TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Özellikle de Karayolları Genel Müdürlüğü isminden dolayı bu kelimenin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı konusunda hatalara düşülmektedir. Kara yolu yazımı ayrı olması gereken bir sözcüktür ve bitişik olarak yazıldığında imla hatasına neden olur. Aynı zamanda metin içinde anlam karışıklığına da yol açabilir.
Pek çok insan tarafından bilgi almak ve hava yolu kelimesinin en doğru şekilde öğrenilmesi için tercih etmiş olduğu TDK yani Türk Dil Kurumu sitesinde hava yolu kelimesinin doğru yazılışı ''havayolu'' yani birleşik yazımı olarak görülmektedir.
Dolayısıyla TDK'ya göre kara yolu ayrı yazılmaktadır.
İkinci satırında, büyük harflerle kurum ve kuruluşun adı, "ULAŞTIRMA BAKANLIĞI" , Üçüncü satırında, küçük harflerle ana kuruluşun adı, "Karayolları Genel Müdürlüğü", ortalanarak yazılır.
İlgili 37 soru bulundu
MADDE 3- (1) Kanunlarla verilen görevleri yürütmek üzere, Ulaştırma Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğine sahip, merkezi Ankara'da olan özel bütçeli Karayolları Genel Müdürlüğü kurulmuştur.
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, demir yoluşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Sıklıkla kullanılan "demiryolu"yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"demir yolu"dur.
Bu hataları önleyebilmek için ise genel olarak Türk Dil Kurumu üzerinden bilgiler alınır. Denizyolu Nasıl Yazılır? Bu kelime grubunun doğru şekilde yazılışı ayrı olarak ele alınmış halidir. Yani cümle içerisinde veya tek başına kullanırken 'deniz yolu' biçiminde değerlendirilmesi gerekir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Tanım olarak karayolu taşımacılığı, yüklerin otoyol ve kara araçları vasıtası ile bir noktadan başka bir noktaya aktarmasız, güvenli, hızlı, zamanında ve ucuz bir şekilde taşınması yöntemidir. Kısa mesafeli yollarda taşımacılıkta ucuz olması sebebiyle oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler ayrı yazılır: keçi yolu, kara yolu, köprü yol.
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Çağdışı" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Çağ dışı kelimesi sıfattır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "Çağ dışı" şeklinde yazılır. 2. sıfat, askerlik 41 yaşından itibaren askerlik hizmetleri dışında bırakılan.
Dil bilgisi kurallarına göre iki ayrı kelimenin birleşmesiyle oluşan ve anlamı değişen tüm kelimeler bitişik yazılır. Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Bu durumda bu sözcüğün 'kuruyemiş' olarak yazılması yanlıştır. Kuru yemiş kelimesinin doğru yazımı 'Kuru yemiş' olarak ayrı olmalıdır.
Bu sözcüklerden alt ve üst somut olarak yer bildiriyorsa bileşik oluşturduğu sözcükten ayrı yazılır: göz altı, deri altı, böbrek üstü.
Hava yolu kelimesi sıklıkla havayolu şeklinde birleşik olarak yazılarak yazım yanlışı yapılmaktadır. Hava yolu kelimesinin doğru yazılışı ise hava yolu şeklinde ayrı bir şekilde olmalıdır.
TDK'ya göre cankurtaran kelimesi, birleşik olarak yazılmalıdır.
Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb.
TDK'ya Göre Göz Altı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Göz altı, anlamına göre farklı yazılan bir kelimedir. Şüpheli kişi ya da kişileri gözetim altında tutmak anlamında kullanılıyorsa ''Gözaltı'' şeklinde yazılmalıdır. Kelime diğer anlamıyla kullanıldığı takdirde ayrı yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri