Karaciğer yağlanması dediğimizde biriken yağ karaciğerin içindeki hücrelerde biriktiği için zaman içinde karaciğer büyür ve etrafındaki kapsül gerildiği için yağlanması olan hastalar karınlarının sağ üst kısmında bir ağrıdan bahsederler. Evet karaciğer yağlanması karın ağrısına neden olabilir.
Birçok vakada, karaciğer yağlanması genellikle herhangi bir belirgin semptoma neden olmaz. Ancak karaciğer yağlanması belirtileri arasında karnın sağ üst tarafından şiddetli ağrı veya kişinin aşırı yorgunluk hissetmesiyle gelişen vakalar da mevcuttur.
Bu sorunun cevabından önce karaciğerin vücutta bulunduğu yerden başlayalım. Karaciğer ağrısı aslında üst karın bölgesinin sağında hissedilir. Bu ağrı zamanla sırta, sağ omuza, karın bölgesine veya böbreğe yayılabilir.
Genellikle belirti vermez ve hastaların günlük yaşamında herhangi bir sorun yaşamalarına neden olmaz. Fakat hastalık ilerledikçe ve yağlanma düzeyi arttıkça bazı hastalar karnın sağ üst kısmında basınç ve doluluk hissetmeye başlar. Bu durum büyüyen karaciğerin çevre doku ve kemiklere yaptığı baskıdan kaynaklanır.
Çoğu vakada belirti göstermeyen karaciğer yağlanması; kilonun ve alkol kullanımının etkisiyle yorgunluk, halsizlik, terleme, nefes darlığı, ciltte kızarma, kaşıntı ve karnın üst kısmında dolgunluk hissi gibi semptomlara yol açabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
En yaygın neden, karaciğer tahrişi ve hastalığının spesifik olmayan bir tanımı olan aşırı alkol tüketimidir. Bu, karaciğer yağlanması veya yüksek karaciğer enzimlerini (her ikisi de bir hastanın alkolü bıraktıktan sonra iyileştirebileceği) veya diğer karaciğer problemlerini tanımlayabilir.
Karaciğerin olduğu bölgede göğüs kafesinin sağ üst çeyreği üstünde meydana gelebilmektedir. Şayet karaciğer işlevini yitirir ise bu bölgede aşırı derecede hassaslık ve ağrı ortaya çıkmaktadır. Cilt hassaslaşıp dokunmaya karşı aşırı tepki verebilmektedir.
Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
Karaciğerin sağlıklı olup olmadığını anlamanın yolu, kan testidir. Karaciğer fonksiyon testleri, enzim değerleri, karaciğer sağlığını kontrol etme yöntemleridir.
Dr. Yaprak, karaciğer yağlanmasının tespiti için hem kan tahlili hem de radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulduğuna değinerek, şu bilgileri verdi: Kan tahlili olarak; AST, ALT, GGT özellikle istediğimiz testlerdir.
Daha önce de belirtildiği gibi bir ilaç tedavisi olmayan karaciğer yağlanmasının önüne ancak sağlıklı ve düzenli beslenmeyle ve egzersizle geçilebilir.
Gastroenteroloji doktorları karaciğer, safra kesesi ile safra yolları, pankreasın sindirim işlevleri ve gastrointestinal trakt (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
Karaciğer büyümesi yoğun belirti gösteren bir hastalık değildir. Ancak karaciğerde meydana gelen büyüme, gaz, mide bulantısı, karın bölgesinde şişlik, cilt renginde sarılır ve bazen göz akında da sararmaya sebebiyet verir.
Gastroenteroloji bölümü; karaciğer, safra kesesi ve yolları, sindirim sistemi organlarıyla alakalı hastalıkların ve bu organların sağlığını inceleyen tıp bölümüdür.
Karaciğerin büyümesi hastalar tarafından bir süre fark edilmiyor. Karında şişkinlik veya dolgunluk hissi, karnın sağ üst bölgesindeki ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan sorunun tedavisi için altta yatan nedenin belirlenmesi gerekiyor.
Özer, “Haftada yarım kilo, ayda iki ila üç kilo vererek zamana yayarak ideal kilosuna geldiğinde, karaciğerdeki yağlanma sorunu ortadan kalkıyor” ifadesini kullandı. Uzmanlar, karaciğer yağlanması olan hastaların 6 ayda bir kontrolden geçmesi gerektiğini söylüyor.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Maden suyu içerdiği mineraller ile karaciğer ve safra kesesinin çalışmasına yardımcı olur. Ek olarak yeterli sıvı alımı, karaciğerin detoksifikasyon görevi için gereklidir. Yetersiz sıvı alımı, karaciğer üzerindeki yükü artıracağından dolayı maden suyu ile hidrasyonu sağlamak önemlidir.
Yoğurt Hem mideye, hem de karaciğere inanılmaz faydaları olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. Yeşil çay Karaciğerinize etki eden bu mucize çay, sizi istenmeyen kilolarınızdan da kurtaracak.
4.Limon Suyu: Vücuda oldukça fazla yarar sağlayan limon suyu aynı zamanda karaciğerin temizlenmesine ve yenilenmesini sağlar. Gün içerisinde aç karna bir bardak limonlu su tüketmek karaciğerde yer alan toksinlerin giderilmesine destek olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri