Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir. Geğirme refleksi yemek esnasında veya yemekten hemen sonra, beslenirken hava da yutulduğundan oldukça normaldir.
Bir sıcak su torbası, ısı bandı veyahut sıcak havluyu karnınıza yerleştirin ve bekleyin. Sıcaklık gazın bulunduğu terden yayılarak hafiflemesine, daha rahat hareket etmesine ve vücuttan atılmasına da yardım edebilir. Sıcak su torbasını ise direkt olarak cilde temas ettirmeyin, pamuklu bir beze sararak koyun.
Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir.
Gaz sıkışması nedeniyle ortaya çıkan şişkinlik, karın bölgesinde gözle görülür büyüme ve ağrıya neden olduğu için yaşam konforunu ciddi oranda düşürüyor. Gaz sıkışması, karın ağrısına ve midede dolgunluk hissine yol açıyor. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan gaz sıkışmasının kaynağının araştırılması önem taşıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Gaz sancısının süresi kişiden kişiye ve gaz sorunun neden geliştiğine bağlı değişkenlik gösterir. Bazı sancılar dakikalar içerisinde gaz çıkarma ile geçerken bazı sancılar ise günlerce sürebilir.
Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Gaz çıkaramama nedeniyle oluşan gaz sancısı, genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçer.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Bağırsakta bulunan bu gaz yemeklerin sindirimi sonucu, yemek yerken tüketilen havadan ya da tükürük yutarken oluşabilir. Dik oturma pozisyonunda yutulan hava dışarı çıkma eğiliminde olsa da uzanma ya da eğik durma gibi durumlarda midede sıkışarak rahatsızlık verir.
Hemen her derde deva doğal besinlerden olan sirke gaz sancısı sorunu söz konusu olduğunda da uzmanlığını konuşturuyor desek yeridir. 1 su bardağı ılık suyun içine yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar doğal elma sirkesi ilave edip içerseniz gaz sancısına bağlı karın bölgesinde oluşan ağrıların azaldığını fark edeceksiniz.
Stres gaz sıkışmasına ve sancısına neden olur mu? Birçok hastalığın nedeni olan stresinin, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Stres, sinir sistemini ve hormonları olumsuz etkileyebilmektedir. Çok akla gelmese de bazen aşırı strese bağlı gaz sıkışması ve sancı ortaya çıkabilir.
Karında Gaz ve Şişkinlik Nedenleri
Karında gaz ve şişkinliğin iki ana sebebi vardır. Organik sebepler (bağırsak pasajını bozan, kabızlığa neden olan hastalıklar ) ve Fonksiyonel /psikolojik sebepler. Karında gaz ve şişkinlik şikayeti olan hastaların büyük çoğunluğunda organik bir sebep bulunamaz.
Kötü kokulu gaz ve hazımsızlık probleminiz varsa
Yemekten sonra karın ağrısının da eşlik ettiği kötü kokulu gaz problemi genelde gıda intoleransıyla ilgilidir. Özellikle laktoz ve gluten intoleransı mide spazmlarına, kramplara, ağrılara ve çok kötü kokan gaza neden olabilir.
Bebeklerde gaz sancısı doğum sonrası ilk iki haftada görülmez. Kısaca gaz sancısını bebeğin doğumu sonrası 15 günü ile 3. ayı arasında özellikle akşam saatlerinde başlayan, en az 3 saat süren ve en az 3 hafta günde 1-3 saat arası süren ağlama nöbetleri olarak tanımlayabiliriz.
Anne ve babaların gaz için alabilecekleri bazı önlemler var, fakat gaz, bazı bebeklerde ne yaparsanız yapın oluyor ve 3–4 aylıkken kendiliğinden geçiyor.
Gaz sancısı genellikle bebek 2-3 haftalıkken görülmeye başlar. 4-6 haftalıkken ise giderek yoğunlaşır. Artan gaz problemi ile birlikte ağlama nöbetleri de sıklaşır.
Su Tüketimi: Bol su içmek sindirim sistemini destekler, bağırsak hareketlerini düzenler ve gaz sancısını önlemeye yardımcı olur. Az Miktarlarda Daha Sık Yemek: Büyük öğünler yerine gün içinde daha sık ve daha küçük miktarlarda yemek yemek, sindirim sisteminin yükünü azaltır.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Sıcak su midede oluşan bu gazı dağıtacak ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Nane çayı içmek gazı rahatlatacaktır.
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Gaz tutmanın en tehlikeli sonucu bağırsağınızda ciddi bir tıkanıklığa neden olma ihtimalidir. Gazın çıkmaması durumunda birikmesiyle birlikte bağırsaklar balon gibi şişebilir. Dr. Lisa Ganjhu, bu senaryonun yalnızca kritik hastalarda meydana geldiğini ve o zaman bile nadir olduğunu söylüyor.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri