-Cevizin tat kalitesi yüksek olmalıdır. Cevizi tüketirken ceviz yağında acılaşma oluşur, acı tat oluşmuşsa peroksit değerinin olduğu anlamına gelir. Böyle cevizler tüketilmemelidir. -Ceviz İç rengi çok açık veya açık, dolgun yani iç oranı yüksek olmalıdır.
Siyah ceviz içi Amerika ve Avrupa ülkelerinde yemeklerde, dondurma ve şekerli gıdalarda yaygın olarak kullanılıyor. Siyah ceviz içi faydaları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir: Siyah ceviz içi omega-3 yağ asidi bakımından zengin olduğu için kalp sağlığını korur.
Cevizi kokladığınızda boya gibi kokuyorsa, acılaşmış ve oksitlenmiştir. Yani bozulmuştur. Bu da cevizin hasattan sonra uygun şartlarda depolanmadığını gösterir.
Elinize ceviz lekesi bulaştıysa hiç vakit kaybetmeden su ile sirkeyi karıştırın. Bir parça bezi hazırladığınız bu karışıma batırın ve bu bezle lekeli bölgeyi nazikçe silin.
Cevizdeki iç kararması, önemli kalite sorunlarından biridir. Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Ceviz içerisinde doymamış yağ asitleri barındırır. Bu sebeple uygun ortamda muhafaza edilmez ise kısa zamanda bozulur. Kabuğunda küf, leke gibi oluşumlar başlar, cevizin içi acılaşır. Cevizin tüketim ömrünü uzatmak istiyorsak uygun muhafaza koşullarında saklamak zorundayız.
Ceviz antraknozu hastalığı, ceviz ağaçlarının yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında meyve yaprak ve sürgünlerinde lekeler oluşturarak önemli zarara neden olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu durumlarda yaprak ve meyve dökülmesi söz konusu olabilmektedir ve nadiren ağaç ölümleri görülebilir.
Peki cevizi tüketirken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? -Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
Toplanmış olan cevizler, ilk olarak yeşil kabuğundan ayrılır. Taze yaş cevizin yeşil olan kabuğundan ayrılması aşamasında elleri karartan özelliğinin bulunması söz konusu olmaktadır. Bu sebepten dolayı ellerin kararmasını önlemek amacı ile eldiven takılması gerekmektedir.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir. Aksi halde daha çabuk bozulabilir ve tadında değişimler olabilir.
Kabuklu cevizlerin raf ömrünü uzatmak için buzdolabında saklayabilirsiniz; cevizleri sızdırmaz hava geçirmez bir kaba yerleştirin veya orijinal ambalajında dolapta saklayın. 6 ila 8 ay sonunda ceviz hemen bozulmaz fakat ilk günkü lezzeti asla bulamazsınız. buzdolabında yaklaşık 1 yıl dayanabilir.
Şayet kabuğunu kırdıysanız, cevizi hava geçirmez bir saklama kabına koyarak mutfakta güneş görmeyen bir yerde veya buzdolabında 6 aya kadar, derin dondurucuda ise 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler. İbrahim Saraçoğlu'na göre de ceviz suyu zayıflamayı kolaylaştırır.
Şimdilik cevizin bilinen bir zararı yoktur. Aşırı tüketime bağlı olarak kilo almanın yanı sıra bazı kişilerde alerji nedeniyle ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Alerjik reaksiyon göstermeyen kişilere günde 4-5 cevizden fazlası tavsiye edilmez. Fazla miktarda tüketilirse kilo problemlerine neden olabilir.
Sabah aç karnına ceviz yemenin faydaları nelerdir? Kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Omega-3 bakımından zengin olan ceviz kalp hastalığı riskini azaltır. Alzheimer, kanser gibi oksidatif stres sonucu oluşan hastalıkları önleyici, tedavi edici etkisi vardır.
İklim şartlarına göre hasat dönemi Ağustos ayında başlar, Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Hasat mevsimi cevizin çeşidine göre değişir. Ceviz hasat edilmeden önce, mutlaka ağacın sulanması önerilir.
!! ÖZET olarak; Cevizlerde iç ceviz ağırlığının hızlı arttığı süreç içerisinde su noksanlığı, bitki besin elementlerindeki eksiklik ve dengesizlik, sağlıksız yapraklar ve aşırı ürün gibi faktörler iç ceviz iriliğinin düşmesine, iç büzüşmesine, iç kararmasına ve içte lekelenmelere neden olmaktadır...
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir.
Bunun nedeni, polende bulunan bir proteinin cevizde bulunan bir protein ile benzerliklere sahip olması ve bu nedenle bazı insanların cevize tepki göstermesidir bu duruma çapraz reaksiyon adı verilir. Bu reaksiyonların belirtileri genellikle hafiftir ve ağızda kaşıntı veya şişliği içerir.
Yediğiniz miktar büyük ihtimalle halsiz düşürecek, ışığa ve kokuya duyarlı hale getirecek, ishale sebep olacak. İstirahat ile 2 güne iyileşirsiniz. Yine de sağlık ocağına görünmenizde fayda vardır.
Ceviz yanıklığı hastalığı, Xanthomonas juglandis'in neden olduğu bakteriyel bir hastalıktır. Yapraklarda, genç sürgünlerde ve meyveleri etkileyen en yaygın ceviz ağacı hastalığıdır. En sık ıslak ve nemli bahar koşulları olan bölgelerde görülür.
⇒ CEVİZ ANTRAKNOZU (GNOMONİA LEPTOSTYLA)
İlkbaharda yağışlarla birlikte hastalık etmeni yere dökülmüş yapraklardan etrafa yayılır ve cevizin ana hastalığı olan antraknoz hastalığını oluşturur.
Cevizin kuruduğuna emin olduktan sonra bütün hepsini toplayın. Ülkemizde bazı şehirlerde güneşin altında yaklaşık 10 gün bekletilerek kurutma işlemi yapılmaktadır. Ancak güneşte kurutma işlemi cevizlerin siyahlaşmasına ve tadının bozulmasına sebep olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri