Türkiye'de bir çeşit siyah çay üretilmekte olup, Doğu Karadeniz kıyılarında yetişir.
Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizde çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırında bulunan Sarp- Hopa'dan başlayarak Fatsa-Ordu'ya kadar uzanan sahil şeridinde yaklaşık 76600 ha'lık bir alanda yapılmaktadır.
Çay genellikle yıllık 1000 ile 1250 mm'ye kadar yağış alan yerlerde yetişmektedir. Ayrıca çayın yetişebilmesi için 10 derece ile 30 derece arasında sıcaklığa ihtiyaç bulunur. Bu nedenle ülkemizde genellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde üretimi yapılmaktadır.
Perşembe ilçemizde başlayan çay hasadına katılan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ burada yaptığı açıklamada; "Ordu denince akla ilk olarak fındık gelmektedir. Ancak kentte fındığın yanında gelir getirici farklı ürünlerin de tarımı yapılmaktadır. Bunların arasında üretimi 1960'lı yıllarda başlayan çay da bulunmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Ekim alanı oldukça dar olan çay, ülkemizde yalnızca Karadeniz Bölgesinde yetişmektedir. Ülkenin çay ihtiyacının tümü Karadeniz Bölgesinden karşılanmaktadır. Tahıl ekimine müsait olmayan Karadeniz Bölgesi'nde yetişen tek tahıl ürünü, mısır olarak ön plana çıkmaktadır.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Yüksek yerlerde iğne yapraklı, alçak yerlerde geniş yapraklı ağaçlar bulunur. Mısır, çetik, tütün, çay, fındık gibi bitkiler yetişir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Çok yüksek yerlerde Alpin Çayırlar görülür.
Bu ormanlarda yetişen ağaç türlerinin başında; kayın, kestane, gürgen, ıhlamur, akçaağaç, karaağaç, meşe, kızılağaç ve dişbudak gibi ağaçlar gelir. Bir diğer tür olan iğne yapraklı ormanlar ise genellikle bölgede bulunan dağların yüksek kısımlarında bulunur.
Çay : Bölgede çay tarımına 1930'lu yıllarda başlandı. Dikildikten beş yıl sonra ve yılda 3 kez ürün verebilen çay bitkisi asırlık bir bitkidir. Özellikle Trabzon'un doğusundaki ilçelerde çay tarımı yapılmaktadır.
Karadeniz Bölgesinde çay ziraati
Söylenceye göre Gürcistan Prensi Miha Eristavi çayla ilk kez 1830'larda Çin'i dolaşırken karşılaşmış, tadından etkilenerek bazı tohumlarını Gürcistan'a götürmeye karar vermiştir.
Doğu Karadeniz bölgesinde Gürcistan' dan başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan bölgede en verimli, en lezzetli çaylar üretilir. Diğer çay üretilen illerimiz ise Trabzon, Rize, Artvin'dir. En çok üretilen şehrimiz ise Rize'dir.
Tirebolu çayını özel yapan aroması, iklim koşullarıyla da alakalıymış. Yıllık güneşlenme ve yağmur oranının dengeli olması çayın yıkanmışlık oranını azaltıyormuş ve bu da o bölgede yetişen çayın aromasının daha yüksek olmasını sağlıyormuş.
Rize çayı, Türk çayının yapımında kullanılan siyah çaydır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki Rize ilinde üretimi yapılmaktadır.
Deneme üretimlerinin başarılı sonuçlanmasıyla, 1937'de Batum'dan 20 ton çay tohumu ithal edilir ve ilk mahsul 1938 yılında alınır. Rize'ye ilk çay tohumunu getiren Hulusi Karadeniz ile ilk çay kanununun hazırlanmasında emeği geçen Esat Özoğuz'da bölgede saygıyla anılan unutulmaz isimlerdir.
Doğu Karadeniz kıyıları haricinde hemen hemen her bölgede arpa yetiştirilebilmektedir. Özellikle Konya ve Ankara'da oldukça fazla yetişen arpanın Türkiye'de yıllık hasat rakamı yaklaşık olarak 6 milyon ile 9 milyon ton arasında değişebilmektedir.
Trabzon'da tarım denildiğinde ormanlar, fındık bahçeleri ve çay akla geliyor. Başlıca tarım ürünlerine baktığımızda saydıklarımızın dışında mısır, patates, tütün ve fasulyedir. Sebze ve meyve konusunda da önemli alanlara sahip olan Trabzon'da ekilmeye müsait toprak görmek mümkün değil.
Türkiye'de her mevsim yağışlı olan Doğu Karadeniz bölgesi ile düşük sıcaklık ortalamasına sahip olan Kuzeydoğu Anadolu hariç her yerde buğday üretimi yapılabilmektedir.
Fındık: Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır. Çay: Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir.
Karadeniz ikliminin görüldüğü Çarşamba Ovası'nda aylık sıcaklık ortalamaları ve güneşlenme süresi seracılığın yoğun olduğu Akdeniz ve Ege kıyılarına göre daha düşüktür. Bu nedenle ovada ekonomik anlamda seracılık yapılamaz.
Ülkemizde Rize ve Trabzon'dan sonra çay üretiminde önemli bir yere sahip olan Artvin'de, ortalama 100 bin tonluk çay üretimi gerçekleştirilir.
Seçenekler: 500 gr79,80 TL/kg. 1000 gr72,90 TL/kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri