İşte Karıncaincitmez TDK'ya göre doğru yazılışı... Türk Dil Kurumu'na göre; iki kelimede anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanılırsa sözcük bitişik yazılır. Birleşme esnasında kelimelerden hiçbiri anlam değişikliğine uğramamışsa bu sözcükler ayrı yazılır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
TDK sözlüğündeki anlamı ise; ''sıfat, mecaz, (karınca'incitmez), Karıncaezmez'' olarak gösterilmiştir. Karıncaincitmez kelimesi ayrı değil, birleşik yazılması gereken bir kelimedir.
KARINCAEZMEZ KELİMESİNİN ANLAMI
Çok merhametli, ince duygulu (kimse), karıncaincitmez. Yavaş hareket eden anlamına gelir. Bu kelime genellikle karınca ezmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karıncaezmez şeklinde olmalıdır.
KARINCASEVER KELİMESİNİN ANLAMI
Doğru kullanımı karıncasever şeklinde olmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
YK'de, sözcüklerden her ikisi veya ikincisi birleşme sırasında anlam değişimine uğradığında bitişik, uğramadığında ise ayrı yazılır, kuralıyla çelişen örnekler bulunmaktadır. Sözgelimi, yeşil + biber bileşiğinin ikinci sözcüğü olan biber anlam değişmesine uğramadığı hâlde bitişik yazılmıştır (yeşilbiber).
KAFATASI KELİMESİNİN ANLAMI
Dilimizde bazı kelimelerin kullanımında bitişik mi yoksa ayrı mı yazılacağı konusunda karışıklık vardır. İnsanlar sıkça bu konuda hata yapar. Kafatası kelimesi İnsanda ve omurgalılarda içinde beyin bulunan, başın kemik bölümü anlamına gelir ve bitişik yazılır.
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
TDK sözlüğüne göre bu kelime birleşik olarak yazılır. Yeşil zeytin şeklinde yazımı ise yanlış olarak ifade edilir. Siyah zeytin ise ayrı olarak yazılır. Bunun sebebi ise yeşilzeytin kelimesinin bir bitki olarak ifade edilmesinden kaynaklanır.
Doğru kullanımı karıncayiyen şeklinde olmalıdır.
Bu kılavuzda kelimelerin doğru yazılış biçimleri yer alıyor. Ülkemizde en çok araştırılan ve yazılışı en çok merak edilen kelimelerden birisi de “gözyaşı” kelimesidir. Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir.
Tahtaya, oduna, ağaca verdiği zarardan dolayı: Türkçe (tahta kurdu, tahta biti, odun kurdu, ağaç kurdu)
3. -r / -ar / -er, -maz / -mez ve -an / -en sıfat-fiil ekleriyle kurulan sıfat tamlaması yapısındaki birleşik kelimeler ayrı yazılır: bakar kör, çalar saat, çıkar yol, döner sermaye, güler yüz, koşar adım, yazar kasa, yeter sayı; çıkmaz sokak, geçmez akçe, görünmez kaza, ölmez çiçek, tükenmez kalem; akan yıldız, ...
Kelime grubu olarak öne çıkan çokbilmiş sözcüğü, Türk Dil Kurumu kapsamında bitişik olarak yazılır. Genelde ayrık yazıldığı zannedilir ve bu şekilde hata yapılır.
TDK'ye göre barışsever kelimesinin doğru yazılışı barışsever olarak ifade ediliyor. Bu kelime bitişik yazılmaktadır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb. 10.
TDK'ya göre sivrisinek sözcüğü, birleşik yazılması gereken kelime grupları arasındadır.
“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır.
TDK'ya göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik; sivri biber ayrı yazılıyor.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Yiyeceklerin uzun bir süre bozulmadan saklanmasını sağlayan beyaz eşyalara buzdolabı denir. Dil bilgisi kurallarına göre tüm birleşik isimler ayrı değil bitişik yazılır. Buzdolabı kelimesi de birleşik isim olduğu için bitişik yazılması gerekir.
Öz Türkçe bir sözcük olan açıkgöz, açık ve göz kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Her durumda kendi çıkarını gözeten ve mevcut fırsatlardan yararlanmasını bilen kişilere açıkgöz denir. Bu kelime cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri