Akraba, hısım. Bir parça, bir çiğnem (sakız için).
Karı, bir erkeğin evlenmiş olduğu kadının o erkeğe (kocaya) göre alan akrabalık durumu. Türkçede hanım sözcüğü, nadiren de Arapça kökenli zevce sözcüğü aynı anlamda kullanılır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
ALAKA KELİMESİNİN ANLAMI
İlgi. Gönül bağı anlamına gelir. Bu kelime genellikle alaka, alağka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alaka şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Anasına avradına sövmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: argo birinin anasını ve karısını amaçlayarak çirkin söz söylemek.
- Kız kardeş. - Kadınlara söylenen bir seslenme sözü. - Bir ev içinde uzun zaman çalışan yaşlı kadınlara verilen unvan.
Kelalaka TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ünlem,argo İlgisi yok, ne ilgisi var anlamlarında kullanılan bir söz.
Fransızca qu'est-ce que l'alaka “alaka nedir? ne alaka?” deyiminden alıntıdır.
Arapça zyd kökünden gelen ziyāda(t) زيادة “1. artış, çokluk [isim], 2. artık, çok [sıfat]” sözcüğünden alıntıdır.
Manitanın anlamı, bir erkeğin veya kadının romantik ilişkide olduğu kişiyi ifade etmesidir. Bu terim, sevgili veya partner kelimesinin daha samimi bir versiyonudur. Genellikle gençler arasında arkadaşlık veya ilişkiler hakkında konuşurken kullanılır.
Hal ve hareketleri kaba olan, görgüsüz ve cahil kişilere hırt denir. Söylenen her söze kolayca inanan, saf ve budala kişiler için de aynı sözcük kullanılır.
Osmanlı'nın ilk yıllarından bu yana kullanılan hüner kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir. Hüner kelimesinin sözlük anlamı marifettir. Bu sözcüğün fiil hali "hüner göstermek" şeklinde yazılır. Bir işte ya da sanatta marifetli olan kişiler ise hünerli olarak nitelendirilir.
Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
Karîn Ne Demek? Karin kelimesinin ilk anlamı çok yakın olan kimse demektir. Bir kişinin annesi, babası ve sık sık görüştüğü arkadaşları karin olarak nitelendirilir. Bunun dışında Osmanlı İmparatorluğunda, vezir ve şeyhülislam gibi padişahın yakınında olan kişiler de karin olarak adlandırılırdı.
Çünkü “koca” bilge demektir, yüce demektir. Koca demek, dağ demektir. Ve ne kadar yüce olursa olsun, üstünde kar olmayan dağ eksiktir. Dağların yücesine kar yağar diye kadına da “kocanın karı” demişler.
Salyaların kendiliğinden akması ile oluşturulan bir teşbih olmaktadır. Ağzının Suyu Akmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Çok beğenip imrenmek anlamı olan ağzının suyu akmak deyimi, genellikle beğenilen yiyeceklerin lezzetini anlatmak için kullanılmaktadır.
Kısa boylu, kel, gözlüklü. Petit, dégarni, à lunettes.
Alaka dilimize Arapçadan geçmiştir ve gönül bağı, ilgi anlamlarında kullanılır. Herhangi bir durumla olan bağı ya da ilgiyi anlatmak için alaka kelimesi kullanılır. Örneğin 'Senin onunla ne alakan var?' sorusundaki alaka kelimesi 'ilgi' anlamına gelmektedir ve senin onunla ne ilgin var anlamında sorulmuştur.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Kenan ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Vaat edilmiş ülke. Cennet.
kaluk: Eski ayakkabı. kartol: Patates. kaykı: Kızak.
Kalak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Burun, burun ucu.
Bacı kelimesi halk dilinde "kız kardeş" anlamına gelir.
Baldız, erkeğe göre eşinin kız kardeşi. Baldızlık evlilik yoluyla kazanılan bir akrabalık derecesidir. Kişi, baldızının eniştesidir.
Çok sert yapılı bir kadındı Anşe Gelinbacı. Köyde akraba olsun olmasın ona herkes “Anşe Gelinbacı” diye hitap ederdi. Bu “Ayşe Abla” manasına kul- lanılan bir hitap şekli idi. Aslında, kendisinden büyük amca ve ağabey eşlerine herkes Gelinbacı diye hitap ederdi oralarda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri