalar karaciğerinizin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Gününüzü başlatmanın harika bir yolu olan yulaf ezmesi kahvaltı seçeneğiniz için idealdir. Araştırmalar, karaciğer yağlanmasından uzak durmanız için yulaf yemenin iyi bir tercih olabileceğini gösteriyor.
Sarımsak, karaciğer enzimlerini harekete geçirerek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Antioksidan, allicin ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Sarımsağın içerdiği sülfür de karaciğerin işlevine yardımcı olan enzimlerin üretilmesine destek olur.
Yeşil çayda bol bulunan kateşinler, fazla miktarda alındığında karaciğerde hasar oluşturabiliyor. Yeşil çay, yapısındaki güçlü antioksidanlar sayesinde sağlığa ciddi katkıları olabilen faydalı bir doğal içecek.
- Yumurta: Yumurta da mühim karaciğer dostlarından biri. Özellikle zengin lesitin ve kolin içeriği onu rahatlıkla “karaciğer dostu” yapıveriyor.
Zeytinyağı, diğer yağların aksine karaciğerinizi koruyor. Alkol dışı karaciğer yağlanmasından uzak durmak için ayçiçeği yağı ve balık yağından uzak durmanız, zeytinyağı tüketmeniz öneriliyor.
Elmanın içinde yüksek miktarda bulunan “pektin” maddesi, sindirim aşamasında vücudu toksinlerden arındırılarak temizlenmeye ve karaciğerin işini kolaylaştırmaya yarar.
Yeşil çay, karaciğer hastalıkları ve hepatit risklerini düşürmeye yardımcı olur. Günde 2-3 bardak yeşil çay tüketebilirsiniz.
Günlük taze sebze-meyveler, balık, tavuk veya hindi gibi beyaz etler ve lifli gıdalar karaciğer dostu kabul ediliyor.
Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kurubaklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir. Haftada 2 kez kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kurubaklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir.
Havuç ise içeriğindeki doymamış yağ asitleri sayesinde karaciğer yağlanmasının önüne geçecek ve karaciğerin toksinlerden arınmasına da katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri