Bereketli Hilal olarak bilinen kadim topraklarda binlerce yıldır üretilen karakılçık buğdayının kendine has rengi, kokusu ve lezzeti, iklimi ve toprağının kalitesi bakımından oldukça zengin bir bölge olan Amik Ovası'nda geleneksel yollarla üretilmesinden geliyor.
Günümüzde araştırması ve tanıtımı sıkça yapılan; Kastamonu bölgesinde yetişen Atalık Siyez buğdayı gibi Karakılçık Buğdayı da atalık bir buğday cinsidir. Bereketli Hilal Bölgesinde bulunan Hatay da yetiştirdiğimiz Karakılçık Buğdayı tohum-toprak eşlemesinde optimum besin değerlerine ulaşmaktadır.
Karakılçık Buğday Unu'nun elde edildiği buğday Türkiyenin bir çok ikliminde yetişir. Bilinen İzmir, Hatay, Adana, Erzincan illerinde az veya çok tarımı yapılmaktadır. Kepeği içinde ve yüksek liflidir. Karakılçık buğday Unu'nu özel yapan değerlerden en önemlisi protein oranıdır.
Son dönemde adı çokça duyulmaya başlanan, ülkemizde yetişen diğer bir tür olan Karakılçık. Ülkemizde çoğunlukla Ege ve Antakya taraflarında yetiştirilmektedir.
Siyez buğdayının taş değirmenlerde öğütülmesi sonucu elde edilen Siyez Unu da haliyle genetiği korunmuş olan sağlıklı bir un çeşididir.
İlgili 36 soru bulundu
Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir.
Son günlerde bir taraftan glutensiz beslenme ile çok popüler haline gelen karabuğday aslında bir buğday cinsi değildir. Greçka olarak da bilinen özellikle Rusya'da çok yetiştirilen ve tüketilen bir tohumdur. Karakılçık ise Anadolu'nun buğdayıdır.
Karakılçık buğdayı, diğer buğday türlerine göre daha küçük ve sert tanelere sahiptir ve daha zor işlenir. Ancak, karakılçık ekmeği, yüksek lif içeriği, protein, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin olması nedeniyle oldukça besleyici bir ekmek türüdür.
Karakılçık buğdayı nasıl anlaşılır? Başakları siyah renge çalan, adını da bu siyah başaklarından alan karakılçık buğdayı iri taneli ve sert bir tahıldır. Yeni nesil öğütme teknikleriyle öğütülmesi zor olan ve düşük kârlı bu buğday türümüz diğer buğdaylardan daha geri planda kalmıştır.
glutensiz midir? Cevap: Merhaba, Ürün saf ata tohumundan yetiştirilmiş karakılçık unudur. Fakat gluten içerir bu nedenle çölyak hastaları için uygun değildir.
Karakılçık buğday hasadının Temmuz ayında yapılacak. Tohum satışının yasak olduğu için, önümüzdeki yıllarda karakılçık buğdayını belediye alım garantisi vererek ektirecek.
Kara kılçık buğdayı yetiştiriciliği tarihte Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmıştır. Bil hassa Adana ve Osmaniye ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Kara kılçık buğdayı diğer buğday türlerine göre daha esmer ve daha serttir.
Hasadı gerçekleşen karakılçık buğdayının bir kısmının tohum olarak ayrıldığını ifade eden Başkan Atay, şu açıklamalarda bulundu: “Geçen yıl Kasım ayında toprakla buluşturduğumuz karakılçık buğdaylarımızın hasadını gerçekleştirdik. 10 dönüm araziden 2,5 ton verim aldık.
monococcum ya da Einkorn olarak da bilinen Siyez buğdayı ilk olarak 10.000 yıl önce Yakın Doğu'da tespit edilmiş olup, kültüre alınmış günümüz buğdayının da atasıdır.
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
Karakılçık ekmeği nereden alınır? 1 kilogramlık karakılçık ekmeği 22 liradan satılıyor. Yurttaşlar Halk Ekmek büfeleri, Grand büfeler ve Halkın Bakkalı'ndan karakılçık ekmeğini temin edebiliyor.
Tam Buğday Unu
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi.
Ülkemizin genetiği sağlam atalık tarım değerlerinden biri olan karakılçık buğdayının öğütülmesi ile elde edilen un. Sert yapıda siyah tüylerinden dolayı yüz yıllardır karakılçık unu olarak anılan bu un ekmek ve hamur işleri yapımına uygundur.
Karakılçık buğdayının çok daha kıvamlı ve yoğun kokusu bulunmakla beraber damakta çok daha lezzetli bir tat bırakmaktadır. Ekşi mayalı ekmeklerde, çorbalarda ve envai çeşit hamur işinde kullanılabilen Karakılçık Buğdayı Türk damak zevkine ziyadesiyle uygundur.
Tam çavdar ekmeği vücutta salgılanan insülin hormonunun, vücuttaki şeker düzeyini koruyabilmesine yardımcı olmaktadır. Temel vücut dengesinin sağlanması ve korunması etkisine sahip olan tam çavdar ekmeği, kan dolaşımını dengeleyerek özellikle şeker hastaları için önem taşıyan etkiler oluşturmaktadır.
YÜZDE 100 TAM BUĞDAY UNLU EKMEK
Tam buğday unlu ekmekleri satın alırken yüzde 100 tam buğday unundan yapılmış olmasına özen gösterin. Daha sağlıklı olduğu algısını yaratmak için ''tam buğday'' olarak etiketlenen ekmekler, önemli miktarlarda rafine un içerebilirler.
Karabuğday nerede yetişir? Sorusu çok merak edilir ancak karabuğdayın ülkemizde üretimi yapılmamaktadır. Çok kurak ve serin bölgelerde yetişen karabuğday, iklim şartlarının uyumsuzluğundan dolayı ülkemizde yetişmiyor. Dünya'da en çok Estonya, Litvanya, Polonya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Karabuğday, kan şekerini kontrol etmede etkidir. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri