ÇATAL KAŞIKLAR NEDEN KARARIR? Çatal kaşıkların en önemli kararma sebebi ıslak halde uzun süre beklemesidir. Bu durum zamanla su damlacıklarının çatal kaşıkların üzerinde kurumasına ve kara bir renk almasına sebep olur.
Eski Tencere ve Deterjan
Tencere içerisine bir miktar çamaşır deterjanı, su ekleyin ve çatal kaşıklarınızı bu karışım içerisine bırakın. Bir süre kaynatın. Daha sonra bol su ile durulayıp kurutun. Parlak sonuçların tadını çıkarın.
Kaynayan suya tuz ve karbonat ekliyoruz. Bu aşamada parlatmak istediğimiz gümüş eşyaları suyun içine yerleştirip altı kapalı olarak 5-6 dakika bekletiyoruz. En son olarak da temiz bir havlu ile ovalayarak siliyoruz. Sonucunu gördüğünüzde gözlerinize inanamayacaksınız.
Bıçakların parlatılmasında sirke etkilidir. Bunun için bıçağın sirkeli suya batırılmış bir bez ya da temizlik süngeri ile silinmesi yeterlidir. Kararan bıçağın parlatılması için bıçak kurutulmuş limon kabuğu ile ovulabilir. Zeytinyağı da kararmış bıçağın parlatılmasında kullanılan maddelerden birisidir.
İlgili 44 soru bulundu
1 ölçek sirkeyi, 8 ölçek sıcak su ile karıştırın. Çatal, kaşık ve bıçakları bu suyun içerisinde 10 dakika bekletin. Ardından temiz bir bezle hemen durulayın ve kurulayın.
Özellikle söz konusu et bıçağı, sıyırma bıçağı, peynir bıçağı gibi bıçaklarsa onları asla bulaşık makinesinde yıkamamalısınız. Sebebi ise çok açık: Yüksek basınçlı suyun onlara zarar vermesi ve zamanla körelmelerine yol açması.
Bir tabak içine 2 ya da 3 kaşık sirke dökün ve sirkenin üzerine bir paket karbonat ekleyin. Oluşan karışımın içinde gümüş ürünü bekletin. 30 dakika içinde gümüş eşya parlamaya başlayacaktır. Son adımda sudan geçirin ve kurumasını sağlayın.
Gümüş Kolye Temizleme Yöntemleri
Öncelikle çamaşır suyu, sigara külü ve diş macunu ile gümüşü temizleme yöntemlerinden kesinlikle uzak durmanız gerekir. Bu yöntemler gümüşe zarar verir, hatta çürümesine bile neden olabilir.
Kararan Gümüş Kolye ve Gümüş Yüzük Nasıl Parlatılır? Sirke-karbonat ve tuz-limon ikilisi gümüş yüzük parlatmak için kullanılabilir. 2'şer yemek kaşığı sirke-karbonat ya da tuz-limon karışımıyla işe başlayabilirsiniz. Gümüş takıyı bu karışımda yarım saat beklettikten sonra yumuşak bir bezle silmeniz yeterli olur.
Pas lekesi olan kaşıkları, üzerine çıkacak kadar sirke dolu bir kabın içerisinde 1 saat boyunca bekletin. Pas lekesi hafifse, sirkeye batırılmış bir bez ile silmeyi deneyin. Bol su ile duruladıktan sonra temiz bir bez ile kurulayın.
Suyun içerisine sirke ekleyerek bu suda kaşık çatallarınızı birkaç saat bekletin. Ardından bol su ile durulayıp, kurulayın. Eğer bu kadar vaktiniz yoksa kaşık – çatal takımlarının her zaman parlak olmasını istiyorsanız bulaşık makinesiyle de bunu yapabilirsiniz.
Sirke ve Karbonat Karışımı
Uygulama için bir çay kaşığı kadar sirkeye ve bir tatlı kaşığı kadar da karbonata ihtiyacınız olacak. İki malzemeyi bir kabın içinde iyice karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı, çelik tencere ya da çaydanlığınızda bir miktar su ile kaynatın. Sonrasında da bol su ile durulayın ve kurulayın.
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Sirke paslanmaz çelik ürünleri temizlemek için yaygın olarak kullanılır. Ürünü sirke içine batırıp 10-15 dakika bekletin, ardından her zamanki gibi deterjanla yıkayın. Sirke alternatif olarak, limon suyu da kullanılabilir. Bir bardak su için bir çorba kaşığı limon suyu gerekir.
Gümüşlerinizi bu suya batırıp en az yarım saat beklediğinizde ne kadar parladığını göreceksiniz. Diş macunu: Yine yumuşak bir beze diş macunu sıkarak gümüşlerinizin her tarafına sürün ve ılık su dolu bir kapta yarım saat kadar bekletin. Ardından durulayarak kurulayın.
Takılarınızı temizleyeceğiniz zaman sirke, kolonya, çamaşır suyu, deterjan gibi ürünlerden uzak durmanız gerekir. Gümüş için özel olarak tasarlanan gümüş parlatma bezi ya da pamuklu bez almalısınız.
Kararan gümüş ve çeliklerinizi parlatmak bu yöntemle çok kolay. Bu yöntemde önce folyo kağıdı buruşturulup kaynatılıyor ve sonra içine 1 yemek kasığı kabartma tozu (soda) ekleniyor. Kaynatılan bu karışımın içerisine kararmış gümüş ve çelik batırıldığında ilk günkü gibi temiz hale geliyor.
Yarım su bardağı beyaz sirke ile 2 yemek kaşığı karbonatı güzelce karıştırdıktan sonra takılarını 2-3 saat kadar bu karışımın içinde bekletmelisin. Ardından durulama ve kurulama işlemlerini de yaparak gümüş takılarını tekrar kullanmaya başlayabilirsin!
Kararmış, parlaklığınızı yitirmiş küpelerinizi; içerisinde sirke ve karbonat bulunan suda 30 veya 40 dakika bekletebilirsiniz. Küpelerinizi bu karışımın içerisinden çıkardıktan sonra nemi hızla emen pamuklu veya mikro fiber bir bez yardımıyla, yumuşak hareketler yaparak kurulayabilirsiniz.
Bir kabın içerisine biraz bulaşık deterjanı biraz su ekleyerek parlatmak istediğiniz takınızı bu kabın içerini koyup bir süre bekletin ve ince kıllı bir fırça yardımıyla takılarınızın üzerine hafif dokunuşlarla temizleme işlemi yapın.
Bulaşık makinenize tahta bir şeyler koyduğunuz anda o tahtayı kırma, çatlatma, parçalama riskini de göze almış oluyorsunuz. Üstelik bunlara sapı tahta olan eşyalar da dahil.
Bunlardan biri; oldukça şaşırabileceğiniz bir yöntem. Minik bir alüminyum folyo topu, bulaşıklarınızda hiç beklemediğiniz sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bir alüminyum folyoyu minik bir top haline getirdikten sonra bulaşık makinenizden çıkan bulaşıklara inanamayacaksınız.
Tahta kaşık, oklava, kesme tahtası gibi malzemeler suyu ve deterjanı emebildikleri için makinede yıkanması uygun değildir. Ayrıca tahta eşyaları makinede yıkamak kararmalarına ve bakterileri içine çekmelerine neden olabilir. Bulaşık makinesi, teflon yüzeylere zarar verdiği için bu ürünlerin makineye atılması önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri