1. Sütlaç Bildiğiniz üzere Trabzon'un sütlacı meşhur ve sütlaç benim uzmanlık alanım çünkü çok severim.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen hamsiköy sütlacı, 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
Kendine hayran bırakan lezzet...
Adını Maçka'nın en yüksek rakımlı köyünden alan, günlük taze sütün tam 4 saat kaynaması ve fırınlanması ile ortaya çıkan Hamsiköy Fırın Sütlacı, Fatih Karadeniz Pidecisi tarafından orijinal tadında lezzet tutkunlarına sunuluyor.
Sade Hamsiköy Sütlacı
(Cam kase ücreti 5 TL'dir.
İlgili 28 soru bulundu
Hamsiköy'de Sütlaç yenir, ama Yayla Lokantasında. O ünlü Hamsiköy sütlaçı işte tam burada yenir. Hatta hızınızı alamayıp ikişer tabak bile yiyebilirsiniz bizim gibi.
Trabzon'da Sütlaç Nerede Yenir 👉 Hamsiköy
Yemyeşil bir vadiye kurulmuş olan Hamsiköy'de yenir. Buralarda otlayan ineklerin sütünün ayrı bir lezzeti oluyor. Köy geçimini sütlaç turizminden sağlıyor desek yalan olmaz.
Karadeniz'in eşsiz şehirlerinden Trabzon'un nadide ilçelerinden Maçka'da bulunan Hamsiköy'e özgü bir lezzet olan Hamsiköy Sütlacı mutlaka yerinde yenmelidir.
Sütlacın Kökeni
Türkistan coğrafyası, pirinç kültürünün yaygın olduğu ve yüzyıllardır temel besin maddesi olarak tüketildiği coğrafyalardan olan Çin ve Hindistan ile komşudur. Bu komşuluğun getirdiği etkileşimin varlığı ve pirincin Türklerce Türkistan Pilavı gibi yemeklerde kullanıldığı bilinmektedir.
Sütlaç ilk nerede yapıldı? İtalya'ya ulaşan sütlaç, Papa 6. Alexander'ın torunu Ferrara dükü Ercole II d'Este ile Fransa Kralı XII. Louis'nin kızı Renée de France'ın 1529'da yapılan düğün töreninde konuklara ikram edilmiştir4.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
*Öneri: Dilerseniz sütlaçtan bir kase ayırın, biraz soğutun, çırpılmış yumurta sarısı ile karıştırarak fırına vermeden önce sütlaçların üzerine daha iyi kızarması için 1-2 kaşık koyabilirsiniz. Afiyet olsun!
Hamsiköy sütlacı üstü kızarır mı? Toprak kaselere sütlacı eşit olarak paylaştırın. Kâseleri fırın tepsisine yerleştirip tepsinin yarısına gelecek şekilde su ilave edin. 250 derece (önceden ısıtmanıza gerek yok) Sütlaçların üstü kızarana kadar pişirin.
Orta ateşte kaynayıp pirinçler iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Pirinçler yumuşadığında ocağı kısıyoruz ve bu kısım önemli tuzu atıp bir taşım daha kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra içerisine şeker ekleyip tahta kaşıkla karıştırarak şekerin erimesini sağlıyoruz. Pişen sütlacı sütlaç kaselerine paylaştırıyoruz.
Hamsiköy Sütlacı'nın üretiminde yaklaşık olarak “1 litre çiğ inek sütü, 60 gram pirinç, 70 gram şeker ve yarım çay kaşığı tuz” kullanılmalıdır. Belirtilen oranlar birbiriyle paralel olarak değişim göstermektedir.
Tuzlu sütlaç, Karadeniz yöresinde yapılıyor. Düğünlerde ikram ediliyor. Kurban etinden tatlı: Gerdan tatlısı özellikle Kurban Bayramı'nda yapılıyor. Kurbanın gerdan bölgesinden yapılan tatlı, İzmir ve yöresine ait bir lezzet.
"sütlaç" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç rice puding i. rice pudding i.
Türkçe birçok dil bilgisi kitabında, ses bilgisi başlığı altında incelenen ses olaylarından biri de kaynaşmadır. Bu ses olayı için verilen örneklerden birkaçı niçin, ayol, cumartesi, sütlaç olarak sıralanmaktadır. Dolayısıyla kaynaşma olayı için verilen örneklerden biri de güllaç sözcüğüdür.
Hamsiköy Trabzon İli'nin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir.
Sütlü Harcı Kademeli Olarak İlave Edin
Sütlacın şekerini ilave ettikten sonra tadını dengelemek adına içerisine bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. Böylelikle sütlaç tarifinin lezzeti daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Trabzon'un Maçka ilçesinin, Hamsiköy köyünde yaşayan iki arkadaş tarafından bulunuyor Hamsiköy sütlacı. Hacı Osman Çavuş ve Ahmet Efendi, 1900'lü yılların başında Hamsiköy'de lokanta işletiyorlar. Ahmet Efendi'nin rahatsızlanmasıyla arkadaşı olan Hacı Osman Çavuş, pirinci haşlayarak Ahmet Efendi'ye yediriyor.
Lale Lokantası yorumu. Tanım: 1973 yılında Rize'nin Çayeli ilçesinde mütevazi bir şekilde kuruldu. İlk günlerde mercimek çorbası ve kuru fasulye sunan Lale Lokantası'nın bugünlere gelmesinin en önemli nedenlerinden biri, bir tabak yemeğe bir sanat eseri özeniyle yaklaşan mesleki anlayışıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri