Bir gönderi yanlış adrese teslim edildiğinde hatalı teslimat olarak düşünülür. Bir hatalı teslimat fark edildiğinde gönderiyi geri almak için aşağıdaki prosedür kullanılır: Sevkiyat ekibi, bölgeye hizmet veren sürücüden çağrı üzerine bir alım talep edecektir. Sürücü gönderiyi alacaktır.
Cezai anlamda bir suç yoktur.
Elime geçen ürün kusurlu. Ne yapmalıyım? Kurye veya kargo yetkilisinin getirdiği ürün hasarlı, eksik veya yanlış ise ne yapmalıyım? Ürünün kargo paketinde veya üründe fark edilir şekilde hasar, darbe, kırık tespit edilmesi durumunda, kargo görevlisine mutlaka hasar tespit tutanağı düzenletmelisiniz.
Online yani internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketici malın ayıplı çıkmasına ilişkin ilgili satıcıya, firmaya ya da şirkete durumu bildirmesine rağmen sonuç alamazsa, Tüketici Hakem Heyetine bir dilekçe ile başvurabilir.
Eğer kargo sahibi belirli bir süre içerisinde kargosunu teslim almazsa, kargo firması kargoyu iade edebilir veya imha edebilir. Teslim alınmayan kargolar genellikle 3 ila 15 gün arasında depolanır. Bu süre, kargo firmasının kendi belirlediği süreler doğrultusunda değişebilir.
İlgili 27 soru bulundu
'TUZAKLARA DÜŞMEYİN'
Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir. İnternetten alışverişlerde tüketicinin siparişten sonra teslim anına kadar vazgeçme hakkı olduğu gibi teslim alsa bile teslimden itibaren 14 gün zarfında koşulsuz, cezasız ve herhangi bir masrafa katlanmadan iade hakkı vardır.
Kargo kaybolması durumunda çabalarınız neticesinde ilgili firma ile hiçbir çözüme varamadıysanız şikayet etmeniz gereken ilgili kurum, belli bir meblağ tutarına kadar Tüketici Hakem Heyeti, üstündekiler için ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olacaktır.
Cihaz 10 bin tl üzeri olduğu için kargolar sorumluluk kabul etmiyor bu yüzden kargo şirketleri aracılığı ile anlaşmalı olduğumuz sigorta şirketleri vardır ve cihazı size gönderirken sigortalı bir şekilde gönderiyoruz. Bunun ödemesini önden almak zorundayız.
4-) GÖNDEREN, kargonun alıcı tarafından kabul edilmediği veya taşıyıcıdan kaynaklanmayan başka sebepler yüzünden teslim edilemediği durumlarda kargonun GÖNDERENe iade edilmesini ve geri getirme masraflarını ödemeyi peşinen kabul eder.
Şubeden teslim alınmayan kargolar 3 iş günü içerisinde göndericinin bilgisi dahilinde çıkış şubesine iade edilir.
Teslim edilemeyen kargonuz şubemize geldikten sonra, şubemiz tarafından sizinle iletişime geçilir. Size ulaşıldıktan sonra, talebiniz doğrultusunda randevulu teslimat planlanarak kargonuz tekrar dağıtıma çıkarılır.
Kargonuzun taşıma esnasında zarara uğradığını düşünüyorsanız, bu zararın giderilmesi adına tazmine konu olan siparişiniz için en yakın kargo şubesine, en kısa sürede ilgili evraklar ile başvurmanız gerekmektedir. Hasarlı eksik dönen kargolar için mutlaka karşılıklı olarak tutanak tutulmalıdır.
Alıcının talebi olmadığı takdirde göndericiye kargosu, 3 gün sonunda iade edilmektedir. Alıcısı tarafından teslim alınmayan veya alıcısına ulaşılamayan kargolar için göndericiden kargonun bekletilmesi veya kendisine iadesi ile ilgili yazılı olarak talimat istenir.
Bazen teslimat durumu önceden güncellenir ve kargo sizin tarafınızdan teslim alınmamış olsa da “teslim edildi” olarak işaretlenmiş olabilir. Henüz teslim edilmemiş olabilir, ancak seçtiğiniz adrese gidiyordur ve yakında orada olacaktır. kargonuzun konumunu öğrenmek için kargo şirketiyle iletişime geçebilirsiniz.
Sipariş ettiğiniz ürün kargoya verilmiş ise siparişi iptal edemezsiniz. Kargoya verilen ürünler için, size ulaştıktan sonra iade süreci uygulanması gerekmektedir.
- Ürün geldiğinde kutusunu gözle muayene edin. Dış kutusunda hasar varsa bunu kargo görevlisine göstererek kutuyu açmadan fişi imzalamayacağınızı ve ürünü teslim almayacağınızı bildirin. Bu durumda kargo görevlisi çok büyük bir olasılıkla kutuyu açmanıza izin verecektir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
3 gün içerisinde gönderici tarafından yazılı talimat verilmediği takdirde kargo göndericiye iade edilerek taşıma ücretinin ve oluşabilecek diğer masrafların tahsilatı gerçekleştirilir. Bunun haricinde Yurtiçi Kargo Türk Ticaret Kanunu'nun 869. Maddesinde yer alan diğer seçimlik haklarını da kullanabilir.
MADDE 37 – (1) Geldiği alıcıya haber kağıdı veya diğer iletişim kanallarıyla bildirilen kargo gönderileri ile yurt dışı koliler, haber verildiği tarihin ertesi gününden itibaren alınmak üzere PTT işyeri adresliler dâhil otuz gün, kurye gönderileri ile yurt dışı APG'ler yedi gün bekletilir.
Kargo görevlisi, ürünü teslim edeceği adreste kimseye ulaşamazsa paketi kargo şubesine götürür. Müşteri, siparişini, kargo şirketine göre değişen 3 veya 7 gün içerisinde almaz ise ürün satıcıya geri gönderilir.
Tazmin faturası, kargonun taşıma sırasında eksik teslim edilmesi, zarara uğraması ve kaybolması durumunda; hasarın karşılanması için gönderici veya alıcının gerekli evraklarla ile birlikte gönderici şubeye başvurmasının ardından yapılan incelemeler sonucunda doğrulanması üzerine ödenecek tutara istinaden düzenlenen ...
Alıcı müşteriye ulaştırılmadan önce taşıma esnasında gönderinin hasara uğradığının tespit edilmesi halinde söz konusu gönderiler adrese teslim edilmeksizin hasar kaydı ile göndericiye iade edilir. Bu durumda e-ticaret platformuna bilgi verilerek alıcı müşteri ücret iadesi süreci başlatılır.
Tazmin Başvurusu:
Müşterinin (alıcı ya da gönderici), gönderinin çıkış veya varış yaptığı hizmet birimine ya da hizmet biriminin bağlı olduğu Bölge Müdürlüğü'ne yazılı dilekçe ile başvurması gerekmektedir.
Mal satışlarında bu süre her halükarda otuz günü geçemez. Yani internet sitesinde tüketiciye satın almış olduğu ürünün en geç yedi gün içerisinde kendisine teslim edileceği taahhüt edilmişse bu süre içinde kendisine teslimat yapılmak zorundadır.
Tekrar Dağıtım: Kurye tarafından size ulaşılamadığı durumda, kargonuz tekrar dağıtıma çıkarılması için bu hareket gözükmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri