Çünkü bazı kelimeler ayrı yazılmalı bazıları ise birleşik olarak ele alınmalıdır. TDK üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin birleşik yazılması gerektiği öne çıkıyor. Yani cümle içerisinde da tek başına anlamı üzerinden amaca uygun kullanırken, karmakarışık erimesi mutlaka birleşik biçimde yazılmış olmalıdır.
Karmakarışık kelimesi bitişik yazılmaktadır.
TDK'ya göre karmakarışık kelimesinin doğru yazılışı "karmakarışık"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Çok dağınık ve karışık, darmadağınık, tarumar anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime genellikle darma dağınıklık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı darmadağınıklık şeklinde olmalıdır.
TDK sitesine bakıldığında “Birtakım” kelimesi bitişik şekilde yazılmıştır. Bunun nedeni olarak iki kelimenin yan yana geldiğinde anlam bütünlüğünü kaybetmesidir. Yani kelimeler yan yana geldiğinde farklı bir anlam ortaya çıkıyor. Bu sebepten dolayı da TDK, iki kelimenin bitişik şekilde yazılmasını doğru bulmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
SIMSIKI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin sımsıkı mı, sım sıkı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sımsıkı şeklinde olmalıdır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
TDK Pekçok Doğru Yazılışı Birleşik Mi, Ayrı Mı? Pek çok kelimesinin yazımı ile ilgili tereddütte kalınan nokta bu kelimenin ayrı ya da bitişik yazılması ile ilgilidir. TDK bu anlamda aradığınız bilgiyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu kaynak incelendiğinde pek çok kelimesinin ayrı yazılması gerektiği anlaşılır.
Öz Türkçe bir sözcük olan tekdüze, basmakalıp ve sıradan anlamına gelir. Bu kelime, tek bir olay ya da durumlar için değil sürüp gitmekte olan, monotonlaşmış olaylar için kullanılır. Not: Tekdüze kelimesi birleşik bir isimdir. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimlerin tamamı ayrı değil bitişik yazılır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Yani TDK'ya baktığımızda bu kelime darmadağınık olarak görülmektedir. Bunun için kelimenin değişmez olan yazımı bitişik olarak bilinmektedir. Bu kelimeyi ayrı yazan kişiler yanlış yazıyor demektir. Bundan dolayı darmadağınık kelimesini doğru kullanmak için bitişik yazmaya dikkat edilmesi gerekir.
Kelimelerin nasıl yazıldığı dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Bir kelimenin yanlış yazılması o kelimenin anlamında kaymalar yaşanmasına da sebep olur. Bu yüzden cankurtaran gibi sık kullanılan kelimelerin en doğru şekli ile yazılması gerekir.
TDK'ya Göre Sırılsıklam Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türkçede pekiştirmeli kelimelerin tamamı birleşik sözcükler gibi bitişik yazılır. ''Sırıl'' ve ''sıklam'' kelimelerinin tek başına bir anlamı yoktur. Anlamı güçlendirmek için kullanılan bu sözcüklerin ayrı yazılması yanlıştır.
-a / -e, -acak / -ecek, -ayım / -eyim, -alım / -elim, -an / -en vb. eklerden önce gelen ünlü veya ekin geniş ünlüsü söyleyişe bakılmaksızın a / e ile yazılır: başlaya, gelmeye; başlayacağım, gelmeyeceksin; başlayayım, geleyim; başlayalım, gelmeyelim; başlayan, gelmeyen vb.
Sıradışı birleşik mi yazılır, ayrı mı yazılır? En çok merak edilen ve birleşik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmadığı araştırılan kelimeler içerisine sıra dışı sözcüğü geliyor. Bu doğrultuda kelimenin mutlaka ayrı yazılması gerektiği unutulmamalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kelime ayrı yazılmaktadır.
Günbegün Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Günbegün kelimesi birçok kişi tarafından günbe gün şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazımı bitişik bir şekildedir ve Günbegün olarak yazılmaktadır. Günbegün doğru bir yazımdır ve bu şekilde yazılması doğru yazıldığı anlamına gelmektedir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Türk Dil Kurumu'na göre başrol kelimesi bitişik yazılmaktadır. Ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olmaktadır. Başrol kelimesi sık karşılaşılan bir kelime olduğu için yazım yanlışı da yapılmamalı. Başrol kelimesi TDK'ye göre bitişik yazılmaktadır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri